Carine Zeier, daglig leder i det norske helseteknologi-selskapet iGT, satser stort på det amerikanske markedet.

Hun vil holde eldrebølgen på beina med kunstig intelligens

Det norske helseteknologi-selskapet iGT skal bruke kunstig intelligens for å hindre fall blant eldre. I første omgang på et seniorsenter i Florida.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet ble etablert i 2011 av Tor-Jo Meyer fra Hallingdal. Basert på egne opplevelser, fant gründeren et hull hva gjelder å utnytte teknologi i helsevesenet.

iGlobal Tracking (iGT) har de siste årene stått bak flere lokale prosjekter, som blant annet har inkludert teknologi til bruk på demente som vandrer ute i kulda.

Da den tidligere engleinvestoren Carine Zeier ble daglig leder i februar, spisset helseteknologi-selskapet seg ytterligere mot fall i eldreomsorgen.

– Etter hvert som markedet innen IoT nå er på vei til å bli modent, har vi sett at det er mulig å ta tak i ett spesielt problem og bli gode på det, sier hun og legger til:

– Problemet er også noe som på et tidspunkt vil berøre alle familier. Kombinert med min bakgrunn som forretningsutvikler, var det ikke vanskelig å bli engasjert.

Zeier har over 15 års erfaring i teknologibransjen, deriblant fra det norske søkeselskapet Fast Search and Transfer, senere kjøpt opp av Microsoft. Hun var også med å etablere Pier X Venture Hub i Oslo, nå Huckletree, for tre år siden.

Vil forebygge fall

Nå leder Zeier iGTs internasjonale kommersialisering av fall-teknologi, forankret i visjonen om å gå fra varsling til forebygging ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens.

Antall fall og påfølgende kostnader for å behandle skader forårsaket av fall, vil nå høyst sannsynlig øke i takt med en stadig voksende eldrebølge, forteller Zeier.

– Lenge har man brukt et anheng som henger rundt halsen på eldre. Ikke bare er disse stigmatiserende ettersom de eldre ikke selv ønsker å ha disse på, men de kan også enkelt fjernes av demente som ikke skjønner hvorfor de har dem på, sier hun.

Selskapet leverer i stedet en skybasert plattform som i sin tur kan kobles med ulike datasett i form av tredjepartsløsninger, som for eksempel sikkerhetsalarmer og medisinske sensorer for innsamling og overvåking av informasjon.

Styrer unna norske anbudsprosesser

I første omgang har iGT styrt unna offentlige norske anbudsprosesser og landet nylig sin første avtale med et såkalt "Assisted Living" og "Memory Care"-senter i Florida, tilsvarende et seniorsenter i Norge.

– Når du går til et større marked må du fokusere fordi du har å gjøre med partnere som allerede har tatt viktige posisjoner. Så istedenfor å konkurrere "head to head" med systemer som allerede er i bruk, har vi valgt å bli en leverandør av datasett, sier Zeier.

Blant dagens partnerne står en leverandør av en radar som kan fange opp om en persons kropp er vertikal eller horisontal. Dersom personen nærmer seg bakken, vil den utløse en alarm som iGT behandler og deretter sender videre til personalet.

– Hele poenget er å bygge kunstig intelligens rundt ulike datasett. Akkurat nå er vi i en tidlig fase, men vi satser på å bli prediktiv i 2020 og deretter preventive, sier Zeier og understreker:

– Det er det som er fremtiden. Vi skal ikke bare skal gi beskjed, men også forutsi hva som gjør at en person har større sannsynlighet for å falle, sier hun og viser blant annet til vitale tegn.

Disse kan også fanges opp av enheter som sender data til iGTs plattform, som for eksempel endringer i beboers vekt, koblet til sensorer montert på sengen, forteller hun.

Skal hente penger

Selskapet har i dag ansatte i Fredrikstad, Gol og Oslo, men hovedkontoret er i Austin, Texas, der både salgsavdelingen og iGTs første partner er stasjonert.

Selv splitter Zeier tiden mellom Norge og USA, og akkurat er nå står en "sen såkornsrunde" øverst på prioriteringslista, forteller hun. Hovedsakelig for å utvide teamet i USA og dernest lande flere avtaler med kunder og partnere.

Videre er planen er å hente et ytterligere millionbeløp neste år, da også med amerikanske investorer om bord.

På eiersiden i dag står blant andre Bergen-baserte Momentum Partners, såkornsfondet til Investinor og Hallingdal Kraftnett.

– Tidlig i karrieren jobber jeg blant annet med å matche medieinnhold med brukerprofiler, og ja, det er fint, men til syvende og sist har man gjort det noen ganger og tenker at dette er mye mer givende, sier Zeier og legger til:

– Vi kan faktisk bidra til at mennesker får et bedre liv. Det er et kjempeproblem at eldre faller og ikke blir oppdaget. Det kan gi alvorlige konsekvenser.