Politikk
Slik rammes gründere av Trump-toll
Hardware-gründere har regnet på effekten av nye tollsatser. - Verre for de som produserer i Kina, sier Didrik Dege Dimmen i Auk Eco.

Donald Trumps toll på 15 prosent pålagt varer som importeres til USA fra Norge, rammer flere startups.
I utgangspunktet er det særlig selskaper som selger mye til USA som vil kjenne på konsekvensene. Dersom varene, eller sentrale komponenter i produktene også er produsert i Kina, blir det ekstra ille.
– Nord-Amerika står for rundt 80 prosent av omsetningen vår, og USA er vårt viktigste marked, sier Airthingssjef Emma Tryti.
Hun viser til at produksjonen av selskapets produkter skjer via partnere i flere land.
– Nyhetene fra USA bringer betydelig usikkerhet for oss, og vi jobber nå aktivt med tiltak basert på den informasjonen som er tilgjengelig, samtidig som vi følger situasjonen tett. Vi ser med bekymring på økende handelsbarrierer, noe som kan undergrave stabiliteten i internasjonale markeder og bremse fremtidige investeringer og utvikling.
Et annet av selskapene som i teorien rammes hardt i så måte er nettbrett-produsent Remarkable som har en betydelig andel av kundene sine i USA og som får brettene produsert i Kina.
I de siste oppdateringene fra selskapet er det særlig salget gjennom Amazon og Best Buy, som begge operer på det amerikanske markedet, som er blitt løftet frem som viktige kanaler for salgsvekst.
Liten effekt for Auk
Remarkable har fortsatt ikke besvart Shifters henvendelser, men det har en annen gründer som har et hardware-produkt rettet mot konsummarkedet, Didrik Dege Dimmen og Auk Eco.
I et brev til aksjonærene, som sendes ut i disse tider, oppgir han at 76 prosent av salget av Auks plantekasser går til Europa og blir slik sett helt upåvirket av endringene.
– Vi produserer i Europa, og 24 prosent av salget er til USA. Hittil har vi hatt 2,4 prosent toll. Hvis den øker til 20 prosent vil det bety totalt 2,4-3,67 prosentpoeng lavere margin, sier han.
Ifølge Dimmen vil USA fortsatt være landet hvor Auk har høyest margin, grunnet svært lave rater for merverdiavgift.
– Verre er det for andre, som produserer i Kina og trolig får 54 prosent toll. Vi får se hva tollen blir til slutt, men her har vi god kontroll.
Ny kunder tross tolltrusler
Trond Simonsen i Roest selger sine kaffebrennere globalt.
Han oppgir at de kommer til å utnytte muligheten for å skille hardware og software.
– Det er noe som uansett kan være en fordel for vår del. Foruten om det, så har vi signert en distributør for USA - første betaling kom på konto i går, ironisk nok. Slikt sett vil det også redusere tollen for sluttkunden, sier han.
Ifølge gründeren kom det 12 nye bestillinger den siste uken av selskapets nye og større brennere, halvparten fra USA.
– Så det er definitivt et viktig marked. Vi drar på messe i Houston om noen uker og dette vil garantert vært det største samtaleemnet. Hvordan valutakursen blir påvirket vil også være viktig for vår del.