Statsbudsjettet 2025
Skatteadvokat og venture-spesialist om exitskatt-forslaget:
– Kan bli livsvarig boplikt
Skatteadvokat Anders Nordli og venture-spesialist Marianne Løvås Sagerup i advokatfirmaet Selmer oppsummerer det de mener er de ti viktigste faktaene for gründere knyttet til exitskatten.
– Statsbudsjettet 2025 byr på en dramatisk skjerping av den allerede utskjelte exitskatten, sier Anders Nordli og Marianne Løvås Sagerup i Selmer.
Gründere og aksjonærer må forberede seg på å gjøre opp exitskatten løpende dersom det deles ut utbytte i løpet av 12-års-perioden etter utflytting - hvis regjeringen får gjennomslag for sitt budsjettforslag.
– Forslaget kan fungere som et utbytteforbud ved utflytting hvis det vedtas - nærmest en «boplikt» for norske gründere som vurderer utflytting, uttaler Nordli og Sagerup.
De lister opp følgende ti fakta er viktige når det gjelder exitskatten:
1. Ved alle utdelinger i 12-årsperioden for exitskatten, forfaller en andel av exitskatten til betaling.
2. For aksjonærene skal hele 70% av utdelt utbytte gå til delbetaling av exitskatten.
3. Eksempel: Ved latent gevinst ved utflytting på 100 millioner kroner, gjelder et skattekrav på 38 millioner kroner, betalbart over 12 år. Utbetales utbytte på 10 millioner, forfaller exitskatt på syv millioner kroner til betaling.
4. Den delen av utbyttet som ikke går til exitskatt, kan ikke disponeres fritt, typisk fordi 15%
av utdelt utbytte går til norsk kildeskatt og det normalt må betales utbytteskatt (ofte 25%) i landet man har flyttet til.
5. Utflyttere kan ikke lenger disponere over selskapets overskudd slik andre eiere kan, uten at det trigger delbetaling av exitskatt.
6. Exitskatten rammer uavhengig av hvorfor man flytter ut av landet, enten det er av skattehensyn eller personlige/familiære forhold.
7. Delbetalingsregelen tjener nærmest som en økt kildeskatt på utbytte fra norske selskaper, og går langt utover det Norge har adgang til etter sine skatteavtaler.
8. Er skattebomben i tråd med EU/EØS-reglenes regler om fri flyt av kapital og personer? Spørsmålet er sparsommelig vurdert i forslaget.
9. Gründere og eiere må nå stille seg spørsmålet: bør jeg flytte fra Norge før betydelige verdier skapes? Blir man boende i Norge og lykkes med å skape verdier, vil man med dette forslaget være sikret norsk bosted resten av livet.
10. Slipper jeg unna skatteregningen dersom aksjene faller i verdi? Svaret er nei.