media
Johann Olav Koss og New York Times-profil investerer: Factiverse sjekker påstandene til Trump og Biden på direkten
Det norske selskapet henter en million dollar, og lanserer nye tjenester - ikke minst faktasjekking av den amerikanske presidentdebatten i sanntid.
Når de aldrende superveteranene Donald Trump og Joe Biden braker sammen til presidentdebatt, er det varslet skarpe fronter og antagelig også en del sleiving med fakta, eventuelt glemming av fakta. På sidelinjen sitter medielandskapets svar på fotballens VAR, norske Factiverse, som i kveld livesjekker hva som er rett og galt.
– Vi transkriberer debatten, kjenner igjen stemmer og identifiserer påstander. Så søker vi på nett i en rekke søkemotorer og databaser, etter relevante kilder som enten bestrider eller støtter påstanden, og gir deg en oppsummering, forteller produktsjef og medgründer Gaute Kokkvoll.
AI før ChatGPT
Det som kan høres ut som noe som har sprunget ut av den seneste tids AI-bølge, startet lenge før Sam Altman og Open AI brøt den globale lydmuren med lanseringen av ChatGPT. Teknologien baserer seg nemlig på en modell som teknologisjef og medgründer Vinay Setty begynte å forske på allerede i 2016, som førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.
– Vi er best på å trekke ut påstander fra store mengder av tekst - perfekt for live-sendinger som debatter, kvartalsrapporteringer, pressekonferanser og andre steder hvor folk kommer med ulike typer påstander, som er vanskelig å verifisere der og da, sier Setty.
Han hevder at Factiverse-løsningen overgår modellene til blant annet Mistral, ved å bekrefte eller avkrefte påstander på 44 språk.
– Dette viser vår fagfelle-vurderte forskning som vi presenterer i Washington senere denne sommeren, sier Setty.
Investor-tekke
Siden Shifter første gang skrev om selskapet har de holdt en forholdsvis lav profil, men dukket opp med nyheter nå og da. Siste nytt utover Twitch-eventet der de livesjekker presidentkandidatenes omtrentlige omgang med sannheten, er at selskapet har hentet én million dollar fra en rekke kjente investorer.
OL-vinner og tidligere skøyteløper Johann Olav Koss er en av dem. Engleinvestor og seriegründer Murshid Ali er en annen. Tidligere New York Times-topp Yasmin Namini har også investert, i tillegg til det Stavanger-baserte investeringsselskapet Herfo, Valide Invest, et norsk pre-såkornsinvesteringshus, samt flere ikke-navngitte engleinvestorer fra USA og Storbritannia.
Fra før har Factiverse tidligere Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen som styreleder (som for øvrig også har hatt samme rolle i Shifter). Han påpeker at det er flere eksempler på selskaper som møter juridiske konsekvenser for faktuelle feil i sine chatboter.
– Ettersom AI blir dypere integrert i våre daglige liv, handler det om å sikre nøyaktigheten til AI-modeller, ikke bare om god forretning. Det er grunnlaget som demokratiske verdier bygges på, sier han i pressemeldingen.
Silicon Valley-inspirasjon
Når det kommer til ideen om å strømme politiske debatter på Twitch, slik Factiverse skal gjøre i kveld, kom den faktisk fra juryen under Demo Day på startupprogrammet Tinc i Palo Alto.
Selskapet har testet løsningen tre ganger tidligere, med godt hell. Første gang var i mai på det danske EU-valget sammen med danske faktasjekkere. Nå er de tech-partnere i et EU-prosjekt for nordiske faktasjekkere, Nordis, der blant annet Faktisk.no er med.
– Vi deltok på Tinc og hadde stor nytte av å dra til hjertet av AI-hypen eller som jeg kaller det «heart of darkness of AI». Her møtte vi ledende investorer og mentorer med mye kunnskap, sier Maria Amelie, administrerende direktør og medgründer i selskapet.
Hun viser til at det er en økende mengde av syntetisk lavkvalitetsinnhold på nett. De som jobber med informasjon sliter med å finne frem til relevant og kredibel informasjon, ifølge Amelie.
– Her kan vi bidra med en løsning for B2B som kan hjelpe alle kunnskapsarbeidere, særlig i media, finans og compliance, med å finne fram til kredibel informasjon raskere.
Hun synes det er kult at et lite selskap fra Norge klarer å utvikle det hun beskriver som en teknologi som svært mange verden rundt prøver å knekke koden til.
Nytt på gang
Factiverse varsler med den nye finansieringen at de vil komme med nye funksjoner og løsninger i tiden som kommer. Nylig lanserte de for eksempel et test-program for journalister.
Blant utviklingspartnerne til Factiverse finner vi NTB. Nysnø Invest, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Faktisk.no. Betalende kunder er blant andre britiske Logically og Atex CMS. I tillegg har selskapet inngått en avtale med Wolftech i Bergen.
For ordens skyld: Maria Amelie har tidligere bidratt med journalistiske arbeider til Shifter.no. Factiverse-styreleder Espen Egil Hansen var tidligere styreleder og investor i Shifter.no