intervju
Sendte medgründer-frieri til 20.000 kunder: – Jeg gikk tom fordi jeg var alene
Team med flere medgründere har større sjanse til å lykkes, viser studie. Tross kunder og inntekt måtte Silje Bukholm, gründer og mangeårig rådgiver i Innovasjon Norge, gi opp.
Silje Bukholm jobbet åtte år i Innovasjon Norge. Først som gründeransvarlig i Østfold og senere som sjef for de internasjonale akseleratorene, på steder som Silicon Valley, Boston og New York.
Så tok rådgiveren sats selv og etablerte Spirelykke i 2019, et nettsted med relevante verktøy hvis mål er grønne fingre, blant annet digitale dyrkekurs, i tillegg til blogg og nettbutikk. Selskapet omsatte ifølge årsrapporten for 1,1 millioner kroner i 2022.
Likevel meldte gründeren oppbud for to uker siden.
– Jeg har hatt kontroll på tallene hele tiden. Risikovurderingene lå inne fra tiden da jeg jobbet i bank. Grunnen til at jeg gikk konkurs skyldes heller ikke de typiske årsakene som «no market need». Kundene mine var der, de, men selv gikk jeg fullstendig tom - fordi jeg var alene. Det er det som gjør dette så vondt, sier hun.
– Som ensom gründer skulle jeg fikse absolutt alt alene. Jeg greide det i fire år, helt til jeg ikke greide det lenger.
Sendte gründer-frieri til 20.000 kunder
En svensk masterstudie basert på data fra over 25.000 startups, avdekket nylig hvilke egenskaper ved et gründerteam investorer verdsetter mest. På topp troner antallet medlemmer i gründerteamet. Mellom tre og seks personer virker å være optimalt.
Bukholm omtaler seg dessuten som en «people person», sier hun trenger mennesker rundt seg og kjente tidlig på et behov for en medgründer i Spirelykke.
– Og jeg mener jeg forsøkte alt jeg kunne, sier Bukholm.
Hun viser til annonser i ulike kanaler og en rekke besøk i ulike startup-miljøer i håp om å finne en perfekt match. Gründeren satt også på over 20.000 epost-adresser til kunder, og på et tidspunkt sendte hun samtlige spørsmålet: Hvor er du, deg jeg leter etter?
Det ble mange kopper kaffe, men ingen full klaff.
– Hvordan så sjekklisten din ut?
– Ikke annet enn at jeg var opptatt av kjemi. Det er superviktig. Vi måtte matche hverandre. Samtidig var det viktig med engasjement og stå-på-vilje. Mange ville også sikre seg lønn fra dag én, og det kunne jeg ikke garantere. Jeg var nødt til å være ærlig. Noen ganger går det så det synger. Andre ganger er det tøffere.
– Jeg er også bosatt i Halden, legger Bukholm til.
– Det var jo begrenset med tid til å frekventere miljøer der den rette personen kunne dukke opp. Det var hele tiden en balanse mellom å prioritere å drive selskapet mitt sunt og sørge for at pengene kom inn - og jakte etter medgründeren.
– Tøft å være to gründere med barn boende hjemme
Gründeren understreker at hun gjerne ville dele eierskap.
– Men det var ingen som turte å ta skrittet, sier hun.
Bukholm slutter etter hvert å lete.
Hun får symptomer på utbrenthet, og gründeren (og firebarnsmoren) må i desember ta en annen jobb for å sikre inntekt. På hjemmebane har hun riktignok en «medgründer» i Thommy Tellefsen, ektemann og gründer av Halden-startupen Leid.no.
– Folk har sikkert lurt på om vi er helt riktig navla, sier Bukholm og ler.
– Det er jo tøft å være to gründere med barn boende hjemme. Samtidig er det en kjempestyrke. Vi vet så godt hva den andre står i og er så tilgivende med hverandre. Vi forstår hvis dagen plutselig ikke ble som den var tenkt, at møter tar lengre tid, eller hvis det dukker opp en mulighet vi bare må gripe.
– Hvordan har du det nå?
– Veldig bra. Jeg har stått i tøffere ting tidligere. Jeg har ikke mistet venner, barn eller nettverk. Jeg har også tak over hodet og en lønn som dukker opp på konto hver måned.
– Og hvis den perfekte medgründeren likevel dukker opp?
– Da er jeg ikke mer skvetten enn at jeg vurderer om det er mulig.