Saas

Spår massiv pengeskvis i Saas-markedet

Nylig gjennomførte Filippa Dahlgren et forskningsprosjekt om funding i det skandinaviske SaaS-markedet for Rangewell. Funnene gir antydninger til at en massiv pengeskvis er på vei.

Rangewell har visualisert dataene Dahlgren har samlet
Publisert

Det har i følge rapporten dukket opp 349 SaaS-selskaper i Norge, Sverige og Danmark siden 2015.

Og siden da har flere og flere av disse SaaS-selskaper kunnet hente stadig mer kapital. Nå snur trenden, ifølge en analyse av tallene gjennomført av en finansstudent ved Richmond University i London på vegne av Rangewell som spesialiserer seg på rådgivning om utlån til bedrifter.

Filippa Dahlgren

Massiv nedgang i kapitalinnhenting

Shifter har skrevet mye om kapitalkrisen, og basert på statistikken til Dahlgren ser man hvordan Saas-sektoren tydelig er rammet.

Hun rapporterer at siden 2020 har antall fundingrunder sunket med 86 prosent. På denne tiden i 2020 var det allerede annonsert 64 fundingrunder, men til nå har det kun blitt annonsert 16.

Videre har også volumet på rundene sunket med 78 prosent. I løpet av første halvår i 2021 var 14.6 milliarder kroner hentet, men til nå i 2022 har det vært rett under 3 milliarder kroner.

Nesten alt har gått til tre aktører

Mesteparten av selskapene som har blitt finansiert i år, er godt etablerte, og har hatt flere runder tidligere. I følge Dahlgren har 88 prosent av pengene gått til kun tre selskaper.

  1. Cognite AS hentet litt over 1 milliard kroner i februar. Dette var deres tredje runde.
  2. Ardoq AS hentet rundt 1.06 milliarder i mars. Dette var deres femte runde.
  3. Occtoo AB hentet 475 millioner i april. Dette var deres første runde.

Dahlgren mener det er en pengeskvis, mye større enn hva vi har sett til nå, på vei.

SaaS-selskaper har historisk hentet penger mellom hver 18 og 24 måned. Av selskaper som har gjennomført minst en fundingrunde, har 64 prosent ikke hentet penger de siste 18 månedene, og over 30 prosent har ventet over 36 måneder.

Spår at lånekapital kan bli mer populært

Ettersom det er vanskeligere og tar lenger tid å få tak i kapital mener Dahlgren at det kan bli vanligere å ta opp gjeld.

Hun peker på at det skal være flere utlånere som viser sterk interesse for det skandinaviske markedet.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*