Intervju
Slik bygger Helmikstøl selskap nå: – Som tango
Helmiksstøl bygde Easee i rekordfart til rekordhøyder. Nå deler han hva han tar med videre og hva han skal gjøre annerledes.
– Jeg skal prøve i enda større grad å bygge et solid fundament og ikke blir for utålmodig, ikke bli for giret, sier Jonas Helmikstøl.
Han tar imot Shifter i de nye lokalene til Starflow på Mariero mellom Stavanger sentrum og Forus.
Han billedgjør det slik:
– Se for deg en buffet - hvis du må rushe og spise alt på en kveld - så blir det ikke like gøy. Jeg er blitt flinkere til å ta en eller to ting av gangen. Da blir resultatet mye bedre. Å kunne gå skikkelig inn i ting, er også mer givende enn å prøve å gjøre for mye på en gang, sier Helmikstøl.
– Man blir også mer sliten om man gjør alt på en gang - da gjør det bare vondt.
Helmikstøl har nylig delt med Shifter at han under Easee-tiden i perioder drakk opptil 5-6 dager i uken og hvordan han har lagt om det nå. Nå deler Helmikstøl hvilke endringer han gjør når det gjelder hvordan han bygger selskap.
Lager en energihub
Tidligere i høst ble det kjent at Starflow skal utvikle en energihub som kan brukes hjemme hos folk til å styre energien og på sikt gjøre seg uavhengig av strømnettet.
Ved hjelp av hub-en skal man kunne lade opp et batteri, og etter hvert koble på elbil, solenergi og andre enheter i huset som bruker mye strøm. Starflow skal utvikle både software og hardware knyttet til dette.
– Dette blir en del mer komplisert enn det vi gjorde i Easee. Bare elbil-lading er et ekstremt krevende område, og her er det snakk om enda flere områder, som smarthus, batteri og sol, sier Helmikstøl.
Begge de to medgründerne, Ola Stengel og Nikolai Konopelko, var også i Easee. Stengel som første ansatt, mens Konopelko jobbet der de to siste årene.
– Hva er det viktigste du tar med deg fra Easee når det gjelder å bygge selskap?
– Økt tydelighet og repetisjon, ikke undervurder viktigheten av å bruke tid sammen og hvor viktig det er med alignment fra topp til bunn og bunn til topp. En god utviklingsprosess er som tango mellom produkt og engineering, og strategi og execution. Slow is smooth, smooth is fast, ikke stress. Legg en god plan, ta deg tid til å gjøre ting skikkelig og la ting og ideer modne. Vær forsiktig med kompromisser, «they might come back and bite you 6 years later».
– Hvordan jobber dere med å utvikle produktet nå?
– Vi prøver kartlegge markedet og utfordringene, og vi bruker mye tid på hvordan systemet må se ut. Hvis vi bare begynner med en del, kan vi male oss inn i et hjørne og det kan bli vanskeligere å gjøre endringer i hardware i etterkant. Erfaringene fra Zaptec og Easee er gull verdt der. Nå tar vi oss god tid og faktisk koser oss med det. Vi snakker med flinke folk som kjenner på disse utfordringene i dag. Det finnes mye bra løsninger i dag, men det kan gjøres bedre, sier Helmikstøl.
– Gjorde mitt beste
Han beskriver Easee som et selskap med veldig flinke mennesker som jobbet mot et felles mål, og ansatte som brydde seg om hverandre.
– Mange fra Easee samles jevnlig fortsatt og bryr seg om hverandre. Alt var ikke perfekt, men jeg gjorde mitt beste. Det gjorde vi alle, sier Helmikstøl.
Men nå skal han jobbe annerledes særlig når det gjelder rekruttering.
– Rekruttering er veldig viktig. Vi har allerede nå laget en klar strategi på hvordan vi skal jobbe med rekruttering, sier Helmikstøl.
Starflow samarbeider med Maruan Tammaoui som tidligere jobbet i Easee. Han driver nå selskapet empX. Han var leder for rekruttering i Easee.
Deler rekrutteringsstrategi
I Easee var det på det meste 500 ansatte og ansettelsene gikk veldig raskt.
Helmikstøl forteller hvordan de jobber annerledes med rekruttering nå.
– Vi er enda mer bevisste på hvem vi ønsker å ansette og vi tar oss veldig god tid på å bli godt kjent. De må matche det vi ser etter i forhold til personlighet, samt kjenne seg igjen i verdiene og prinsippene våre. Viktigst av alt, ha troen på visjonen og det vi skal bygge.
– Kan du si noe om rekrutteringsstrategien?
– Kvalitet foran kvantitet. Det er et trangt nåløye. De må ha en høy grad av autonomi.
Her er filteret vårt:
1. De må kunne løse oppdrag - hva er de tre kritiske ferdighetene?
2. De skal samme vei - har de tro på visjon og verdier?
3. Vi må kunne dele køyeseng - altså liker vi dem?
Helmikstøl forteller at hvis det skulle skje feilansettelser nå, vil han kjøre kort prosess.
– De må ut igjen.
Skal justere lederstilen
Han vil også justere stilen som leder, og hvordan selskapet legger til rette for sosialisering.
– Tidligere har jeg tatt veldig mye personlig. Jeg og bedriften har vært ett. Det har jeg tatt lærdom av. Jeg skal også bli flinkere til å lytte til råd og jeg har nå flere mentorer rundt meg.
Han forteller at alkoholpolitikken i det nye selskapet er annerledes.
– Easee ble på mange måter fundamentert på alkohol. Det ble et verktøy for å samle folk. Nå er det ingenting av slikt. Når vi skal ha julebord, så kan ansatte fint drikke champagne eller øl. Folk må gjøre hva de vil. Men det vil ikke være hyppige samlinger der man drikker alkohol. Jeg for min del har lyst til å spise og drikke sunt. Å være leder på toppinvå er ekstremsport. Kroppen, energinivået og klarhet i hodet er det som skaper resultater, sier Helmikstøl.
Ettermiddagssolen bryter gjennom skylaget i Stavanger, og skinner inn i lokalet. Stengel slår seg ned ved møtebordet. Han kommer rett fra et møte med en nøkkelleverandør.
– Jonas holder i de levende tingene
– Jonas er verdens beste på produkt, marked og å hente penger. Jeg er er ganske god på teknologibiten. Jeg holder i de døde tingene, mens Jonas holder i de levende, forklarer Stengel.
Han forteller at det er «dritgøy» å begynne på nytt i nytt selskap nå.
– Jeg har vært i oppstartsselskaper flere ganger. Man glemmer hvor lite som er på plass. Vi må fikse alt mulig. Tidligfase er kjempegøy. Det er fart og helt blanke ark, sier Stengel.
– Når skal dere ha produktet klart?
– Vi har lyst til å ha en prototype klar i april 2025.
– Kan vi si det, spør han og ser mot Helmikstøl.
Så bryter de begge ut i latter.