INTERNASJONAL KAPITAL

Slik jakter Tiger enhjørninger: Lynraske avgjørelser, ingen kontroll

Investeringsselskapet har over 600 milliarder kroner under forvaltning, og jakter startups på en helt ny måte. Det seneste byttet til Tiger Global er norske PortalOne. Slik opplevde de norske gründerne møtet med en av verdens mest omdiskuterte VCer.

Tiger Global har festet blikket på gründerbrødrene Stig Olav og Bård Anders Kasin i PortalOne.
Publisert Sist oppdatert

Nylig ble det kjent at en rekke internasjonale investorer (og noen små norske) har skrapet sammen intet mindre enn 800 millioner kroner for å satse på det Oslo-baserte oppstartsselskapet PortalOne.

Avtalen priser angivelig det drøyt tre år gamle selskapet til flerfoldige milliarder kroner, dog ikke helt på enhjørningsnivå - selv om gründerne etter hva Shifter forstår hadde muligheten til det.

– For oss er det viktigste å ha med de riktige investorene til riktig tid, sier daglig leder og gründer Bård Anders Kasin i PortalOne.

Sammen med bror og medgründer Stig Olav Kasin fant han i fjor høst drømmepartneren i Tiger Global. Det amerikanske investeringsselskapet var såkalt «lead» i runden, og stod dermed for den største andelen av investeringen. I prosessen danket fondet ut en skokk med andre friere, skal man tro gründerbrødrene.

Det er helt i tråd med hvordan Tiger Global har operert de seneste par årene, og i prosessen snudd opp ned på det globale venturelandskapet.

LES OGSÅ: Derfor foretrekker han internasjonale fremfor norske investorer

Tenker nytt om venture

Tiger Global er en avgrening av det legendariske hedgefondet til Julian Robertson, Tiger Management, som gjorde det stort fra 80-tallet og frem til det måtte stenge i 2001, som følge av dot-com-krasjet.

«Nye» Tiger, ledet av Chase Coleman, har først og fremst operert i teknologisegmentet og gikk tidligere under navnet Tiger Technology. Det er anslått at selskapet forvalter i overkant av 70 milliarder dollar totalt. I utgangspunktet drev hedgefondet med aksjeplukking i noterte selskaper, skriver Financial Times. Fra 2015, derimot, og særlig de seneste par årene, har TG satset tungt i det unoterte venturemarkedet.

I fjor gjorde Tiger Global omtrent én ventureinvestering hver dag, ifølge tall fra Pitchbook, og deltok i flere av bransjens største runder. Globalt var det kun Softbank som tok «lead» oftere. Nylig lukket selskapet et nytt venturefond på svimlende 80 milliarder kroner (8,8 milliarder dollar), mindre enn et år etter det forrige fondet, som talte 60 milliarder kroner (6,7 milliarder dollar).

Det enorme volumet oppnår de i bunn og grunn med ett enkelt grep: overbetaling. Som Axios påpeker, er det i venture ansett som en større blemme å la være å investere, enn å bruke for mye penger på et godt case. Tiger Global har selv fått erfare dette smertelig, ved å takke nei til et ungt Alibaba og selge seg ut av både Facebook, Amazon og Netflix nokså tidlig.

Den nye strategien til selskapet, som har utkrystallisert seg i løpet av pandemien, er å konsekvent betale mer enn konkurrentene er villige til å legge i potten, og gjøre det ekstremt hurtig.

Slik får Tiger kanskje en lavere avkastning per investering, men totalen kan vise seg å bli solid.

LES OGSÅ: På utenlandsk investorjakt? Se stor oversikt!

Den første kontakten

Sånn sett skiller historiefortellingen til brødrene Kasin seg fra røkla, ettersom de hevder at andre var villige til å betale en høyere pris for PortalOne. Tilbake til det senere.

Den første kontakten mellom PortalOne og Tiger Global ble opprettet for godt og vel et år siden. Nærmere bestemt i november 2020, da de norske gründerne hentet store penger for første gang. Blant investorene var Peter Thiels Founders Fund og TQ Ventures. Sistnevnte ledes av kjendis-manager Scooter Braun, og det var gjennom TQ at Kasin-brødrene ble introdusert for Tiger-partneren Evan Feinberg, som investerte privat.

