årsresultat

Slik gikk det i Easees kriseår

Salgsforbudet av Easees elbilladere i første kvartal 2023 ga selskapet et betydelig kutt i inntekter og resultat i fjor.

Veggmaleriet av Easee-gründerne.
Publisert Sist oppdatert

Omsetningen i hele Easee-konsernet endte på 642 millioner kroner, ned fra 1,9 milliarder kroner året før.

Resultatet før skatt endte på minus 414 millioner kroner, og minus 332 etter skatt. En kraftig forverring fra de 257 millionene i pluss før skatt i 2022. 

I årsrapporten trekker selskapet frem at salget av elbiler i Europa stagnerte i 2023, blant annet som følge av krigen i Ukraina, strømkrise og inflasjon, men at det er ventet å ta seg opp igjen når økonomien stabiliserer seg i EU. 

Selv om markedet surnet, var det var salgsforbudet fra svenske Elsäkerhetsverket som fikk størst innvirkning, blant annet måtte 350 årsverk gå, inkludert gründer og CEO Jonas Helmikstøl som ble erstattet av Eirik Færevaag i august i fjor. 

Partene har i ettertid kommet til en form for enighet ved at salgsforbudet av den gamle laderen opprettholdes, samtidig som Elsäkerhetsverket har annonsert at det ikke er nødvendig med oppretting av laderne. 

Sveitiske myndigheter har også konkludert med at laderne ikke anses som farlige å bruke etter å ha gjennomgått oppdatert dokumentasjon. I sum gjør det at Easee ikke forventer å måtte erstatte gamle ladere, men selskapet har satt av 35 millioner til formålet i alle tilfelle.

Etter et suksessfullt innhopp overlot Færevaag kapteinsbindet til Anthony Fernandez juni 2024. 

Positiv egenkapital

Som følge av de gode årene før salgsforbudet, hadde konsernet en positiv egenkapital på 338 millioner kroner. Men det var likevel behov for et konvertibelt lån på 60 millioner kroner og ekstern finansiering på 20 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Det konvertible lånet må konverteres innen tredje kvartal 2024 og gir holderne 17,5 prosent av utstedte aksjer og opsjoner, noe som verdsatte selskapet til rundt 350 millioner kroner da dealen ble inngått i august 2023.

I årsberetningen melder selskapet at salget har tatt seg opp etter dette og at det kontantmessig driver med overskudd, selv det så langt har blitt tap i første halvdel av 2024.

Ved utgangen av 2023 eide gründerne Jonas Helmikstøl Og Andrè Næsje 26,1 prosent hver av Easee ASA.