Slik skal de bygge Trondheims største akselerator: «Ikke et konsulenthotell»
– Når man er fersk startup kan det være mye viktigere å jobbe med produktet eller tjenesten, enn å jakte på penger, sier Thor Richard Isaksen i 6AM.
I september endret NTNU Accel både eiere og navn. T:Lab med Håvard Belbo i front, kjøpte ut NTNU TTO og ble hovedaksjonær med 59 prosent.
De valgte samtidig å bytte navn til 6AM.
Nå er de godt i gang med å bygge det som etter planen skal bli den største akseleratoren i Trondheim. Her skal de jobbe med tidligfase-startups.
– Navnet er forkortelsen av arbeidstittelen «6 amazing months», som er det vi vil bygge. En akselerator som møter behovene til de mest ambisiøse startupene, sier programkoordinator Thor Richard Isaksen til Shifter.
Han forklarer at teamet har jobbet på spreng de siste månedene for å finne ut hvordan akseleratoren skal se ut, og de har dratt med både gründere og næringslivet i planleggingsarbeidet.
– Vi kjører først en pilot med rundt fem bedrifter, hvor vi skal teste ut noen konsepter, og så blir den første store runden til høsten, sier Isaksen.
De vil i hovedsak lete etter selskaper som vektlegger bærekraft, og rekrutteringen til programmet er allerede i gang.
– Vi kommer til å ta imot selskaper fra hele Norge, men de må være i Trondheim i de seks månedene, sier han og legger til at det er mange små startups som sliter.
– De knekker ryggen ganske tidlig. Vi ønsker å dra dem gjennom den kritiske fasen. De færreste har en stabil cashflow, kapitaltilgangen i tidlig fase er mindre, og lokal kapital søker gjerne mot senere faser og IPR-tunge universitetscase med lange utviklingsløp, sier han.
Tar ikke eierandel, men tilbyr kapital
Til tross for dette skal ikke 6AM ta eierandel i selskapene i akseleratoren.
– Vi blir det som så fint kalles en "non equity accelerator", sier han og legger til at akseleratoren likevel har kapital å tilby.
– Men vi ønsker ikke å tvinge inn en eierandel i selskapet, for at man skal få være med. Det blir en helt separat vurdering, sier han.
Isaksen, som er tidligere gründer av Instapoll, har aldri deltatt på et akseleratorprogram selv, og forteller at det er en av grunnene til at han valgte å gå inn i rollen som koordinator for programmet.
– Jeg stilte meg selv spørsmålet; hvis vi skulle vært med i et slikt program, når skulle vi vært det, hvordan og under hvilke vilkår? Det er noen ting som ville vært viktig for meg, for eksempel det å ikke gi fra seg eierskap i selskapet.
Han mener fokuset bør ligge andre steder.
– Når man er fersk startup kan det være mye viktigere å jobbe med produktet eller tjenesten, enn å jakte på penger.
Må ha tid til å jobbe
Han legger til at det å ha tid til å jobbe, også er avgjørende.
– Man ikke lyst til å sette alt på pause for å være med på et halvt års program. Man er overalt hele tiden, og er avhengig av tid til å jobbe, sier Isaksen.
Han mener det også et behov for noen man kan stille de dumme spørsmålene til.
– Det å få tilgang til mennesker man kan spørre om små detaljer i aksjeloven, regnskap og arbeidskontrakter, det sparer man enormt mye tid på. Så det å ha en mentor tett på seg, er avgjørende, sier Isaksen og legger til:
– Mentorene skal være der for å hjelpe selskapene med å nå neste milepæl, det skal ikke være noe som drar fokuset bort fra målet, og man sitter med følelsen av at man tar en pause for å være med på en akselerator, forteller han.
Isaksen påpeker at de vurderer mentorene like nøye som de vurderer startupene for å sikre at alle parter har den riktige motivasjonen for et samarbeid.
– Dette skal ikke være et konsulenthotell, sier han.