Oppbud
Startup Norway legger ned – jobber hardt for å redde Startup Extreme
– Å melde oppbud er tungt og trist, sier primus motor Maja Adrianesen.
Maja Adriaensen og Knut Wien står bak Startup Norway.
Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Kun én dag etter at Shifter kunne melde at The Factory kjøper Startup Norways portefølje og konseptet Angel Challenge, gjør Startup Norway oppbud.
Avgjørelsen ble formelt tatt på et styremøte torsdag 10. oktober 2024 hvor det ble besluttet å melde oppbud, og oppbudsbegjæring ble oversendt til Asker og Bærum Tingrett.
– Å melde oppbud er tungt og trist, sier Maja Adrianesen, grunnlegger av Startup Norway i en kommentar.
Vil redde Startup Extreme
Det store spørsmålet nå er dermed hva som skjer med den svært populære gründerfestivalen Startup Extreme, som i flere år har blitt arrangert i Hemsedal.
Til Shifter forteller styreleder i Startup Norway, Ole Morten Settevik, at de nå jobber veldig hardt for å finne løsninger som kan videreføre Startup Extreme.
– Vi kommer til å være fremme i skoa for å finne en løsning, sier Settevik.
Startup Extreme AS er et heleid datterselskap under Startup Norway AS og blir dermed en del av boet etter oppbudet.
I en pressemelding skriver selskapet at det fortsatt planlegger neste event i Hemsedal 23. -24. april 2025.
Settevik forteller at de vil starte en dialog med bostyrer. Alternativet er altså at noen kjøper Startup Extreme AS ut av boet for å videreføre det.
– Vi er i hvert fall en gjeng som har jobbet hardt med dette prosjektet en stund som synes det er en interessant tanke, sier Settevik.
– Trist
Settevik synes det er svært trist at Startup Norway melder oppbud:
– Jeg kom inn i styret i fjor, og var til stedet under Startup Extreme for første gang i år. Jeg syntes det var en kjempebra møteplass for økosystemet, understreker Settevik.
Han forteller at de var klar over at selskapet hadde slitt en stund da han og flere andre kom inn i styret i november i fjor høst. Selskapet hadde da negativ egenkapital.
– Maja har virkelig stått på over en lang periode for å få denne båten til å flyte. Vi visste da vi gikk ombord at det var hull i skroget og at vi måtte få inn ny kapital. Vi ville få opptil fem millioner, men greide ikke få tak i mer enn rundt 1,5 millioner, forteller styrelederen.
– Styret har et ansvar, og ansvarlighet kommer over optimisme og tro. Da var det min plikt å si at vi må gå i oppbud selv om det er veldig trist.
Han påpeker at selskapets drift av kontorfelleskapet Startup Campus, som i fjor ble lagt ned, i flere år har påført selskapet store tap som følge av covid, og må ta ansvaret for den tapte egenkapitalen.
Styret har siden fokusert på kapitalisering og partnerskap med bedrifter for å sikre likviditet og egenkapital til videre drift.
– Vi kan konstatere at det har vært meget utfordrende å rekapitalisere selskapet. Som mange andre har også vi merket at investorer er mer forsiktig nå enn for et par år siden, sier Settevik.
Mange tomler opp
– Vi har fått sterke tilbakemeldinger på at tjenestene selskapet leverer er ønsket av kunder og partnere, men til tross for positive signaler har det vært utfordrende å finne tilstrekkelig med midler i markedet.
Selv om de ikke lyktes med å få tak i nok kapital, har de altså likevel opplevd å få mange tomler opp fra økosystemet.
– Alle er enige om at Startup Norway har vært viktig, sier Settevik.
TheFactory kjøpte altså opp hele porteføljen og Angel Challenge-konseptet tidligere denne måneden.
Transaksjonen var allerede gjennomført da Startup Norway besluttet å melde oppbud.
– De pengene har gått til driften i Startup Norway. Det er ikke sånn at det går inn i boet, men blir en del av boet som følge av oppbudet, forklarer Settevik.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.