Siden har Feinberg hatt sporadisk kontakt om tingenes tilstand i PortalOne, men ingenting konkret om en eventuell investering fra moderskipet. Inntil senhøsten 2021.

– Vi ble kjent gjennom det året. Da det kom til serie A, så var det for dem «pang» - rett på, sier Bård Anders Kasin.

LES OGSÅ: Slik får Snö innpass hos verdens største

To møter ble milliard-deal

Fra prosessen med å hente kapital var formelt i gang, gikk det tre uker til emisjonen var lukket, klappet og klar. Mesteparten av den tiden ble imidlertid brukt på å få en del andre investorer enn Tiger Global ombord (se faktaboks).

Investorene i PortalOne

Holdingselskapet til PortalOne er registrert i USA, og hele aksjonærlisten er derfor ikke offentlig. Shifter får opplyst at følgende investorer er med i runden:

  • Tiger Global Management: Amerikansk investeringsselskap med 600 milliarder kroner under forvaltning.
  • Temasek: Det statlige fondet til Singapore med rundt 3000 milliarder under forvaltning.
  • Connect Ventures (Creative Artists Agency/NEA): Verdens største talentbyrå, med artister, skuespillere og idrettsutøvere på klientlisten.
  • Access Industries: Eiere av Warner Music og sportsplatformen DAZN. Investeringen er ledet av Danny Cohen, tidligere toppsjef i BBC.
  • Matt Cohler: En av de tidligste ansatte i Facebook og nær venn med Mark Zuckerberg. Gründer av LinkedIn og tidligere partner i Benchmark.
  • Julius Genachowski: Tidligere styreleder for amerikanske FCC (Federal Communications Commission) under Obama..
  • Aleksander Leonard Larsen: Medgründer av Axie Infinity
  • Rishi Garg: Tidligere «Global VP Strategy» i Twitter/Google/MTV
  • Jason Toff: Tidligere produktsjef Facebook
  • Avenir Growth
  • Animoca Brands
  • Nordstar
  • Socii Capital
  • Snö Ventures

Det ble kun avholdt to møter med Tiger i presentasjonsfasen. Først en avklaring om de faktisk skulle gjøre en serie A nå, deretter et møte om hvor mye penger det skulle dreie seg om.

– Det var en ekstremt proff prosess, og enkelt å forholde seg til, sier Bård Anders Kasin.

– Det var en god dialog som ble ført på en veldig respektfull måte. Man prater som et team fra starten av, sier han.

Ifølge Kasin hadde de flere «lead»-kandidater. Han peker på tre ting som vippet det hele i favør Tiger: grundig forarbeid, tempo og kontroll.

– Tiger hadde tydeligvis bestemt seg før vi gjorde presentasjonen. De hadde gjort hjemmeleksa si på forhånd.

Grundig forarbeid

Selv om det kun ble holdt to møter mellom Tiger og PortalOne før et betydelig antall millioner ble lagt på bordet, kjente investeringsselskapet den norske startupen og markedet de sikter på inn og ut.

– Han (Evan Feinberg, journ.anm.) delte et dokument med research om markedet, hvor de hadde kartlagt oss mot ulike metrics. De viste stor forståelse for caset, og hadde en veldig jordnær og behagelig tilnærming. De var veldig enkle å forholde seg til, og gikk rett på kjernen, sier Kasin.

Dette er sammenfallende med historiene til både den tyske logistikkstartupen Hive og e-post-startupen Superhuman, som begge slapp tigeren inn i bakgården i fjor. Ifølge Business Insider er de to møtene PortalOne fikk i presentasjonsfasen, faktisk ganske mye tid. Andre har opplevd at Tiger har inngått avtaler på kun minutter.

