bærekraft

Svensk biotech-startup hevder de kan fjerne 1 prosent av verdens klimautslipp

Agteria Biotech har utviklet et molekyl som minsker metanutslippet fra kyr. Nå investerer det svenske VC-fondet Norrsken Launcher 13 millioner i selskapet.

Metautslipp fra kjøtt- og melkeproduksjon står for enorme klimagassutslipp.
Publisert

Kyr, i forbindelse med kjøtt og melkeproduksjon, står for omtrent 10 prosent av verdens klimagassutslipp. Blant annet fordi de, komisk nok, promper og raper mye. 

Det svenske oppstartsselskapet Agteria Biotech vil løse dette problemet og har utviklet et molekyl som blandes i fôret. Gjennom tester har svenskene funnet ut at løsningen reduserer utslippet av metan med rundt 70 prosent, skriver Breakit

Startupen har kommet ut av et forskningsprosjekt ved det svenske universitetet KTH. Martin Blomberg og Tommi Remonen er gründerne bak selskapet.

– Det er egentlig en veldig enkel prosess. Verken kua eller bonden vil merke noen forskjell i det hele tatt. En ku trenger bare å spise et gram av tilskuddet per dag. Det er ganske utrolig, sier Blomberg til nettavisen.

– Det som sinker prosessen er å få molekylet godkjent. Det er ikke noe stort problem, men det tar lengre tid enn vi hadde håpet på, sier gründeren.

Nå har et av fondene (Norrsken Launcher) i den svenske stiftelsen Norrsken, hvor Klarna-medgründer Niklas Adalberth er en av grunnleggerne, gått inn med 13 millioner svenske kroner. I tillegg får VC-fondet Mudcake inn med 3 millioner SEK.

– I løpet av mine sju år i Norrsken har jeg ikke sett et tilfelle som har samme realistiske mulighet og potensial til å redusere de totale globale klimagassene med 1 prosent. Agteria Biotech har alle komponentene for å lykkes, mener Erik Engellau-Nilsson, partner i Norrsken Launcher. 

– Det er skalerbart, billig og har ingen begrensninger i verdikjeden. Dessuten er det to fantastiske forskere som lidenskapelig driver selskapet og utviklingen fremover, sier Engellau-Nilsson.

Denne saken er oversatt ved hjelp av ChatGPT, men skrevet av Shifters journalister. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.