Standardene er utdaterte, og det blir nå brukt mot oss
«Det er som at de retter en eksamen, uten å se på den, og legger til spørsmål i etterkant - som vi ikke får mulighet til å svare på», skriver Easee-gründer Jonas Helmikstøl om svenskenes salgsnekt av ladeboksen.
Selskapet bak denne ladeboksen er nå i krise.Foto: Tommy Ellingsen
Det Elsikkerhetsverket nå påpeker er noen av de tingene vi har best kontroll på, og som er grundig dokumentert og verifisert av tredjeparter. Det er svært overraskende for oss at vi ikke en gang har fått mulighet til å svare på dette, og at det først nevnes i deres konklusjon.
Annonse
Uenighetene og usikkerhetene omhandler forskjellen på elektroniske og elektromekaniske jordfeilvern. Basically ny mot gammel teknologi. Standardene er utdaterte, og det blir nå brukt mot oss. Det kommer heldigvis nye versjoner av disse standardene som er mer i tråd med våre løsninger. Vi ligger foran i løypa, og vi oppfyller uansett kravene til sikkerhet.
Vi har sendt omstendelig dokumentasjon fra en SIL-vurdering gjort av et anerkjent institutt i Tyskland, som bekrefter sikkerheten til vår løsning, og som spesifikt sier at elektroniske jordfeilvern er like trygge som mekaniske.
Vi vet at vår løsning er enda tryggere, fordi den faktisk kontinuerlig overvåker og varsler når noe er feil, i tillegg til at de tester seg selv. Man er ikke avhengig av en manuell testknapp som i dag. Da blir det opp til kunden selv å avdekke feil, og det mener vi blir helt feil og hovedgrunnen til at vi har valgt en annerledes løsning. Vi mener kunden ikke selv skal være ansvarlig for sikkerheten til sitt eget produkt, og de skal slippe å trykke på en testknapp opptil flere ganger i året. Dette blir på samme måte som med ABS-bremser som kicker inn når du trenger dem, uten at du manuelt må foreta deg noe. Easees jordfeilvern testes minst en gang om dagen, og mellom hver lading, og det gir en stor forbedring i sikkerheten målt mot den tradisjonelle løsningen.
Annonse
Det andre hovedpunktet som nevnes er avstanden mellom kontaktene i releene. Her har vi hatt en lang og grundig prosess sammen med TUV SUED i Tyskland, og de bekrefter og underbygger sikkerheten til vår løsning. Dette kan vi legge frem bevis på. Det er også veldig spesielt at dette aldri er noe som er blitt spurt om eller kommet frem i dialogen med Elsikkerhetsverket.
Vi har svart på alt Elsikkerhetsverket har spurt om på en god, grundig og saklig måte. Da må man faktisk kunne forvente at de stiller spørsmål før de konkluderer. Det er som at de retter en eksamen, uten å se på den, og legger til spørsmål i etterkant som vi ikke får mulighet til å svare på.
Løsningen for installatører som er usikre er enkel, men vi mener det langt ifra er nødvendig. Det er å montere et a-vern i sikringsskapet, som de fleste elektrikere allerede gjør. Da er du 200 prosent sikker på at både produkt og installasjon. Laderen er helt trygg å bruke som den er, og man kan fortsette å lade som vanlig.
Dersom Elsikkerhetsverket hadde vært åpen for dialog er jeg 100 prosent sikker på at vi hadde funnet en god løsning alle hadde vært fornøyd med. Det fortjener de 600 000 kundene våre, og ikke minst de tusenvis av ansatte som jobber hardt for å utvikle, produsere, levere og installere innovative produkter.
Annonse
Mekanisk sammenkobling har ingenting med sikkerhet å gjøre. Den elektroniske sammenkoblingen vi har i boksen vår gjør det mulig å isolere feilen, slik at du kan hindre andre uønskede effekter hvis og når en viss type feil oppstår. Med en mekanisk sammenkobling så risikerer du at opptil 4 faseledere blir strømsatt og eksponert, noe som kan øke risikoen for at kunden får støt. Sjansen er altså flere ganger større.
Det Gjøby og Elsikkerhetsverket mest sannsynlig er bekymret for er samtidighetsfaktoren og der er vi, beviselig godt innenfor kravene. Dette er forøvrig heller ikke noe Elsikkerhetsverket har etterspurt ytterligere dokumentasjon om.
Annonse
De tradisjonelle jordfeilvernene har ingen monitorering og har en viss feilrate over en periode på 5-10 år. Disse feilene må da forbrukerne selv finne gjennom manuell testing. Hvis du ikke tester de jevnlig øker faktisk feilraten. Dette mener vi blir helt feil, det er derfor vi har valgt å ta ansvaret for dette. Fordi vi bryr oss om kundene våre. Sikkerheten til kundene våre overgår viljen til å slavisk følge standardene. Sånn vil det alltid være.