Forsvar

Snö satser på forsvarsteknologi for første gang: Handler om å beskytte frihet og uavhengighet

De norske stjerneinvestorene mener at europeerne må ta ansvar for å utvikle sitt eget forsvar - og går tungt inn i anti-drone-teknologi.

Sereigründer Karl Rosander og hans Krueger 100 er Snös siste satsing.
Publisert Sist oppdatert

De har investert i spillteknologiselskaper som Portal One, Take Take Take, Sky Mavis, Be Your Best og Sceneri. Nå går fondet som ble startet av Magne Uppman og Teodor Bjerrang fra «luftfartsbastionen» Andøya, inn i den første forsvarsstartupen. Snö leder an i en investering på 1,2 millioner euro i det svenske gründerselskapet Nordic Air Defence.

– De etablerte forsvarsaktørene har bygget et system med overdrevne kostnader og bremset innovasjon, og har etterlatt Europa avhengig av utenlandsk teknologi og ineffektive aktører. Så dette handler ikke bare om å utfordre eksisterende aktører – det handler om å bygge den teknologiske suvereniteten som Europa sårt trenger, sier partner Max Samuel i Snö om investeringen de nå gjør.

Partner Max Samuel i Snö.

Tunge navn

Den svenske seriegründeren Karl Rosander har startet flere fremgangsrike selskaper, blant annet den populære podcastplattformen Acast.

Han har lenge holdt kortene tett til brystet, og det nye selskapet har gått under radaren før Rosander for et par måneder siden fortalte offentligheten hva han var i gang med. Da avduket han Nordic Air Defence sitt første produkt, kalt Kreuger 100, en dronestopper-plattform for både sivilt og militært bruk. 

Ved å kutte ut mye av maskinvaren som tidligere var nødvendig for dronestoppere og erstatte den med programvare, er Kreuger 100 ti ganger billigere å produsere per enhet enn konvensjonell antidrone-teknologi som for eksempel missiler, ifølge en pressemelding fra selskapet denne uken.

Blant investorene i Rosanders oppstartsselskap finner vi en rekke prominente tech- og industripersonligheter - Palantir-toppen Noam Perski, Northzone-medgründer Jörgen Bladh og tidligere Volvo-topp Jan Gurander. Den tidligere McKinsey-toppen Johan Alberg er for øvrig styreleder.

God kjemi

Det har gått åtte måneder siden Max Samuel begynte de første samtalene med Karl Rosander. Samuel har tidligere jobbet for den kjente amerikanske investoren Peter Thiel som var en av gründerne i programvareselskapet Palantir, som har en stor kundegruppe innenfor forsvar og sikkerhet. Kjemien var av både denne og andre årsaker god.

– Karl hadde egentlig bestemt seg for at dette skulle være en strategisk rettet investeringsrunde med enkeltindivider fra industrien. Men med de gode samtalene vi hadde, ga det mening at vi skulle være med tidlig, sier Samuel.

Båndene til Thiel og dermed også Palantir har gjort at selskapet allerede nå har kunnet rekruttere personer med bakgrunn fra denne kretsen.

– For noen år siden hadde nok mange investorer hatt etiske betenkeligheter med å investere i forsvarsteknologi. Dette har jo endret seg mye etter invasjonen i Ukraina. Hva er din oppfatning av dette?

– Det er et skifte i tankesett. Mange ser nå at forsvarsteknologi handler om å beskytte friheten og uavhengigheten, ikke som noe aggressivt og krigshissende, sier Samuel.

Han viser også til at nye startups innenfor denne nisjen nå passer bedre for venture-finansiering enn det tradisjonelt var, med høyteknologi, en sterk software-komponent og rask utvikling.

Magne Uppman og Teodor Bjerrang i SNÖ Ventures. Foto: SNÔ

Andøya-kortet

Max Samuel viser til at Sverige har en lang tradisjon innenfor forsvarsindustri. Magne Uppman og Teodor Bjerrang kommer altså begge fra Andøya, en av de viktigste basene for det norske forsvaret i etterkrigstiden, og nå senter for langtrekkende droner.

– Vi ser hele tiden etter måter hvor vårt nettverk kan støtte selskapene der vi investerer. På Andøya kan vi bidra både i rekruttering og kontakter for mulig testing, sier Samuel.

Gründer Karl Rosander mener at investeringen er en god nyhet for de som er opptatt av at europeerne bør styrke sin egen forsvarsindustri.

– Europa har altfor lenge vært avhengig av amerikansk støtte og internasjonale forsyningskjeder. Gamle og nye trusler mot våre demokratier gjør denne posisjonen uholdbar. Den globale forsvarsteknologisektoren har blitt oligarkisk og treg, og er klar for «disrupsjon». Hastverket med å skape COVID-vaksiner, som krevde raskt samarbeid og innovasjon mellom offentlig og privat sektor uten regelrytteri, må brukes i europeisk forsvarsteknologi. Nordic Air Defence er her for å endre paradigmet, sier Rosander.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.