Administrerende direktør Per Einar Dybvik i StartupLab.

Startuplab med ny storsatsing: Skal bygge «et Kahoot for energi og klima»

Equinor og DNV er blant industriaktørene som forener krefter med Startuplab for å fostre opp nye energiselskaper.

Publisert Sist oppdatert

I dag lanserer Startuplab et nytt nasjonalt industriprogram, det 4. i rekken, denne gangen for energisektoren. Fra før har oppstartsmaskineriet egne programmer for mobilitet (Mobility Lab), kunstig intelligens og maskinlæring (Data Science Lab) og maskinvare (Hardware og IoT Lab).

– Ettersom energi er et stort og bredt domene antar vi at dette kan bli det største målt i antall startups og partnere. I tillegg dreier både politikk og kapital globalt mot det grønne skiftet som vil bidra til at det blir mange flere selskaper fremover innen alt fra batteriteknologi til hydrogen til avfallshåndtering, sier forretningsutvikler Lars Flesland i StartupLab, som skal lede satsingen. Flesland er tidligere gründer av oppstartsselskapet Flowmotion, som gikk dundrende konkurs for noen år siden.

Det nye initiativet, StartupLab Energy, er realisert gjennom et samarbeid med flere veletablerte nærings- og industriaktører, deriblant DNB, DNV, Equinor, Statkraft, Skanska og Eidsiva. Disse bidrar også med finansiering.

Målsettingen er ifølge partene å skape flere vekstkraftige teknologiselskaper med globale ambisjoner, som bidrar til løsninger på fremtidens energi- og klimautfordringer.

– Vi opplever en kraftig vekst av oppstartselskaper innenfor ren energi og energiteknologi, kombinert med at myndigheter og investorer verden over styrker deres fokus mot grønnere løsninger, sier administrerende direktør Per Einar Dybvik i StartupLab.

– Disse nye selskapene kan spille en viktig rolle i etablering av nye verdikjeder og bli en bærebjelke i en ny underleverandørindustri, mener han.

Startuplab fikk besøk av olje- og energiminister Tina Bru da de åpnet sin nye Energy Lab i dag - ved hjelp av en lasersverdsvingende robot. Adm. dir. Per Einar Dybvik og programleder Lars Flesland i bakgrunnen.

Klima-Kahoot

Det nye programmet skal operere på samme måte som øvrige Startuplab-initiativer, ved å koble energirelaterte oppstartsselskaper over hele Norge med øvrig næringsliv, industri, FoU-miljøer, klynger og investorer.

– Vi har fokus på energistartups og vil ta inn selskaper på de fysiske lokasjonene i Oslo og Bergen. I tillegg vil vi jobbe med andre miljø i de andre byene og støtte alle startups innen domenet, sier Flesland.

Administrerende direktør Dybvik i Startuplab tror at selskapene som går gjennom denne mølla potensielt kan bli «et nytt Kahoot eller Spotify innenfor energi og klima».

– Ved å legge til rette for tett samarbeid mellom startups og etablert næringsliv tror vi denne satsingen vil bidra til å skape flere norske vekstbedrifter med globale ambisjoner og nye grønne arbeidsplasser i fremtiden, sier han.

Kunder og kapital

– I slike prosesser bidrar vi med vår globale markedsinnsikt og -kompetanse, og henter samtidig inspirasjon til egen innovasjon og forretningsutvikling, sier Tommy Bjørnsen, «digital director and country chair» Norway i DNV.

Han skisserer en løsning der de kan samarbeide og ta ned seg noen prosjekter og startups ut til kunder i markedet, mens de andre ganger kan investere i eller ta inn som en del av deres virksomhet.

– Vi ser på innovasjon innen nye løsninger og forretningsmodeller som viktig for den globale energi transformasjonen, sier han.