OPPKJØP

Selger startup med stolthet – og tap

Beaufort Solutions var det eneste selskapet som klarte å vokse seg ut av Finstart Nordics oppstartsfabrikk. Derfor betyr salget litt ekstra for SR-Banks investeringsselskap selv om det ikke ble en lønnsom «exit».

Vidar Aksland, daglig leder i Finstart Nordic, er fornøyd med å funnet en ny eier til regtech-selskapet Beaufort Solutions. Her er Aksland i aksjon under en paneldebatt på Norway Fintech Festival tidligere i år.
Publisert

– Det er veldig gøy at vi har lyktes å finne en strategisk industriell eier, som blir et godt hjem for Beaufort Solutions, sier Vidar Aksland, daglig leder i Finstart Nordic og frem til helt nylig også styreleder i Beaufort Solutions.

Selskapet som leverer antihvitvaskingstjenester ble denne uken kjøpt opp av BankID BankAxept.

Skulle lage selskaper av ideer

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Da Sparebank 1 SR-Bank i 2017 satte av 300 millioner kroner og etablerte Finstart Nordic var målet todelt. Dels skulle man investere i eksterne selskaper av strategisk interesse for banken, dels skulle pengene satses på Oppstartsfabrikken, der egne ideer skulle utvikles og raffineres til å bli egne selskaper.

Å bygge selskaper basert på egen idéutvikling viste seg å være vanskeligere enn antatt. Ett år ut i pandemien, våren 2021, var det slutt på satsingen.

– Erfaringen vi har gjort med Oppstartsfabrikken siden starten, er at vi må spille på gründerdrivkraften hos dem som har jobbet med en idé over tid og investere i slike selskaper, heller enn å bygge dem fra bunn selv, sa Aksland til Shifter den gang.

Startet i 2019

Men en idé hadde allerede klart å vokse seg sterk nok til å stå på egne ben. Et saksbehandlingssystem for små og mellomstore bedrifter som er lovpålagt å utføre antihvitvaskingsjekk i kundekontrollen, viste seg være verdt å ta videre.

Beaufort Solutions ble opprettet som eget selskap i 2019. De første årene var det både heleid og driftet av Finstart Nordic. Etter hvert kom det inn eksterne investorer, som Stavanger-baserte TD Veen og Andenes Ventures og omtrent samtidig ble den nåværende sjefen Kjetil Anfinnsen rekruttert inn som daglig leder.

Men selv etter det har Beaufort i hovedsak vært et Finstart-selskap. Til forskjell fra de andre investeringene i porteføljen der eierandelene er på 10-25 prosent, har Finstart eid rundt 60 prosent av Beaufort.

Derfor var Vidar Aksland og Finstart helt avgjørende i den prosessen som ledet frem til at BankID BankAxept ble nye eiere.

Mange om KYC-beinet

Aksland forteller at det helt siden Beaufort startet har vært mange norske aktører i dette «spacet». For ekempel Kundesjekk, som Beaufort nå blir en del av, Strise, Enin og andre aktører blant annet innenfor compliance som har tilbudt lignende tjenester.

I tillegg tok det litt lenger tid for Beaufort å få fart på den kommersielle delen av virksomheten. Der konkurrenten Kundesjekk var tidlig ute med strategiske partnerskap med Regnskap Norge og Revisorforeningen, tok det lenger tid for Beaufort å bygge seg en sterk posisjon blant eiendomsmeglere. I dag har man blant annet DNB Eiendom, Eiendomsmegler Vest, Notar, Sørmegleren og ProAktiv som kunder.

Den forskjellen har gitt utslag i dagens kundelister. Der Kundesjekk har cirka 1100 brukere av sin portal, har Beaufort rundt 125 kunder.

– Styre og eiere kom frem til at det var viktig  å skape en sterk nordisk aktør på dette området, men at det ville være vanskelig for Beaufort å gjøre det med bare organisk vekst. Derfor besluttet vi å starte med en strukturert M&A-prosess der vi var åpne for fusjon, samarbeid med andre eller et strategisk salg med en industriell verdi, forteller Aksland.

Den rette kjøperen

Den prosessen var allerede godt i gang da BankID BankAxept kom på banen. Den hadde til og med kommet så langt at det fantes en budindikasjon fra en aktør som ønsket å bredde seg inn mot kundekontroll og antihvitvasking.

Aksland mener at BankID BankAxept til syvende og sist var den rette kjøperen. Noe som blir ekstra tydelig i beslutningen om å samle Kundesjekk og Beaufort i det nyopprettede forretningsområdet KYC.

– Vi er godt fornøyd med å bidra til at teamet i Beaufort sammen med Kundesjekk når har alle fortsetninger for å skape en nordisk vinner på området, sier Aksland.

Endte med tap 

Den eneste sorgen for Aksland er at den tredje «exiten» for Finstart Nordic ender i minus. De to første, i Boost.ai og Celsia, har begge gitt et pent overskudd.

– BankID BankAxept betaler en helt «fair» pris, men i forhold til totalt investert kapital i selskapet, ender det med noe tap.

Aksland vil ikke gå nærmere inn på summer verken når det gjelder tap eller pris for Beaufort, men bekrefter til slutt at det handler om et tosifret antall millioner.

– Det viktigste er at vi har funnet et godt nytt hjem til virksomheten, funnet en god industriell løsning og har fått noe tilbake på investert kapital. Alternativet hadde vært oppfinansiering over lenger tid med høyere usikkerhet for suksess, sier Aksland.

– Nå er det skapt et sterkt nasjonalt selskap som kan levere KYC- og AML-tjenester til et stort nordisk marked. Det vil også Sparebank 1 SR-Bank ha glede av, avslutter Aksland.