ENERGI
Startupen som minimerer effekten av energikrisen henter 156 millioner kroner
– Tiden er inne for å akselerere, sier gründer Henrik Langeland i det purunge selskapet Enode.
Det er om lag halvannet år siden oppstartsselskapet Enode fikk inn både tidligere Statoil-sjef Helge Lund og en av engleinvestorene i Twitter på eiersiden.
Startupen lager APIer som lar ulike strømselskaper kommunisere knirkefritt med energiintensivt forbrukerutstyr, eksempelvis elbiler, ladebokser og solcelleprodukter. I praksis legger selskapet til rette for at strømforbruk og lading kan tilpasses produksjonen og prisnivået i markedet. Konkret betyr det at bilen din lades når prisene er på sitt laveste i løpet av natta, for eksempel.
Mens de fleste teknologiselskaper har slitt i motbakke de seneste månedene, kunne ikke Enode truffet bedre, ettersom pandemien ble etterfulgt av en dyp energikrise. På kundelisten står nå selskaper fra 14 land, deriblant E.ON, Fjordkraft, OVo, Greenly og Monta.
Nå har gründertrioen Henrik Langeland, Thorvald Thorsnes og Nikolai Heum, som alle har bygget selskap før, hentet inn ytterligere 15 millioner dollar, tilsvarende 156 millioner kroner i skrivende stund, for å vokse selskapet videre.
– Vi ser en bølge av innovative og nye startups som jobber med å løse utfordringene med det grønne skiftet. Enode API hjelper dem med å nå lenger og bevege seg fortere. Tiden er inne for å akselerere, sier Langeland i en pressemelding.
Én norsk investor
Hovedinvestor i denne runden er Creandum. Partene har ikke kommentert prisingen.
– Behovet for energistyring vil øke denne vinteren. Det tvinger både etablerte og nye aktører i energisektoren til å tilby mer bærekraftige valgmuligheter og tjenester til sine kunder, sier Sabina Wizander, partner i Creandum, i meldingen.
Hun mener at Enode kommer til å spille en viktig rolle i denne utviklingen.
– Den ekstraordinære veksten reflekterer den store etterspørselen etter deres produkt, sier hun.
Eksisterende investorer som Chris Sacca og Y Combinator følger også opp, og får selskap av de amerikanske fondene BoxGroup og MyClimateJourney. Flere hete gründer- og teknologinavn står også oppført, deriblant Andreas Lundgren i Tink og Matt Cohler, tidligere topp i Benchmark.
Investorlisten har også et norsk innslag i Skyfall Ventures.