rammebetingelser

Spotify er større enn Equinor: Startup-miljøet reagerer 

Investor Gunnar Sellæg måtte gi tapt i strømmekampen med Spotify. 

Gunnar Sellæg i Core Eqty.
Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv har gjort en gjennomgang av de største børsnoterte selskapene i Norden. Der går det frem at ikke bare har Norge kun to selskaper blant de 30 største, Equinor og DNB. 

Et poeng som har fått mye oppmerksomhet er at svenske Spotify, et techselskap som er bygget fra Sverige i løpet av de siste 20 årene, nå er større enn det største norske oljeselskapet, målt i børsverdi. 

For mange i startup-miljøet er dette anekdotisk bevis på at Norge ikke fører den mest langsiktige næringspolitikken. 

Ga tapt i strømmekampen

Investor Gunnar Sellæg skriver på Linkedin at få forstår rekkevidden av at Spotify er større enn Equinor. Han var selv med å starte strømmetjenesten Wimp som senere gikk under navnet Tidal, og i posten beskriver han noen grunner til at Spotify hadde bedre arbeidsvilkår i Sverige enn de selv opplevde i Norge. 

– Spotify hadde i Sverige tilgang til tech-grundere og investorer som hadde lykkes tidligere. Startup scenen i Sverige var allerede da vel utviklet og mange ganger større og bedre enn Norge på samme tid (2006/2007). Spotify fikk tilgang på risikokapital på et helt annet nivå enn WiMP, og kunne derfor satse mange ganger hardere, skriver han og legger til at det sikkert var 50 andre ting som for eksempel dyktigere ledelse, sterkere tech-team, bedre avtaler med plateselskaper, ikke børsnotert også. 

Når Tidal aldri ble en norsk Spotify, tror han det kan forklares med to viktige elementer for å lykkes, tilgang på risikokapital og en sterk startup-scene. 

– Da er det merkelig at dagens regjering her gjør det enda vanskeligere for startup- scenen i Norge, samt bidrar til å redusere mengden risikokapital. I tillegg til at de nekter for at tiltakene de gjør, har den effekten, selv om alle som jobber som grundere ser dette. Dette gjør det enda mindre sannsynlig at neste «Spotify» kommer fra Norge, dessverre, skriver Sellæg.

Mesh og NAST-leder Anders Mjåset reagerer også på saken. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Vi kan leve på avkastning en stund, skriver han på Linkedin, – men vi er alle enige om at olje og gass kommer til å stå for en betydelig mindre del av eksporten vår om bare 10 år, og da er det uansvarlig å ikke satse på en modernisering av næringslivet og den største sektoren i verden - tech sektoren. 

Krever svar fra statsministeren

Venstre-politiker Alfred Bjørlo er alltid raskt ute med sine tanker om norsk næringspolitikk. I en epost til Shifter sier han at Venstre ser svært alvorlig på at bare to av Nordens 30 største selskaper nå er norske. 

– Nå må norsk skatte- og næringspolitikk legges radikalt om for å legge til rette for framtidas bedrifter. Kutt i formuesskatt for privat norsk eierskap og bedre opsjonsordninger for nye teknologibedrifter må stå øverst på lista.

Han peker videre på at EUs påtroppende energikommisær, danske Dan Jørgensen, har signalisert raskere utfasing av olje og gass i Europa enn tidligere planlagt. 

– Det gjør omstillingsbehovet i norsk økonomi enda mer prekært. Regjeringen ser ikke ut til å forstå hva som skjer, og enda mindre være villige til å gjøre noe med det. Statsminister Støre sa nylig at det blir startet 5-6000 nye bedrifter i Norge hver måned, og at de går med store overskudd. Det er en virkelighet ingen med et snev av bakkekontakt i norsk næringsliv kjenner seg igjen i. Vi er tvert imot stadig mer bakpå i innovasjon, entrepenørskap og bygging av nye teknologitunge bedrifter, sier Bjørlo, som nylig har utfordret Statsministeren på hvilke tall han snakker om med spørsmål til Stortinget.