Trondheim har vært springbrettet til mange startup-suksesser.

Seks tidligfase-investorer i Trondheim

Trondheim har vært springbrettet til mange startup-suksesser. Disse står klare til å hjelpe neste suksess opp og frem.

Publisert Sist oppdatert

I en serie artikler lager Shifter oversikter over tidligfase-investorer i de ulike regionene og de største byene i Norge.

I denne artikkelen finner du informasjon om seks investorer basert i Trondheim.

Andre artikler i serien:

Thor Egil Five/FICAS

Thor Egil Five i FICAS.

Thor Egil Five startet Statoil Innovation, forløperen til Equinor Technology Ventures i 2000 og ledet selskapet i seks år.

I 2006 gikk han inn som en av tre partnere og etablerte såkornfondet ProVenture Seed I og II.

I 2015 tok han med seg erfaringen og kunnskapen og startet han for seg selv. I dag investerer Five i gründerbedrifter gjennom sitt private investeringsselskap Five Invest&Consulting - FICAS.

– Hva slags selskaper investerer du i?

– Jeg investerer i tidligfase-selskaper som har til formål å bidra til endring av den verden vi lever i forhold til det miljøavtrykk vi setter. Det kan for eksempel være selskaper innen fornybar energi, resirkulering, forvalting av våre naturressurser eller som har en mer miljøvennlig løsning på et produkt eller tjeneste.

– Noen investeringer du vil trekke frem?

– Jeg er involvert i 7 selskap som styreleder og hvor flere av dem har et unicorn potensiale.

–Xeris håndterer varedata innen bygg/anlegg/interiør og på tvers av alle dagens IT-systemer. Man skulle tru at dette var på plass, men det er det ikke. Selskapet vokser nå med ansatte i Norge, Tyskland og i UK

– Usea er et spennende selskap. De jobber med autonome maritime fartøy for miljøvennlige, trygge og effektive havbunnsundersøkelser. De kan brukes for å lete etter marine mineraler og undersøke havbunn, kabler og installasjoner. Dette er et område hvor Norge bare er i startgropen av og som jeg tror vil se solid vekst fremover.

– Loopfront lever en digital plattform for komplett håndtering av alt innen resirkulering og gjenbruk. Selskapet har i dag flere av de de største offentlige kundene med på laget. vokser med ansatte i Norge , Sverige og Tyskland.

–Hvor mye investerer du?

– Stort sett et sted mellom 100.000 og en halv million kroner, men har i noen tilfeller gått inn med mer.

– Hva tilbyr du utenom kapital?

– Jeg har 25 års erfaring med investeringer og har jobbet tett med oppbyggingen av rundt +25 selskaper. Jeg er en aktivt herremann som er sammen med gründerne i tykt og tynt frem til realisering av verdier. Jeg tilbyr mitt nettverk av med-investorer, rådgivere og potensielle kunder.

– Hvordan tar man best kontakt? Hva bør man ha klart?

– Ha en kort pitchdeck, vis passion og vær forberedt på en samtale hvor jeg prøver å utfordre litt.

– Ha også klart for deg hva du ønsker jeg kan hjelpe deg med. Vær ærlig og vis at du er transparent. Gründerne som har svar selv på alle spørsmål trenger ikke min eller andres hjelp.

– Jeg har ikke alle svarene, men sammen kan vi prøve å finne dem. Gründere som har svar på alt selv, jobber jeg ikke med.

Jan Biti/CoFounder

Jan Biti i CoFounder.

CoFounder ble startet i 2010 av Jan Biti, Rune Bjerke og Morten Frøseth. CoFounder teamet har nå vokst til 6 personer. Investeringsselskapet har hovedfokus på gründerselskaper med tilhørighet til Midt-Norge og Nord-Norge, men kan også investere utenfor disse regionene.

I starten investerte partnerne i CoFounder med egne midler. Det gjør de fortsatt. Men i tillegg forvalter de 110 millioner kroner på vegne av KLP som kom inn som finansiell partner i 2019. I tillegg forvalter de pre-såkorn midler på vegne av Innovasjon Norge.

– Hva slags selskaper investerer dere i?

– Vi har et godt øye for selskaper innen tradisjonelle norske næringer som havbruk, energi og industri. I tillegg investerer vi mye i IKT og etterhvert medtech, som er en viktig bransje i Trondheim.

– Noen investeringer du vil trekke frem?

– CrayoNano har utviklet en chip som dreper bakterier og virus på overflater, i luft og i vann. Det er et selskap vi har vært med på å bygge opp fra starten av, og er nå på OTC-listen. Selskapet har et betydelig internasjonalt markedspotensial.

– SonoClear er et medtech selskap som utvikler en akustisk koplingsvæske som forbedrer bildekvaliteten under ultralydassisterte operasjoner, i første omgang hjernesvulstoperasjoner. Selskapet nærmer seg kommersiell fase med godkjenning i det amerikanske markedet.

– Hvor mye investerer dere?

