video
Slik er Wherebys nye trekk i videospillet mot gigantene
– Vi kunne gått i pluss i morgen, men slutter vi å innovere, tar det seks måneder før alle brukerne flytter over til Google, sier Øyvind Reed om den hårfine balansen mellom kostnadskutt og fortsatt satsing.
Det er få vi i Shifter har fulgt så tett gjennom oppturer og nedturer som Whereby, selskapet som tidligere het Appear.in da det ble skilt ut fra Telenor, og etter hvert ble slått sammen med Videonor. Ikke minst dekket vi den spektakulære veksten under pandemien, og den påfølgende tunge bakrusen da hverdagen gikk tilbake til normalen og det måtte kuttes, fulgt av enda kraftigere kutt da tech-bobla sprakk med krigen i Europa, galopperende inflasjon og økende renter.
– 2021 var jo et galehus rett og slett. Vi var tidlig ute med å gjøre kutt. Nå føler jeg at vi har kommet ned på et antall ansatte som gjør at vi overlever, samtidig som vi klarer å innovere. Det gjør meg stolt, sier Whereby-sjef Øyvind Reed.
Lansering i krisetider
Etter måneder med tøffe tak der nedbemanning på nedbemanning har satt teamet på prøve, kunne han denne uken endelig feire en etterlengtet nyvinning igjen, med lanseringen av et produkt som løser et velkjent problem for millioner på millioner av hjemmekontorister.
Whereby har bygget en algoritme som lar mikrofonen automatisk følge samtalen rundt i rommet, uten å skape det sedvanlige ekkoet hvis det sitter flere i samme rom. Ikke helt ukjent for de som har dyrere videokonferanseutstyr kanskje, men løsningen er denne gang integrert i den vanlige nettleseren på en laptop uten ekstrautstyr.
– Alle går jo rundt med «hardware» til mange tusen kroner. Da er det helt naturlig å bruke dette. Ingen har likevel hittil løst dette problemet. Det har vi gjort nå, sier Øyvind Reed.
En kamp
Løsningen tar på denne måten utgangspunkt i den nye hybride hverdagen der noen fortsatt sitter utenfor kontoret, mens flere er på kontoret. De på kontoret synes gjerne møtet er topp, men de som er «remote» føler seg utenfor. For å gjenskape det kreative fellesskapet som oppstår når kolleger møtes fysisk, kan alle i stedet ha hvert sitt skjermbilde via egen laptop, uten forstyrrelser i lydbildet, samtidig som de deltar fra samme møterom.
Slik skiller de seg nok en gang ut fra de andre videosamtale-tjenestene. For Whereby har det nemlig vært en kontinuerlig kamp mot giganter de siste årene. Det som først var en fordel, at alle flyttet over på hjemmekontor under pandemien, var etter hvert en utfordring, siden de store amerikanske selskapene giret opp ressursbruken og kom med stadig nye funksjoner.
– Vi ser at måten vi løser ting på i Whereby, blir kopiert. Vi må hele tiden fortsette å innovere, skille oss ut, tørre å ta sjansen, sier Reed.
På en knivsegg
Øyvind Reed har imidlertid ingen planer om å begi seg ut på en ny runde med kapitalinnhenting med det første.
– Vi har klokkeklare planer om å nå «break even» i løpet av 2023. Vi er ikke ekstremt langt unna det nå. Når vi får til det, vil vi få langt mer handlefrihet, påpeker Reed.
– Så det er ingen problemer med likviditeten?
– Jeg vil ikke si at det er uproblematisk, men vi er ekstremt tilbakeholdende med kostnadene. Vi lever på en knivsegg mellom å bruke nok ressurser på å innovere samtidig som vi går mot «cash flow break even».
– Jeg er opptatt av å ha to tanker i hodet samtidig. Vi kunne gått i pluss i morgen, det er ikke så enorme kuttene som skal til, men et selskap som oss kan ikke stoppe innovasjonen og fornyingen. Slutter vi å innovere, tar det seks måneder før alle brukerne flytter over til Google.
Rekylen
Whereby vil ved utgangen av året ligge på tett opp mot 70 millioner kroner i årligere abonnementsinntekter.
Når han nå ser tilbake på den elleville tiden under pandemien, er han nesten litt glad for at det er tilbake til «the basics».
– Verden rundt oss var gal, og Whereby var gal, og det måtte komme en skikkelig rekyl. Jeg er jo ikke glad for at det skjedde, men jeg tror at teknologiverdenen trengte en reset. Mange gründere har jo utnyttet situasjonen, hentet penger på altfor høye verdivurderinger, og blir straffet for dette nå.
Han tror flere kommer til å gå konkurs inn i neste år.
– Mange begynner å gå tom for ting i verktøykassa når de skal hente kapital. De har kommet seg gjennom en periode, men så stopper det når inntektene ikke kommer. Alle har ikke livets rett.