Daniel Bentes og Wasim Rashid fra R8 Property og Andreas Solbakken fra Railway.

Tech-profilene skal fylle tomme næringsbygg med smittefrie arbeidsplasser

Wasim Rashid og Daniel Bentes lanserer «Airbnb for kontorer», og tyvstarter med å leie ut coronasikre lokaler.

Publisert

På én måned har duoen som tidligere har jobbet i Schibsted, Telia og DNB, hacket til en løsning som skal sørge for at små og store team kan gjenoppta fysiske møter - i trygge omgivelser skreddersydd etter smittevernkravene.

– Mange store selskaper har levd under prinsippene om «free seating» og åpent landskap. Den delen av arbeidskulturen er i ferd med å endre seg, både på kort sikt og i fremtiden, ifølge Rashid, som er data- og teknologisjef i eiendomsselskapet R8.

Prosjektet som nå lanseres bærer navnet SafeOrbit, og er det første de to lanserer etter overgangen fra profilerte toppjobber i DNB til R8 Property. Løsningen er en forgrening av et nytt fullskala kontorkonsept, Orbit. Plattformen, som er utviklet i samarbeid med «innovasjonsstudioet» Railway, skal etter planen gjøres tilgjengelig for alle i september og blir en konkurrent til «coworking»-aktører som Spaces og WeWork i Oslo-området.

Behovet for å møtes

Rashid sammenligner den nye tjenesten med Airbnb, bare for kontorer. Utleietilbudet skal omfatte alt fra 2-timersleie av podcastrom til møterom og kontorer på kort og lang sikt - uten bindingstid, eller større lokaler for «retreats og off site opplegg for team». Lokalene som tilbys i konseptet er gjerne rom som ellers ville stått tomme i ulike næringsbygg.

– Alt du trenger her og nå, eller frem i tid, sier Rashid.

SafeOrbit, som ble påtenkt i april, tilbyr mye av det samme - men arbeidsområdene er spesialtilpasset smittevernreglementet med tilstrekkelig avstand mellom arbeidspulter. Det er også dedikerte adgangskort, oppmerkede soner, levering av mat og desinfeksjon.

I tillegg til egne lokaler, deriblant Evolve sine coworking-spaces, er R8 i samtaler med eksempelvis Nordic Choice om å benytte tomme hotellrom og konferansesaler til formålet. På sikt skal Orbit bli en plattform på tvers av tilbydere.

– Men det spås jo at coronakrisen akselererer det digitale hjemmekontoret, og at færre og færre vil benytte seg av fysiske, eksterne kontorer. Dessuten viser historien bak WeWork hvor galt det kan gå å maskere utleie av eiendom som «high tech». Hvorfor skal dette fungere?

– Jeg tror at hjemmekontoret kommer til å blomstre. Likevel vil det være behov for å møtes i mindre grupper i lang tid fremover. Jeg har drevet med tech i 25 år, men blir fortsatt drittlei det headsetet.

Wasim Rashid (CTO) og Emil Eriksrød, konsernsjef i R8 Property. Daniel Bentes med ryggen mot.

Tech for brukeren

I et intervju Shifter gjorde med Rashid og Bentes i desember var det «for tidlig å si» hvilke løsninger duoen skulle utvikle for R8. Den første måneden hos ny arbeidsgiver gikk med på å sette seg grundig inn i landskapet selskapet er i, forteller Rashid, mens den andre ble brukt på å undersøke hvordan konkurrentene opererer. Det innebar blant annet besøk hos konsulentmiljøer i England som spesialiserer seg på denne typen eiendomsutvikling.

– Det vi fort så, var at det persepsjonsmessig var lite som skilte dem. WeWork, Spaces og slike aktører ligner på hverandre. «Techen» er på samme planet. De fremstår som teknologisk langt fremme, men det er de ikke, sier Rashid, og legger til:

– Det som går igjen er at de fleste som opererer innenfor denne teknologien, lager tech opp mot de som betaler fakturaen, og ikke selve brukeren.

Ny ID

Rashid viser til et knippe aktører som profilerer seg som «fleksible arbeidsplasser».

– Men det de kan «flekse» på, er 10 eller 15 bord. Sett fra mitt ståsted er det ut ifra leietakerens perspektiv, og ikke de som som skal flytte inn i kontoret. Med Orbit gjør vi en vridning til å lage en plattform for de som skal «bo» der, ifølge Rashid.

Det forsøker de å gjøre ved å opprette en egen «Orbit ID» for brukere, enten de hopper fra lokasjon til lokasjon med ujevne mellomrom, eller har et mer langsiktig kontor i en av de tilknyttede bygningene, som hovedsakelig befinner seg mellom Oslo og Drammen.

Fintech + Proptech

Med denne digitale IDen skal en via en app kunne samle team og booke rom, gi beskjed om møteplass og tidspunkt, få informasjon om reisetid, holde styr på utlegg, samt styre ulike tilganger - blant annet. Dessuten er adgangskortet også et betalingskort. I første omgang et forhåndsbetalt kort utviklet i samarbeid med Qpay og Gemalto, og til høsten lanseres et kredittkort i samarbeid med en «lokal, kortreist» aktør.

– Vi kombinerer fintech og proptech. Betalingskort og adgangskort. Det er en kompleks affære, sier Rashid, som har jobbet med digital ID i mange år, blant annet i Schibsted og Telia.

– I det fysiske rom er min identitet desentralisert, avhengig av hvilket «space» jeg skal besøke. Så vi spurte oss om det gikk an å sentralisere IDer i det fysiske rom, når man skal bevege seg fra én satellitt til den andre. Det gjør vi nå, med adgangskort som brukere har personlig eierskap til, forteller han.

Hele bransjen

Gründer og konsernsjef i R8, Emil Eriksrød, sier at Orbit-konseptet har vært påtenkt lenge.

– Det er en grunnleggende utfordring at næringsbygg blir for dårlig utnyttet. Vi i R8 tror at dette er et viktigere problem å løse enn utviklingen av nye bygg. Derfor startet vi å jobbe med nye muligheter hvor vi løfter blikket fra egne bygg og ser på løsninger for hele bransjen, sier han.