Venture

Investeringene i tidligfaseselskaper doblet seg i 2021.

Startup-Norge kneppet innpå resten av verden

Investeringene i oppstartsbedrifter økte kraftig i hele verden i fjor, ifølge CB Insights siste State of Venture-rapport. Men de økte enda litt mer i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Norske startups er populære for tiden. Mens investeringene i ikke-noterte selskaper i Norge økte fra seks milliarder til 17 milliarder i 2021 - en prosentvis vekst på 183 prosent, var veksten i Europa på 142 prosent i fjor. Globalt var det snakk om en dobling.

Den forholdsvis høye veksten i Norge sammenlignet med andre steder, gjenspeiler det som flere eksperter har pekt på i det siste: Selskapene har modnet og Norge er blitt mer attraktivt som investeringsdestinasjon.

Med dataene som kommer inn nå, er det klart at 2021 ble et helt spesielt år. Mens investeringene i 2019 og 2020 totalt kom på rett under 300 milliarder dollar, ble det investert 621 milliarder dollar i oppstartsselskaper i 2021. Det er en økning på 111 prosent.

Det viser rapporten State of Venture fra CB Insights, som ble lagt frem denne uken. Rapporten er basert på globale data og tar mål av seg å inkludere de fleste emisjoner av en viss størrelse i ikke-børsnoterte selskaper.

Milliarder av dollar investert i ikke-noterte selskaper i 2021 globalt

Investorene har oppdaget Europa

Rundt halvparten av kapitalen gikk til amerikanske selskaper, mens en tredjedel gikk til asiatiske. Europa sto for 12,5 prosent av aktiviteten.

Tallene viser også at momentet økte kvartal for kvartal i USA og Asia, mens det toppet seg i andre kvartal i Europa. Likevel økte investeringene i Europa med 142 prosent det siste året og kom totalt på 93,3 milliarder dollar. De siste fem årene er det snakk om nær femdobling.

Rundt hver tredje dollar ble investert i Storbritannia. Den største runden der var fintech-selskapet Monzo. Tyske oppstarter mottok 17 milliarder dollar. Den største runden der var Gorillas som driver med hjemlevering. I Frankrike ble den største runden edtech-selskapet 360Learning og totalt fikk startups 11 milliarder dollar i ny kapital.

En av fem investeringsdollar gikk til fintech-selskaper

Fintech er området som opplever den sterkeste investorinteressen. Investeringene har økt fra 40 milliarder dollar i 2020 til 131 milliarder dollar i 2021.

CB Insight holder oversikten over verdens bestand av enhjørninger. Og der florerer det for tiden. I 2021 står antallet på 959, opp fra 569 året før. 235 av enhjørningene driver innen fintech.

Fintech-selskapene med de største rundene i fjerde kvartal 2021 var indonesiske GoTo som hentet 1,3 milliarder dollar og amerikanske Integrity Marketing Group som hentet 1,2 milliarder dollar.

Digital helse har også vært populært blant investorene i det siste, men veksten har ikke vært like eksplosiv som innen fintech. Fra 2020 til 2021 kom den globale veksten i investeringsbeløp på 78 prosent.

En av storsankerne her var Devoted Health som fikk med Softbank og Andreessen Horowitz da det ble verdsatt til 12,6 milliarder dollar i fjerde kvartal.

Typiske investeringbeløp for forskjellige investortyper.

VCene litt mindre dominerende, mens konsernene kjøper stadig mer

Ser man på utviklingen over de siste fem-seks årene, fremkommer det flere tydelige trender.

En er at investeringsbeløpene har økt for alle investortyper. En typisk (median) runde for engelinvestorer er nå rundt dobbelt så stor som den var i 2015. Det er også utviklingen for ventureselskapene. Samtidig har private equity-fond blitt mer aggressive slik at en typisk runde for dem har gått fra 14 millioner dollar til 34.

De siste seks årene er det også klart at VCer har mistet andeler av finansieringsrundene til konserner som investerer direkte, til private equity og til rene investeringsselskap.