Stian Rustad står bak børsraketten 24SevenOffice: Han mener norske investorer mangler noe vesentlig
- Vi har alle forutsetninger for å bygge store tech-selskaper, men vi har ikke den store investeringsviljen til å løfte dem internasjonalt, sier gründeren.
2020 startet med at 24SevenOffice var verdsatt til over 1,5 milliarder kroner. Deres aksje stupte bratt ned i mars, men nå er selskapets aksjeverdi på den svenske børsen høyere enn noensinne. I mai gjennomførte de en emisjon på over 100 millioner kroner, og i august har de blitt medeier i Optin bank.
Det hele startet med en ide om å lage en totalløsning-programvare for bedrifter, også kalt Enterprise Resource Planning. Her skulle kundene får verktøy innen regnskap, fakturering, salg, og gründerne hadde en ide om at det kommer til å bli stort.
– Vi var det første skybaserte ERP-systemet i verden, og hvis ikke i verden, så hvertfall i Europa. På den tiden de eneste reelle konkurrenter vi hadde var Microsoft og Lotus. Det har vært en lang reise, men det er litt morsomt at vi fikk rett om fremtiden, sier Stian Rustad.
Ned og opp igjen
Det har ikke gått bra hele tida. I 2013 ble selskapet strøket fra børsen Oslo Axess, og verdien sank til under to kroner per aksje. Gründerne ga ikke opp, men kjøpte seg opp i selskapet og satset heller på den svenske børsen – Spotlight. I dag er kursen på aksjen 35.
I 2017 flyttet Rustad til USA, startet opp et eget amerikansk 24SevenOffice der, mens Ståle Risa som har vært med i selskapet siden 2002 tok over som daglig leder i Norden.
Rustad gikk inn med 50 prosent av nødvendig kapital til det amerikanske selskapet og bygget et team som tilpasset systemet til det amerikanske regelverket.
– Jeg burde ha dratt til USA for 15 år siden. Da ville vi hatt færre konkurrenter, og vi omsatte ikke for 150 millioner kroner, men det tilsvarende i dollar.
– Men vi får til ting, så det er positivt og vi kjører på videre, fastholder han.
Norge mangler investorene
Rustad sier han ville starte med USA fordi "han trives med utfordringer".
– Markedet i USA er svært kompetitivt og vanskelig, så vi ville få det til her før vi satset i andre land.
En annen grunn til satsingen i USA er tilgang til etablerte investorer som kan gå inn med mye penger og har et stort nettverk av personer som kan "åpne dører" hos amerikanske kunder. Dette har han savnet her i Norge.
– Jeg mener at investeringsmiljøer i Norge mangler evnen til å skalere teknologi internasjonalt. Det har vært en stor hemsko for oss hele veien, samtidig som vi så at konkurrentene våre tjente millioner og til og med milliarder. Du skal ikke lenger enn til Sverige til å finne slike selskaper som er prissatt høyere enn oss.
Manglende vilje
– Har det noe med mentalitet å gjøre?
– Oljeselskapene klarer det jo, så det har ikke noe med pengesummer å gjøre, men mer med investorenes kunnskap. Naturlig nok fokuserer investorene på det de kan best som olje, fisk og så videre.
Han mener at det også gjør at unødvendig mange gode selskaper havner på utenlandske hender for tidlig.
– Vi har alle forutsetninger for å bygge store tech-selskaper, men vi har ikke den store investeringsviljen til å løfte dem internasjonalt.
Investorer tar for stor del
Han viser forøvrig til den norske prisingen av tech-selskaper, og mener at investorene tar for stor del av kaka her i landet.
– Amerikanske investorer er veldig opptatt av at gründeren skal eie mye av selskapet. De investerer ikke i selskaper hvis gründeren kommer til å sitte igjen med så lite at det ikke lenger er motivasjon for å bygge selskapet videre.
Rustad selv er fortsatt opptatt av å ha kontroll over selskapet og eie en betydelig del av det i stedet for å selge seg ned. I dag eier han 25 prosent, og gründerne har til sammen mer enn 50 prosent. I den amerikanske virksomheten eier han 50 prosent, mens 24SevenOffice og deres investorer har resten.
– Under de rette forutsetninger er gründere de beste til å lede selskapet fordi de har visjonen, kreativiteten og evnen til å motivere mennesker enn en ledelse som opererer som «revisorer» som passer på tallene.
Sa nei til salg
I fjor fikk gründerne tilbud om å selge selskapet. Det tikket inn et bud fra et annet ERP-selskap på 1,1 milliarder kroner. Rustad var raskt ute med å si nei til tilbudet. Nå planlegger de heller å satse i flere land.
Rett før korona ansatte Rustad en daglig leder i USA, og flyttet hjem. Planen var å reise fram og tilbake mellom landene, men det ble ikke noe av.