karriere

Skalerer startups fra Stillehavet

– Jeg ville oppsøke total frihet og jobbe fra hvor jeg vil, sier Carine Zeier. 

Carine Zeier har i ti år jobbet med å skalere teknologiselskaper via eget selskap. Nå gjør hun den samme jobben fra jordomseiling på ubestemt tid. – Vi tar ett år om gangen, sier hun. Her i slusene gjennom Panama-kanalen og under fridykking på Curacao.
Publisert Sist oppdatert

Carine Zeier og samboeren seiler til en knøttliten øy, eller mer nøyaktig 700 meter lang og 50 meter bred. Øya ligger 100 nautiske mil vest for Guadeloupe, en øygruppe i Det karibiske hav. 

De ankrer opp i en bukt, uten å vite om noen er der. De er derimot klar over at territoriet tilhører Venezuela, og at de ikke har en offisiell godkjenning å seile til landet på plass.

Etter cirka ti minutter stiger to personer ut av en bygning et stykke unna, drar frem en gummibåt og er på vei mot dem. Nå er de nervøse, men Zeier snakker heldigvis spansk og blir fortalt at de befinner seg på en operativ militærbase med åtte personer på jobb.

– Men de var superhyggelige!

Zeier forteller om opplevelsen hun mener skriver seg inn som den beste så langt.

– Deres hovedjobb var å beskytte territoriet til Venezuela, fordi denne øyen er langt fra fastlandet og innebærer betydelig utvidelse av Venezuela sin økonomiske sone. 

– Fra militæbasen på Isla de Aves i Venezuela, med båten vår i bakgrunnen, forklarer Zeier.

– De var der også for å beskytte havskilpaddene som klekket på øyen.

Paret blir på stedet i en hel uke og tilbringer mye tid sammen med de militære: De spiser middag, spiller domino og volleyball, dykker og feirer bursdag.

– En eksotisk og minneverdig erfaring, sier Zeier.

– Ville oppsøke en total frihet

Reisen deres startet i Cape Town for snart to år siden da de overtok en katamaran; en helt ny båt, som i løpet av de første tre månedene ble klargjort for jordomseiling.

Nå legger paret bak seg to måneder på Galapagos og er i skrivende stund på vei til å krysse Stillehavet til fransk Polyneisa.

Her planlegger de å bli i minst ett år, før turen går videre vestover.

– Vi vet ikke når vi er tilbake i Norge. Vi tar ett år om gangen, sier Zeier – som parallelt jobber med å skalere teknologiselskaper internasjonalt – fra seilbåten og med internettoppkobling via Starlink.

– Jeg ville oppsøke total frihet og jobbe fra hvor jeg vil. 

– Investorene kom til meg for å skalere selskapet

I 2019 ble Zeier satt til å lede det norske helseteknologi-selskapet iGT, senere omdøpt Dele Health Tech, som i fjor ble solgt til det israelske teknologiselskapet Vayyar.

iGT føyer seg i den lange rekken av selskaper Zeier har vært engasjert i de siste to tiårene, det være seg som medgründer, forretningsutvikler, engleinvestor eller styremedlem.

– iGT var en snuoperasjon, der investorene kom til meg for å skalere selskapet.

– På de tre årene jeg var CEO, vokste selskapet fra en liten bedrift med seks ansatte i Hallingdal – til å bli et internasjonalt selskap i tre land med 30 ansatte og over 90 prosent av salget foregikk i USA.

Zeier ser samtidig tilbake på en krevende tid under pandemien, ettersom de solgte løsningen som skulle forhindre fall blant eldre i omsorgsboliger. 

– Kundene våre ble hardt rammet av covid, og fokus for dem ble å beskytte sine beboere fra smitte, fremfor investeringer i ny teknologi. Da brukte vi tiden på å bygge sterke partnerrelasjoner, som gjorde at selskapet til slutt fikk en exit til en av våre partnere, sier hun og viser til nevnte Vayyar.

– De er blant annet venture-backet av flere Silicon Valley-fond, og aksjonærene i Dele Health Tech sitter nå med aksjer i dette selskapet, sier hun og legger til:

– Min tid i selskapet gikk mot en naturlig avslutning da selskapet hadde skalert til en viss størrelse og ble moden for exit.

Carine Zeier og samboeren dagen da de forlot Cape Town, klare for jordomseiling på ubestemt tid, høsten i 2022.

Arbeidsdag på dekk 

Nå jobber Zeier med blant andre Chargerly, et norsk teknologiselskap etablert i 2022, innen lade- og V2G-infrastruktur.

– Der har jeg vært med helt fra starten, sammen med en gjeng seriegründere jeg har jobbet med over mange år, sier hun og forteller om øvrige konsulentoppdrag i tillegg:

– Sist for svenske Hexagon sin corporate venture-satsing, R-Evolution. Der utarbeidet jeg en strategi for hvordan deres teknologi kunne bidra til bekjempelse av plast i sjøen, så det var veldig relevant for min livssituasjon nå.