Det grundige forarbeidet som skisseres, kan dog være en sannhet med modifikasjoner, ifølge medierapporter om flere av Tigers investeringer. Faktisk hevdes det at Tiger Global tvert imot styrer unna de grundige prosessene. Enten outsources disse til eksterne konsulenter, ellers lener fondet seg rett og slett på konkurrentenes forarbeid. Viser noen av de andre store i venturesegmentet interesse, holder det. Med maskingeværtaktikken er sjansen uansett god nok for at blinkskuddene gjør opp for skivebommene.

LES OGSÅ: Strengere krav til startups som vil holde formelen for suksess hemmelig - her er 8 gode råd

All makt til gründeren

En annen del av taktikken til Tiger, som skiller seg markant fra resten av feltet, er deres uttalte «hands off»-holdning. De involverer seg overhode ikke i selskapet på noen nevneverdig måte, og skal for all del ikke ha noen styreplass.

Så også i dealen med PortalOne. Faktisk sitter gründerbrødrene Kasin alene i styret, selv om det til sammen er hentet inn over én milliard kroner fra eksterne investorer til selskapet.

– De var veldig opptatt av at vi skulle ha full kontroll på selskapet, og ville ikke ha styreplass, sier Kasin, som opplyser at gründerne kontrollerer mer enn 90 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet, selv om eierskapet nok er mer vannet ut enn som så.

– Det er veldig motiverende. De er veldig opptatt av incentiver og at man ikke har hindringer på å levere på visjonen man har satt, sier Kasin.

Han forteller videre at holdningen er den samme hos alle de øvrige investorene deres, og særlig de amerikanske.

– Alle har vært veldig positive til det, hevder Kasin.

Han legger til at selskapet likevel har et rådgiverkorps sammensatt av blant annet representanter for investorene.

LES OGSÅ: «Drittsekkenes tid er forbi: Slik må investorene kjempe om de beste gründerne»

Hva skjedde med prisen?

Når det kommer til prisen Tiger og de øvrige investorene betalte for PortalOne, skiller denne investeringen seg fra mange andre, skal man tro historiefortellingen til gründerne.

I et intervju med Shifter forteller Bård Anders Kasin at de hadde andre friere som tilbød en høyere prising enn Tiger, som etter hva Shifter erfarer ville gitt PortalOne det ettertraktede enhjørning-stempelet.

– Ingen av oss holdt tilbake, men vi hadde en god diskusjon om hva som ga mening. Andre investorer ville betale veldig høye priser for å komme inn. Så vi diskuterte det strategiske; hvor legger vi «sweet spoten» for å få med de beste folka og bunnsolid funding?

– Vi har jo også mye penger på bok fra tidligere, og hadde mer enn to års «runway» da vi gjorde runden. Så det handlet om å finne balansen; hva har vi, hva vil vi legge til, og hva vil vi gjøre frem til serie B? Det er ingen poeng i å hente for mye nå, for vi tror vi har kommet mye lenger ved neste runde, sier Kasin.

Ettersom Tiger Global har slått seg stort opp på å høyne innsatsen, er dette grepet noe overraskende. Kanskje selv den ledende nytenkeren blant venturekapitalister må forholde seg til de rådende realitetene i det globale teknologimarkedet, hvor alle piler for tiden peker nedover. The Information skrev nylig at Tiger Global er blant fondene som har kappet egne verdivurderinger, selv etter at term sheets med startups er signert. Denne praksisen skal ha begynt i desember, akkurat da avtalen med PortalOne ble inngått.

I rapporten fra The Information nekter imidlertid gründerne som har fått tigeren på eiersiden for at dette skal ha skjedd. Intet skarpt ord om investoren faller fra deres munn. Ei heller fra PortalOne-gründer Kasin:

– Vi hadde ingen problemer med det, sier han og påpeker at term sheets ikke er bindende.

– Og kan i noen sjeldne tilfeller bli trukket tilbake om det skjer noe drastisk i markedet før man signerer selve investeringsavtalen. For oss så gikk det helt på skinner i hele prosessen.

– Det var ikke noe problem, annet enn at det var høyt tempo. Det var en intens periode, men en vi gikk gjennom med glede.