videoteknologi

Slik kom norsk videoteknologi på innsiden av USA

Synergy Sky selger nå 70 prosent av videoløsningen sin til USA, og blant kundene står en lang rekke amerikanske departementer. – Det går mot rekordår, sier markedssjefen. 

Synergy Sky selger nå 70 prosent av produktene sine i USA, men har fremdeles hovedkontor i Oslo. I bildet: Ståle Reitan (CEO), Remy Engelsen (CFO), Egil Hasting (CTO), Tor Halvorsen (produktsjef) og Vemun Waksvik (CMO)

Ståle Reitan overtalte i 2018 kone og barn og flyttet til New York for å satse på en ny norsk videoløsning. I bagasjen lå erfaring fra de norske videoveteranene Tanberg og Cisco. 

Teamet bak Synergy Sky utvikler en programvare for videokonferanser, med hovedfokus på å gjøre ulike plattformer kompatible. 

Reitan, selskapets gründer og daglig leder, fikk på plass et lokalt team som først skulle få fart på det private markedet, som jo er ganske likt i de fleste vestlige land. 

Etter hvert rekrutterte de også et team med bred erfaring fra det offentlige systemet i USA, og da begynte ballen å rulle, forteller markedssjefen. 

– Det er fantastisk gøy å vite at vår teknologi brukes i bakgrunnen når verdens mektigste mennesker ønsker en trygg og sikker samtale, sier Vemun Waksvik

– Vi visste at offentlig sektor i USA var stort

Selskapet har hovedkontor i Oslo, men selger nå 70 prosent av produktene sine i USA. 

På kundelisten i dag står blant andre åtte av totalt 15 amerikanske departementer, som landbruk og energi, viser et offentlig innsyn i statlige kontrakter. 

– Vi visste at offentlig sektor i USA var stort, og at lignende selskaper har hatt suksess der, sier Waksvik og viser til at landbruksdepartementet i USA har nær 100 000 ansatte på 4500 lokasjoner. 

Til sammenligning er det cirka 140 ansatte i det norske landbruksdepartementet. 

– Det viser størrelsen på mulighetene. Derfor ansatte vi folk med erfaring fra offentlig sektor. De kjenner lingoen og kulturen, og det har hjulpet oss godt i gang, sier han. 

Kjerneproduktet CONNECT er laget for å koble sammen standard-baserte videosystemer med plattformer som Teams, Zoom, Google Meet og FaceTime. Dette gjør det mulig for møteromssystemer å fungere sammen, på tvers av teknologiske grenser.

– De fleste av våre kunder har høye krav til datasikkerhet, noe vi imøtekommer.

Ståle Reitan flyttet i 2018 til New York med kone og barn på den gang 8, 9 og 11 år - for bygge opp amerikansk salgs- og supportavdeling. Arkivfoto: Privat

Går mot et rekordår

Mens pandemien bidro til å øke etterspørselen etter fleksible løsninger i Europa, har USA vært tregere med å ta i bruk ny teknologi, forteller Waksvik videre. 

– Overgangen til Teams og Zoom skjedde raskt i Norge og Vest-Europa, mens store amerikanske organisasjoner ofte har mer formaliserte og strukturerte møter med eksisterende systemer. 

Nå går Synergy Sky mot et rekordår, ifølge markedssjefen. 

De rapporter inn til både et norsk og et amerikansk selskap, og fjorårets regnskap hos førstnevnte viser inntekter på over 44 millioner kroner. Waksvik holder tilbake detaljer om øvrige tall, men røper at resultater ved inneværende år vil toppe 2023 - begge steder. 

– Våpenprodusenter er også en ny kundegruppe. Vi har fått store kontrakter med både amerikanske og europeiske selskaper, sier han. 

Svenske Roosgruppen investerte i 2020 66 millioner svenske kroner i Synergy Sky, og sitter nå på over en tredjedel av aksjene. 

Selskapet har 40 ansatte fordelt på Asia, Australia, Europa og USA. 

– Norge har blitt en viktig aktør innen videokommunikasjon, og mye av teknologien som brukes i møterom globalt har røtter her, sier Waksvik.