Finansiering

Softbank selger unna for å unngå «margin calls»

En av verdens største startup-investorer sjekker gjeldsgraden fire ganger om dagen.

Softbank-sjef Masayoshi Son.
Publisert

Mandag ble det klart at Softbank, som har vært en av de aller ivrigste investorene i startups de siste årene, selger unna det aller meste i sitt hedgefond SB Northstar - hvor Kahoot er ett av to som blir spart.

Det har vært en tøff vinter for Softbank-eieren Masayoshi Son. Siden toppen i april 2021 er Softbank ned over 34 milliarder dollar, eller rundt 50 prosent.

Bakgrunnen er verdifallet i en av de største eierpostene, det kinesiske megaselskapet Alibaba, som er ned 70 prosent siden toppen i oktober 2020.

Flere medier meldte tidligere i år at verdifallet har gjort gjelden til et tema i det japanske eierselskapet.

Den såkalte lån til verdi-ratioen lå i januar på 21,6 prosent, opp fra 14 prosent året før. Siden har verdiene i porteføljen falt mye. Under en kvartalspresentasjon i mars ble det sagt at Son sjekker dette forholdstallet fire ganger om dagen.

Faren er at når gjelden blir en for stor del av balansen, ettersom verdiene på investeringene faller, vil det kunne utløse krav fra bankene om å selge aksjer for å få inn kontanter - såkalte «margin calls».

Dette er Softbank Group

Softbank Group er et konglomerat som tilbyr telekomtjenester i Japan, men har siden før dot-com-boblen vært en av verdens største investorer i startups og teknologiselskaper gjennom sitt Vision Fund.

Softbanks største invsteringer er Alibaba, som på et tidspunkt utgjorde 80 prosent av porteføljen. T-mobile og Deutsche Telecom er også store poster i fondet i tillegg til en lang rekke vekstselskaper i en rekke forskjellige bransjer. I Norge har Softbank investert i Oda, Gelato og Autostore i tillegg til Kahoot.


Under dot-com boblen holdt selskapet på å gå under med tap på 70 milliarder dollar, men Masayoshi Son har siden karret seg tilbake, og nå er Softbank samlet verdt rundt 150 milliarder dollar - rundt 12 prosent av det norske oljefondet.

Tar gevinst i flere selskaper

Det er nettopp salg av aksjer Softbank har drevet med i det siste.

Nylig solgte Vision Fund-delen i Softbank en milliard aksjer i Sør-Koreas e-handelsgigant Coupang med en kraftig rabatt.

Ryktene om et større nedsalg i Alibaba begynte også å gå i februar, da et veldig stort antall ADR-aksjer ble byttet fra Hang Seng-børsen til amerikanske børser. ADR-aksjer gir ikke direkte eierskap, men indirekte gjennom en avtale om krav på selskapets overskudd - en lenge brukt metode for å bli børsnotert i USA for kinesiske selskaper som ikke har lov til å ha ikke-kinesiske eiere. Aksjene kan omsettes på flere børsen rundt om i verden, men de må flyttes først.

Softbank gikk senere ut og avkreftet at det forelå planer om nedsalg i Alibaba nå, men det er fortsatt uklart hvorfor aksjene ble flyttet til amerikanske børser i utgangspunktet.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Fikk ikke solgt ARM til Nvidia

Salg ble det heller ikke av den britiske chip-produsenten ARM, som Softbank ønsket å selge til Nvidia tidligere i vinter for 40 milliarder dollar. Avtalen som først ble annonsert i september 2020, falt sammen da britiske myndigheter hadde regulatoriske innvendinger. Nå er planen å børsnotere ARM neste år.

Spørsmålet er hva som skjer med startup-verdsettelsene i vakuumet etter Softbank - og kanskje også Tiger Global, når disse trapper ned den aggressive investeringsstrategien de har fulgt de siste årene.

Allerede er det tegn til at verdsettelsene har gått betraktelig ned i løpet av første kvartal 2022.