Søker grønne bedrifter til gratis akselerator
Første runde av akseleratoren var en suksess, forteller initiativtager Tore Gjedebo. Nå starter rekrutteringen til runde to, men med flere endringer.
Tore Gjedebo har vært en aktiv investor i tidligfase- og vekstbedrifter nasjonalt og internasjonalt siden 1991. Felles for alle bedriftene han går inn i, er at de skal kunne gi mer enn finansiell avkastning.
– Alle investeringene jeg gjør, skal være med å bidra til at samfunnet flytter seg i riktig retning og tilpasser seg den klimakrisen vi står oppe i. Klimakrisen er den desidert største transformasjon vi vil oppleve å vår levetid. Jeg ønsker å gi et positivt bidrag på den reisen, sier han.
Investeringsselskapet hans InvesTore har blant annet investert i Beyonder og KVS technologies. Han har tidligere fortalt Shifter hva han ser etter og hva som skal til for å få InvesTore på eiersiden.
I tillegg har han jobbet målrettet for å løfte Rogaland som region for innovasjon og entreprenørskap.
I 2020 så akseleratorprogrammet Fauna Eksperimentet dagens lys. Programmet strekker seg over flere måneder og er skreddersydd til bedrifter med et bærekrafts-aspekt.
Både nye og «gamle» selskaper
Gjedebo forteller at han oppgjennom årene har jobbet med flere innovasjonsmiljøer, akseleratorer og inkubatorer. Han tok med seg det beste av det han så inn i etableringen av Fauna.
Første runde gikk av stabelen i 2020. 75 bedrifter søkte, åtte ble tatt opp. Felles for alle bedriftene er at de har bærekraft i bunn. Nå er påmeldingen for andre runde åpen.
Det er i hovedsak to typer bedrifter programmet passer for:
– En typisk Fauna-bedrift er i vekstfase, har et produkt og har minst fem ansatte. Man må mene at produktet er med på å gjøre en forskjell i verden, og man må ha verdigrunnlag i bunn, forklarer Gjedebo.
– Den andre typen bedrift er en som har eksistert lenge, men som ser at det er endring i samfunnet og har bestemt seg for å være proaktive i å endre sitt verdisyn og produkttilbud for å tilpasse seg morgendagens samfunn. De har rett og slett fremtidssikret sin egen forretningsmodell. Disse er vel så interessante for Fauna.
I motsetning til flere andre programmer, tar ikke Fauna eierandel i bedriftene. Programmet er også gratis.
Etter programmet får bedriftene et lån, som må prøve å betale tilbake innen 4-5 år. Lånet vil gå tilbake til Fauna, som gir det videre til de neste i programmet.
Det er en ansvarlig, rentefritt lån som kan fungerer som egenkapital opp mot Innovasjon Norge.
– Jeg og kona diskuterte hvordan vi skulle gjøre det rent praktisk. Vi ble enige om at et sirkulært lån gjør det mulig å hjelpe mange flere, sammenlignet med å gi rent tilskudd. Når man vet at nedbetalingen av lånet går tilbake til andre gründere, som er der du selv var noen år tilbake, tror vi initiativet til å lykkes blir litt høyere, sier Gjedebo.
Har gjort endringer
Første runde av Fauna inkluderte både vekstbedrifter og tidligfase-startups. Denne gangen vil det primært være scaleups som blir tatt opp. Det er innen vekstfasen Gjedebo har mest kompetanse og nettverk.
– Vi så også at det er flere programmet for tidligfase-selskaper. På vekstfasen er det derimot færre, så vi mener vi fyller et etterlengtet behov, sier han.
I tillegg blir det en bedre dynamikk i gruppen når selskapene og gründere er i samme fase, legger han til.
En del av programmet er bistand og rådgiving fra mentorer og samarbeidspartnere, samt introduksjoner til relevante investorer. Nytt i år er at Fauna vil finne ressurspersonene etter at deltakerne er valgt ut.
– Vi ønsker å finne bedriftene først. Dermed kan vi finne mentorer og samarbeidspartnere som er skreddersydd selskapene som er tatt opp til akseleratoren, sier Gjedebo.