Konsulenter i McKinsey har i samarbeid med World Economic Forum i Davos lagt frem en rapport «Europe in the Intelligent Age: From Ideas to Action» med forslag til hvordan Europa kan komme på offensiven igjen.
Annonse
Bakgrunnen er Draghi-rapportens dystre konklusjoner om at Europa taper i den globale konkurransen. I Norge har tidligere McKinsey-sjef og Aker-direktør Martin Bech Holte satt mange av de samme spørsmålene på dagsorden.
14 utvalgte teknologier
Ifølge rapporten konkurrerer Europa i dag effektivt med USA og Kina innen kun fire av 14 teknologier som anses som kritiske for den globale økonomiens fremtid.
Annonse
– Europas andel av det globale markedet for kritiske teknologier er svært lav, og vi risikerer å tape både arbeidsplasser og innovasjonskraft dersom vi ikke handler rask, sier Theodor Vendrig i en pressemelding. Han er partner i McKinsey Norge og en av forfatterne bak rapporten.
14 teknologier hvor Europa fortsatt er med i konkurransen, ifølge McKinsey.Kilde: McKinsey
Tre hovedgrep
Rapporten fremhever tre konkrete tiltak som kan være avgjørende for å styrke Europas posisjon i en stadig mer konkurransepreget global økonomi:
Målrettet satsing der Europa har konkurransefortrinn: Europa bør forsvare og utvide sin globale lederposisjon innen områder som for eksempel kvanteteknologi og klimateknologi. Innen teknologiområder der Europa ligger bak, bør fokuset flyttes fra innovasjon til implementering.
Fyrtårnsinitiativer fra privat sektor: Prosjekter som industrielle AI-løsninger og kvanteknologiske knutepunkter kan mobilisere investeringer og akselerere innovasjon.
Omfattende forenkling av reguleringer: Ti prioriterte megaprosjekter, inkludert et EU-omfattende digitalt tillatelsessystem, kan redusere fragmentering og fremme investeringer.
Annonse
Europa har over lengre tid ligget etter USA og Kina innen teknologiområdet. I perioden 2015 til 2022 investerte europeiske selskaper 700 milliarder euro mindre enn sine amerikanske konkurrenter – særlig innen teknologi.
Dersom Europa ikke lykkes med å lukke teknologi- og investeringsgapet, kan de europeiske landene risikere å gå glipp av mellom 2000 og 4 000 milliarder euro årlig i BNP-bidrag frem til 2040. Beløpet tilsvarer Europas nåværende årlige finansieringsbehov for klimaskiftet, forsvar og helsevesen til sammen.
Annonse
– Jeg tror dagens situasjon fungerer som en vekker for mange. Som rapporttittelen forteller, må vi nå gå fra ord til handling, og det handler i bunn og grunn om å vise handlekraft og gjøre de riktige prioriteringene. Vår rapport gir klare svar på hva som kreves for å styrke produktiviteten og konkurransekraften i Europa og i Norge, avslutter Theodor Vendrig.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.