Videre beskriver hun en normal arbeidshverdag på dekk:

– Akkurat nå er jeg på en tidssone som er godt bak Norge, og jeg starter derfor dagen veldig tidlig, som for så vidt de fleste seilere gjør uansett, og sjekker hva som har skjedd der hjemme mens jeg har sovet.

– Og det er også noen møter mot Norge som tas på tidlig på morgenen min tid. Ellers er jeg på vestkysttid i USA akkurat nå, så da har det vært enkelt å ta møter med amerikanere gjennom dagen.

Hun erkjenner likevel at dagene ikke er like strukturerte som fra et kontor.

– Det spørs hvor vi er, og hva slags prosjekter jeg jobber på. Akkurat nå, ettersom vi er på seilas, blir det mye tid foran skjermen med research for det prosjektet jeg jobber på nå.

Et bilde fra seilasen Carine Zeier er på nå, over Stillehavet. Tre uker og 3000 nautiske mil. – Vi er nå cirka halvveis, sier hun.

– Kan bygge og skalere selskaper hurtigere

Zeier har de siste 20 årene erfart en stor endring i måten å skalere teknologiselskaper. 

– Mens vi før trengte mange flere ansatte og mye mer kapital for å få et produkt markedsklart, kan vi nå komme langt med selskapsbygging med mye færre ressurser.

Carine Zeier på stranden på Galapago med utrydningstuet Haviguan (Amblyrhynchus cristatus), en iguan som finnes bare på Galápagosøyene.

Hun trekker særlig frem utvikling av gode open source-løsninger, velutviklete API-biblioteker, flere selskaper med strategier basert på partnerskapsmodeller over flere ledd i verdikjeden – og mer tilgjengelig kompetanse; flere folk som jobber i friere former, spesielt over landegrensene.

– Dette gjør at vi kan bygge og skalere selskaper mye hurtigere enn før.

Om seg selv har hun lært å bli mer tålmodig med årene.

– Covid har nok hatt noe å gjøre med det også. Da måtte vi alle være tålmodige. Tålmodighet er viktig når man er avhengig av vinden over store avstander som vi nå er, så det kommer godt med i min nye livssituasjon.

– Vi er langt fra våre nærmeste, noe som kan være veldig sårt

Zeier har også funnet flere likhetstrekk mellom å seile og bygge selskap.

– Vi legger en plan for hvor vi skal, og så begynner vi å følge den så godt vi kan. Men det skjer alltid uforutsette ting underveis, som gjør at vi må endre kurs. Det er tilfelle både når man seiler og når man bygger selskap.

Nå er hennes viktigste mål å kombinere denne livsstilen med å jobbe med spennende prosjekter, flinke folk og aktuelle problemstillinger.

– Det har vært utrolig givende å bruke bakgrunnen min fra å bygge teknologiselskaper til å gjøre flere bærekraftsprosjekter. Kanskje det blir veien fremover, slik som vi nå sier at alle selskap i grunnen har blitt teknologiselskaper, så blir kanskje alle selskap til syvende og sist bærekraftsselskaper, sier hun og legger til: 

– I tillegg skal vi nyte tiden vi har på denne reisen, utforske nye steder og kulturer, lære nye ting, og bruke mye tid på å utforske havet. Vi er blitt spesielt glad i fridykking, og utnytter enhver mulighet til å hoppe i havet fra båten, og se hva som er rundt oss.

Slik er reiseruten. – Vi legger en plan for hvor vi skal, og så begynner vi å følge den så godt vi kan. sier Carine Zeier.

De har seilt over Atlanteren til Karibien. Vært innom Namibia, St. Helena og Ascensions Islands i Sør Atlanteren, Brasil og fransk Guyana, før de kom til Tobago i Karibian i januar i fjor. Der tilbrakte de en sesong på de karibiske øyene, før de reiste til den nordlige delen av Sør-Amerika for orkansesongen. Videre var de innom Venezuela, de nederlandske Antilliske øynene Aruba og Curaçao, Colombia og Panama, før de gikk gjennom Panama-kanalen på nyåret i år. Dette tidsrommet markerer også turens vanskeligste opplevelse.

200 nautiske mil fra nærmeste sivilisasjon, får Zeier vite at pappaen hennes er gått bort.

– Vi er langt fra våre nærmeste, noe som kan være veldig sårt, både i hverdagen, men også ved store milepæler vi ikke er der for. Det tar også tid for oss å komme noe sted. 

Seilasen tilbake til sivilisasjonen og den påfølgende turen hjem var tøff, forteller hun. 

– Det å følge en livsdrøm er ikke nødvendigvis en dans på roser, uansett hva den drømmen innebærer. Det er dager der jeg tenker at det koster for mye å være borte fra livet i Norge og de en er glad i der hjemme. 

– Men for en som ble kalt «vandreren» fra jeg var kun 2-3 år gammel, er utforskertrangen min for stor til ikke å forfølge denne drømmen. Dette med å oppleve verden «der ute» sitter så dypt forankret i hvem jeg er, så da må jeg også være villig til å gi opp ting for å forfølge den drømmen, sier Zeier.