– Vi kan investere opp til 15 millioner kroner fra KLP fondet i selskaper som er vekst-fasen, men snittet ligger et sted mellom 5 og 7,5 millioner kroner. Går vi inn i tidligere gjør vi en start investering. Her investerer vi med egne midler først og jobber aktivt med å for å bygge team og få på plass viktige milepæler.

– Hva tilbyr dere utenom kapital?

– Når vi gjør en start investering ønsker vi gjerne en operativ rolle der vi kan supplere gründerteamet med vårt nettverk og erfaring innen strategi, forretningsutvikling og kapitalinnhenting. CoFounder tilbyr også kontorfellesskap på sin egen tech-hub som er lokalisert på Pirsenteret i Trondheim.

– Hvordan tar man best kontakt? Hva bør man ha klart?

– Send gjerne en mail hvor man forteller litt om caset. Hvis vi liker det vi ser, setter vi opp et møte opp der vi kan bli bedre kjent med teamet og caset.

– Vi er ikke så opptatt av pitcher og fancy presentasjoner. Vi er opptatt av innhold og at det er flinke folk. Er det noe vi ser potensiale i, vil vi heller etterspørre relevant informasjon etterhvert i prosessen.

Sverre Torp Solberg/Kick-Ass

Teamet i Kick-Ass. Sverre Torp Solberg er nederst til venstre i adidasjakke.

Work-Work er et arbeidsfellesskap, en spillbar og et møtested i hjertet av Trondheim sentrum.

– Det er en lekeplass og et sted vi eierne selv savnet, sier daglig leder Sverre Torp Solberg.

Overskuddet fra ølsalget går til finansieringen av Kick-Ass Invest. Kick-Ass investerer i hovedsak i spillselskaper i veldig tidlig fase, men har også investeringer i andre typer oppstartsbedrifter som Folkeinvest, Cosgear og VR-selskapet Breach Reality.

– Hva slags selskaper investerer dere i?

– Hovedmålet til Kick-Ass er å investere i spillselskaper som har tilhold i region Trøndelag.

– Hvor mye investerer dere?

– Vi gjør investeringer i svært tidlig fase og gjør investeringer opp til ca. 250.000 kroner.

– Kan du trekke frem et selskap dere har investert i?

– Av spillselskaper kan vi nevne Pineleaf Studios, Riddlebit Software, Studio Gauntlet og Gamepire Studio

– Hva tilbyr dere utenom kapital?

– Vi tilbyr vesentlig nettverk og kompetanse, og det er også et akseleratorprogram som er under etablering; "Trygge rammer".

– Work-Work er i seg selv en viktig komponent i både spill- og selskapsutvikling, med tilgang til testbrukere, beta-test i bar-lokalene osv.

– Hvordan tar man best kontakt? Hva bør man ha klart?

– De casene vi har investert i til nå har vi stort sett hatt kontakt med gjennom Work-Work. Vi er involvert i bransjearrangement som eksempelvis Nordic Game Awards og Global Game Jam.

Håvard Belbo/ T:lab

Håvard Belbo/ T:lab.

Innovasjonsselskapet T:lab ledes av Håvard Belbo og startet som en inkubator for lokale bedrifter i Trøndelag.

Nå har de utvidet og jobber nasjonalt med tidligfase investeringer. De er forvalter av Tidligfasefondet, et fond på 20 millioner kroner, der de er med-eiere sammen med 20 privatinvestorer, tre banker, et annet innovasjonsselskap og Trøndelag fylkeskommune.

I tillegg har de T:lab Capital, som går inn med enkeltinvesteringer i tidligfase-selskaper.

– Hva slags selskaper investerer dere i?

– Tidligfasefondet ser etter tidligfase vekstselskap i Trøndelag. Vi har opprinnelig hatt en bransjeuavhengig profil, men vil framover ha et økt fokus på blågrønne gründerselskap med løsninger knyttet til jordbruk, aquakultur og skog. Det er der vi har best kompetanse og nettverk.

– Noen investeringer du vil trekke frem?

– Naviaq var det første selskapet vi fikk avkastning på. Det er et spennende teknologiselskap som lever styringssystemer til oppdrettsnæringen.

– Capeesh er et annet spennende selskap, der vi er inne sammen med Skyfall, TRK og Brighteye. De tilbyr skreddersydd digital språkopplæring tilpasset behovene i den enkeltes jobbsituasjon.

– Hvor mye investerer dere?

– Tidligfasefondet investerer inntil en million per case, pre seed. T:lab Capital investerer 250.000, ofte som aller første eksterne investor i et selskap.

– Hva tilbyr dere utenom kapital?

– Det er rådgiving, testfasiliteter og koblinger til nettverket som har størst verdi. Vi har få egne ansatte, men mange med spisskompetanse som vi leier inn og kobler på gründerteamene etter behov.

– Med Siva og fylkeskommunen i ryggen kan vi bistå gründerne uten at de må betale markedspris for hjelpen de får fra oss. Vi sitter med mye kompetanse innen tidlig fase finansiering, og innen agritech og bioøkonomi. Her samarbeider vi tett med blant annet Nibio, Sintef, Mære landbruksskole og etablert industri for å hjelpe bedriftene i porteføljen opp og frem.

