skatt
Sveitsuflyttet gründer: – Økonomisk har det vært en stor suksess å si «fuck you» til Støre og Vedum
Seriegründer og milliardær Jens Rugseth flyttet til Sveits 22. november 2022. På toårsdagen har han laget et regnestykke for å illustrere hvilken skatt han trolig hadde måtte betale dersom han ikke hadde flyttet.
Han viser til at på tidspunktet da han reiste, var aksjemarkedet på det laveste på mange år, og gjør et estimat på skatten for 2022 og 2023, og nå i 2024, dersom han hadde blitt boende i Norge.
Summen hadde blitt på mer enn 100 millioner kroner inkludert formuesskatt og skatt på utbytte og inntekt.
– Det er kontanter vi ikke har, og vi ville vært tvunget til å selge aksjer på «all time low», skriver han på Linkedin og viser til et av selskapene han var med å starte opp, børsnoterte Link Mobility.
Dette selskapet har i dag en aksjekurs på 22-23 kroner, men kursen var på det laveste under 7 kroner på det tidspunktet han hadde måtte selge aksjer for å betjene skatten for 2022.
– Flyttingen gjorde at jeg unngikk å måtte kreve selskapet for utbytter til å dekke en skatteregning på over 50 millioner kroner for 2022.
Han anslår at «gevinsten» fra å ikke selge, er på 16-18 kroner per aksje. Siden han sitter på 16 millioner aksjer, blir det rundt 270 millioner kroner.
Rugseth hadde ikke måtte selge alle aksjene for å betjene skatten.
– Økonomisk har det vært en stor suksess å si «fuck you» til Støre og Vedum. Å bli i Norge hadde medført en rasering av aksjonærverdier i milliardklassen for meg og for selskapenes andre aksjonærer, skriver Rugseth på Linkedin.
Formuesskatt rammer hardest på børsnoterte selskaper
Formuesskatten til Rugseth ble betydelig høyere da selskapene han har store eierposter i ble børsnoterte. Da beregnes skattesatsen på markedsverdien av aksjeposten.
For unoterte aksjer beregnes satsen på formuesverdi som fastsettes av skattemyndighetene, men grovt tilsvarer eiendelene i selskapet (ikke goodwill) minus gjelden.