Startup distribuerer ansatte ut i distriktene: Linn Jeanette fikk hjelp til å flytte lederjobben
– Hvis folk skal klare å flytte til de stedene de egentlig vil bo og leve, så er man først nødt til å lage et system for det, sier Remote-gründer Ole Henrik Golf.
Linn Jeanette Kalvik Stabell pakket med seg jobben som leder for økonomi og finans ved SpareBank1 i Stavanger og flyttet til hjembyen Mandal før sommeren. Stabell hadde tenkt tanken allerede da hun fikk barn noen år tidligere, men da pandemien påla hele landet hjemmekontor i fjor, gikk det ikke mange månedene før Stabell innså hvor mye hun verdsatte å dele en fysisk arbeidsplass med andre.
Da ble det ikke like enkelt å flytte og samtidig beholde jobben, forteller hun.
– Jeg kan ikke bare sitte hjemme. Jeg må ha et nettverk rundt meg, sier Stabell.
Hun kom i kontakt med kontorfellesskapet CoWorx i Mandal, der sjefen allerede i 2019 hadde etablert Remote, et selskap som nettopp skal flytte folk ut i distriktene.
Ole Henrik Golfs ambisjon heter å gjøre Norge til verdens beste sted for fjernarbeidere. Remotes første pilotprosjekt ble tidligere i år gjennomført i Mandal, og Stabell er en av mange personer selskapet nå har hjulpet med å flytte.
Kommunene betaler
Her har selskapet så langt bistått i flytteprosessen til syv personer, og tidligere i sommer lanserte Remote et samarbeid i Førde. Her lokker de potensielle tilflyttere med blant annet gratis kontorplass på PEAK Sunnfjord det første året.
Etter sommeren lanseres også Remote på Stad og etter hvert i Risør - og flere destinasjoner er underveis.
– Kall det Norges første private, offentlige initiativ, om du vil, sier Golf og supplerer:
– Istedenfor at hver kommune skal prøve å rope høyere enn den andre, så ønsker vi heller å samle dem på én plattform for enklere å hjelpe dem med å få tilflyttere.
Kommunene betaler en kostnad for å sette opp en skreddersydd plattform og binder seg samtidig til en løpende avtale der Remote jobber aktivt med tilflytting.
Selskapet har både markedsførere, strateger og selskapsbyggere om bord.
– Hvis folk skal klare å flytte til de stedene de egentlig vil bo og leve, så er man først nødt til å lage et system og infrastruktur for det, sier Golf.
Samler krefter
Gründeren mener distriktene nå har tidenes mulighet til å tiltrekke seg fjernarbeidere, men at de trenger hjelp til å finne de riktige menneskene, vite hvilke insentiver de ser etter og hvordan kommunen selv kan bli en ressurs for fjernarbeidere.
– Det er her vi kommer inn i bildet, sier Golf og forklarer ytterligere:
– Vi samler kreftene i kommunen og finner samtidig de folka som vil ut av byen, som syns det er for dyrt å bo, for slitsomt å sitte i kø. Vi har løsningen.
Foruten å tilby hjelp til å finne kontorplass og bistå med andre praktiske gjøremål i forbindelse med flytting, har Remote laget en stillingsportal for stedsuavhengige jobber - per i dag annonsert av blant andre Kahoot, Whereby og MiraiEx.
– Med den trafikken vi får inn her, kan vi også samle spennende og relevante data på personer som er interesserte i å jobbe «remote», sier Golf.
– Dramatisk skifte
Selskapet samarbeider blant annet med Ymir Labs som investerer i og hjelper oppstartsselskaper i en tidlig vekstfase. Gründer Jørgen Riiser, nå også partner i Remote, understreker synergiene du kan få av å jobbe «remote» med likesinnede.
– Kanskje utvikles selskapet i nye retninger. Folk får bedre forutsetninger for å skape nye ideer når man sitter sammen og jobber, sier han og legger til:
– Det foregår et dramatisk skifte nå; fra ha en sjef som har full visuell kontroll på når du er på plass - til at det ikke lenger er så viktig. Det skjer enormt raskt.
Remote kan ifølge Golf ikke garantere kommunene et visst antall tilflyttere, men om bare én flytter dit, har de gått i null hva gjelder kostnadene knyttet til Remote.
– Og alt over det er en bonus, sier han.
– Jeg tror også det er ufattelig mye billigere å få en fjernarbeider til kommunen din, enn å bruke masse penger på å skape nye arbeidsplasser der. Verdien kan ha enorme ringvirkninger, ut over det åpenbare, som skatteinntekter, sier Golf.
Kommuner i kø
Han forteller at mange kommuner ønsker å delta, men at Remote per i dag stiller «høye krav» om et allerede eksisterende miljø, for eksempel et kontorfellesskap.
– Men det er klart; etter hvert vi kan ikke bare inkludere noen få av over 300 norske kommuner. Vi begynner med å finne de aller beste, og så bruker vi den dataen og kompetansen vi får i prosessen, til å videreutvikle konseptet, sier Golf.
På eiersiden i selskapet står blant andre partnerskapsansvarlig i Tibber, Børge Dvergdal - som selv flyttet til Førde da han ennå jobbet i Whereby.
Hans Kjellby, COO i SafetyWing, er også aksjonær i Remote.
Golf mener det nye Norge nå bygges «remote», at arbeidsplasser konkurrerer om å være mest mulig fleksible - og skal det i tillegg bygges nye grønne næringer i Norge, sier han - må kompetansen distribueres ut i distriktene.
Planen på sikt er også å sette opp Remote i andre land.
– Vår jobb er å lage verdens beste program for å få Norge til å bli det beste landet først, og så er det jo et skaleringspotensial her som er helt åpenbart, sier Riiser.
Ny energi
Når Stabell nå kommer hjem fra jobb på CoWorx i Mandal, har hun energi.
– Etter å ha sittet mye alene, får jeg endelig pratet med folk. Det er mange spennende mennesker her, i ulike yrker, som er veldig imøtekommende, sier hun.
Arbeidsgiveren var ifølge Stabell utelukkende positiv til flyttingen, men stilte likevel krav i forkant om et system og miljø for fjernjobbing i Mandal.
– Så langt fungerer dette veldig fint. Fordi jeg har et stort personalansvar i Stavanger, skal jeg etter hvert pendle annen hver uke, men ut over det, får jeg gjort jobben like bra over digitale flater, sier Stabell.