– Hvordan tar man best kontakt? Hva bør man ha klart?

– Det er bare å ta kontakt med en kort presentasjon av selskapet, teamet, hva man har av planer, og hva man trenger for å lykkes.

Harald Fredrik Ulltveit-Moe/ Harmonium Invest

Harald Fredrik Ulltveit-Moe/ Harmonium Invest.

Harald Fredrik Ulltveit-Moe jobber til daglig som øyelege med egen klinikk i Trondheim.

– Jeg er vel av den nysgjerrige typen og har alltid likt å spørre folk hva de jobber med. I tillegg har jeg vært relativt god til å spare. Dette la i sin tid også grunnlaget for de første små investeringer, forteller han.

Gjennom sitt private selskap Harmonium Invest, går han stort sett inn som er langsiktig investor.

– Langsiktige prosjekter gir aller størst glede. Det er alltid kjekt å bygge noe som har livets rett, blir stort, som skaper arbeidsplasser og er betydningsfullt for mange mennesker.

– Hva slags selskaper investerer du i?

– Ikke lett å svare med en setning. Jeg investerer både i selskaper jeg kan forstå og i selskaper jeg i grunnen ikke har så stor forutsetning for å forstå. Dermed er selskaper i forskjellige bransjer og med forskjellige forretningsmodeller interessante.

– Spørsmålet kan også omformuleres til følgende: hvorfor investerer man. Selskaper med gode hensikter og stor innflytelse gir mening. I tillegg er det lett å falle for idéer og teknologi som treffer på trender og timing. Selskaper som bygger et varemerke er spennende da dette gir en varig verdi.

– Noen case du vil trekke frem?

– Xplora Technologies er naturlig å trekke fram da det er et internasjonalt selskap fra Trondheim med mange fasetter, inkludert sterk ledelse og et produkt som motiverer barn til å være i fysisk aktivitet. Det gir en helsegevinst langt utover det jeg som lege alene noengang kan skape. Børsnotert i høst og vært en flott reise.

– Become Legends er et esportlag, produksjonsselskap og livsstilsbrand i ett. Drivende gründere som har sjelden forståelse av markedet de opererer i.

– Hvor mye invester du? Øvre og nedre grense?

– Alt fra 250.000 kroner og oppover.

– Hva tilbyr du uten kapital?

– En hel del entusiasme og nysgjerrighet i tillegg til nettverk. Litt jålete sagt så går vel jobben ut på å skape synergier mellom selskaper, teknologi og fagpersoner. Når det er sagt føler jeg daglig på min egen begrensning, som også illustrerer hvor viktig teamet er.

– Hvordan tar man kontakt?

– LinkedIn. Ha klart en investorpresentasjon.

Finn Schløsser-Møller/Connect BAN

Finn Schløsser-Møller i Connect BAN.

Ved siden av jobben i ECIT Trondheim AS er Finn Schløsser-Møller leder for Connect Investor (BAN) Business Angels Nettverk, som består av 50 investorer.

De har møte hver måned med både diskusjoner/erfaringsutveksling og presentasjon av selskaper.

– Jeg har gjerne et møte med selskapene i forkant og gir noen råd og vink på hva som vil møte dem når de presenterer selskapet og en debriefing der hvor dette er nødvendig med tilbakemeldinger og råd om hva de bør gjøre videre. Ofte har jeg flere samtaler i ettertid for å høre hvordan det har gått, også der hvor vi ikke investerer, sier Schløsser-Møller

– Hva slags selskaper investerer dere i?

– Vi investerer i alle type selskaper. Vi er glad for å få kontakt med selskaper i tidlig fase gjerne før de har behov for kapital. Da har vi mulighet til å bli kjent med selskapene og personene bak, i en periode før vi går inn med en investering i selskapet.

– Hvor mye investerer dere?

– Vi er spesielt interessert i tidligfase selskaper som har kapitalbehov på ca 1-2 millioner kroner. Grensen går ofte på kapitalbehov på 5 millioner. Våre medlemmer investerer ca 100.000 hver – noen ganger fra 100-250.000 kroner.

– Hva tilbyr dere utenom kapital?

– Vi tilbyr kompetanse inn i selskapene og bidrar med kunnskap både før og etter investering.

– Connect Midt-Norge arrangerer også gjennom støtte fra Innovasjon Norge et «Springbrett» hvor selskaper kan møte et ekspertpanel og få tilbakemeldinger. Connect kobler også erfarne mentorer til selskaper som kan hjelpe dem å utvikle virksomheten.

– Hvordan tar man best kontakt? Hva bør man ha klart?

– Selskaper som er interessert i å komme i kontakt med oss i Connect Midt-Norge kan gjerne gjøre dette direkte med meg eller via våre nettsider.

– Det er en fordel at selskapet selv er bevisst på egen status og utvikling framover slik at det har forberedt en investorpresentasjon med fakta og planer videre.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer