bygg
Spacemaker blir til Forma
Snart tre år etter at det norske selskapet ble kjøpt opp av Autodesk, gjør de sin største lansering.

Spacemaker ble solgt til det amerikanske selskapet for 2,2 milliarder kroner høsten 2020, noe som ga en gevinst på rundt 270 millioner kroner hver til gründerne Carl Christensen, Håvard Haukeland og Anders Kvåle.
Etter det har Spacemaker levd sitt eget liv som uavhengig produkt, før det nå for alvor blir en integrert del av Autodesks globale tilbud til arkitekter, ingeniører og byggebransjen. Samtidig skifter tjenesten navn til Autodesk Forma, og det rulles ut en rekke nye funksjoner.
Nye funksjoner
Forma skal forene arbeidsflyter på tvers av ulike team som jobber med design, planlegging og gjennomføring av byggeprosjekter, ifølge pressemeldingen. Funksjonene retter seg mot tidlige stadier av planlegging- og designprosesser, med automatiseringer og AI-drevet innsikt som forenkler utforskning av designkonsepter, begrenser repeterende oppgaver og hjelper til med å evaluere miljøkvaliteter rundt en byggeplass. Dette skal gi arkitekter tid til å fokusere mer på å skape de kreative løsningene.
Lanseringen markerer det første trinnet i utviklingen, ettersom nye funksjoner og muligheter fortløpende vil bli lagt til Forma.
– Vi har gledet oss til å vise frem denne neste evolusjonen av Spacemaker til markedet. Eksisterende kunder vil oppleve en jevn overgang til Forma og vil dra nytte av nye funksjoner, sier medgründer i Spacemaker, Carl Christensen, i pressemeldingen. Han er i dag leder for Autodesks Unified Design-Group.
Bedre bygg
Forma vil hjelpe brukere til raskt å vurdere dusinvis av designalternativer og forbedre kvalitetene til et design.
– For å oppnå bedre resultater, må du utnytte data så tidlig som mulig i byggeprosessen. Forma gir datadrevet innsikt til arkitektene, og hjelper dem med å ta beslutninger mens de designer for å skape rom som fungerer for alle. Dagens utgivelse er bare begynnelsen. Vi ser frem til å bygge ut Forma med stadig nye funksjoner og skape fremtidens BIM i skyen, for å koble data, team og arbeidsflyter gjennom hele prosjektets livssyklus, sier Christensen.