Gründer og CTO Carl "Calle" Christensen i Spacemaker.

Spacemaker firedoblet inntektene og mer en doblet underskuddet. Nå utvider AI-selskapet til to nye land

2020 blir Spacemakers store gjennombruddsår, ifølge gründer Carl Christensen.

Publisert

AI-startupen Spacemaker benyttet fjoråret på å inngå en rekke store avtaler, deriblant med AF Gruppen og Obos. Det ga en kraftig økning i inntektene, viser årsregnskapet.

Omsetningen økte fra 4,4 millioner kroner i 2018 til 18,4 millioner kroner i fjor. I samme periode økte også kostnadene veldig, og årsresultatet ble redusert fra minus 22 millioner kroner til minus 55,6 millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyd med utviklingen av selskapet og internasjonaliseringen, og utviklingen følger vår ambisiøse plan, med et stort team som løser et stort problem, skriver medgründer og CTO Carl Christensen i en sms til Shifter.

I årsrapporten skrives det at det er for tidlig å gi et presist estimat på langtidseffektene av virusutbruddet, men at Spacemaker hittil i år har sikret seg flere nye kunder og opplever sterk etterspørsel etter produktene de lager.

– 2020 blir også vårt store gjennombruddsår, der vi går fra kommersiell aktivitet i to til seks land, samtidig som vi rigger oss for en ytterligere økt internasjonaliseringstakt, legger Christensen til.

Fra før er det kjent at Spacemaker har utvidet fra Norge og Sverige til Finland og Frankrike. Nå får Shifter bekreftet at de også opererer i Danmark og Tyskland.

Sikret rekordsum

I sommer ble det kjent at Spacemaker sikret den neste største potten som noen gang er delt ut til en tech-startup fra Innovasjon Norge.

Selskapet fikk 38,5 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen til det statlige selskapet, samt 10 millioner kroner i risikolån. Pengene skal ifølge gründer Christensen brukes på å akselerere ekspansjonsplanene.

– Jeg synes det er ekstra interessant at dette handler om kunstig intelligens. Man kan spørre seg om vi i det hele tatt kan lykkes i Norge med det være seg KI, 5G, stordata, alle slike ting, når de globale gigantene investerer tungt i dette? I dette tilfellet så vi et potensial til at Norge kan lykkes innenfor en spiss, krevende del av kunstig intelligens, sa Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli i den sammenheng.