Daniel Bentes og Wasim Rashid forlater DNB.

Går fra DNB etter kun halvannet år: – Krevende å endre kursen

Nå skal de inn i en ny bransje som de mener er det beste bruksområdet for fintech. Men de har også noen konkrete råd til bankbransjen på vei ut døren.

Publisert Sist oppdatert

- Det er høy kompetanse i DNB og folk med positiv holdning til endring og ny teknologi, men det er krevende å endre kursen, sier Wasim Rashid til Shifter, som nå gir seg i rollen som direktør for plattformer i DNB.

Han forteller at da han begynte, på høsten 2018, så var han innstilt på å bygge nye systemer, nye forretningsmodeller og skape helt nye markedsmuligheter.

– Jeg er sikker på at ambisjonen fortsatt er der, men «legacy-problematikken» er krevende å få løst. Mye av IT-budsjettet går til å fikse grunnleggende ting, som betyr at man sitter igjen med svært lite ressurser til å jobbe med R&D (produktutvikling). Den strategiske intensjonen og ønsket er der, men organisasjonen, prosessene og teknologien er dessverre ikke der ennå, sier Rashid.

Han hadde håpet at de faktisk kunne utrette mer av det som var forespeilet ved oppstart.

– Teamet vårt har fått levert en visjon og retning for brukerprofiler og bygd en løsning for samtykkehåndtering som de forskjellige forretningsområdene kan integrere og ta i bruk.

Han mener at disse løsningene over tid vil gi DNB mulighet til å la ikke-eksisterende kunder også logge seg på sine tjenester som ordinære brukere, noe som vil være en viktig puslespillbrikke i å bygge fremtidige tjenester og forretningsmodeller.

– Men timingmessig var vi litt for tidlig ute, sier Rashid, som mener at DNB gjennom de siste organisasjonsendringene i høst er på god vei til en mer endringsdyktig bank med større fokus på å stabilisere teknologisk fundament.

Arbeidsformen passet ikke så godt

Også kollega Daniel Bentes, som har hatt rollen som «Platform Strategy Lead», gir seg i storbanken.

De har vært et tospann i de tre siste selskapene de har jobbet i. Og nå blir det et fjerde stopp som en duo.

Bentes forteller at han bare har gode minner og gode kolleger fra den kortSe perioden i DNB, men at arbeidsformen ikke passet ham så godt.

– Det jobbes veldig prosjektbasert, mye blir «outsourcet» og man har ikke eierskap til problemet på den samme måten som i en smidig bedrift. Det passer sikkert bra for mange, men ikke så godt for meg, sier Bentes.

Daniel og Wasims råd til bankbransjen

– Hva er deres råd til bankbransjen, nå som dere nå forlater den?

1. Ha et større fokus på å rendyrke produktutvikling og produktledelse som fag.

2. Gjøre produktutvikling mer distansert fra forretningsutvikling og salgsorganisasjon (som er drevet av mer kortsiktige KPI-er).

3. Det er nødvendig med mer moderne teknologi-kompetanse, og gjerne fra andre industrier som ligger lengre fremme i transformasjonen, i alle ledd.

4. Vær enda tydeligere på strategi og hvor selskapet i sin helhet skal. I dag er det nok ikke like tydelig for alle.

Og en ting til.

– PSD2-fokuset har muligens bidratt til å fokusere litt for mye på API-bygging uten en konkret tanke på hva man faktisk forsøker å løse. Hvis jeg drar på McDonalds for å kjøpe en milkshake, så er jeg ikke opptatt av hva slags sugerør de har. Open Banking har hovedsakelig omhandlet API-er, og API-er er som sugerør. Hva som skal tilgjengeliggjøres gjennom sugerøret er det viktige å få avklart for fremtiden. Fremtidens bank er over alt, og kanskje enda mer usynlig og sømløs. Her bør man prøve å skape helt nye verdikjeder eller engasjere seg enda mer i de som eksisterer, og helst i samarbeid med de selskapene som er utenfor banken, sier han.

Og det er nettopp derfor de går til eiendomsbransjen.

Det beste bruksområdet for fintech

– Hvorfor er proptech så spennende?

– Det har berøringspunkter til ting vi kan fra før, som IoT. Eiendom er faktisk også det beste bruksområdet for fintech, sier Rashid.

– På hvilken måte?

- Eksempelvis så starter oppføring av næringsbygg gjerne med finansiering. Per i dag er den prosessen veldig rigid og hvis ikke bankene optimaliserer den, vil bransjen gjøre det selv, sier Rashid.

Han forteller videre at hele verdikjeden til eiendom har mye finans i seg og som kan gjøres bedre.

– Alt fra utleie, eiendomshåndtering, drift, vedlikehold, smarte bygninger og smarte byer.

– Hvorfor går dere til R8 Property?

– R8 Property virker som et spennende selskap. Vi har hatt god dialog og kjemi med gründeren Emil Eriksrød. Jeg liker måten han tenker på. Han ser flere elementer som henger sammen og har forstått at teknologi er viktig, men har ikke oppskriften klar på hvordan man skal utnytte den, sier Rashid.

Vil bygge et økosystem innen proptech

– Hvilke spennende løsninger skal dere utvikle i eiendomsbransjen?

– Det er for tidlig å si. Først skal vi zoome ut og deretter zoome inn og finne noen spennende områder å ta tak i, sier Bentes, men den store visjonen er tydelig for begge:

– Bygge et økosystem innen eiendom som består av ulike etablerte aktører og oppstartsselskaper som sammen kan utvikle banebrytende og relevante tjenester, sier Rashid, og han kommer til å ha stort fokus på å bygge teknologimiljø rundt proptech.

– Det er ganske uvanlig at arbeidspar som dere følger hverandre fra jobb til jobb. Dette er den fjerde arbeidsplassen dere skal jobbe sammen. Hva er det dere ser i hverandre?

– Med Daniel kan jeg nesten slippe å forklare hva jeg tenker, han skjønner det med en gang og vet hvordan det kan bli realisert. Vi har også samme ambisjonsnivå, sier Rashid.

– Grunnen til at jeg liker Wasim er fordi han er flink til å kommunisere, han er radikalt åpen, ærlig og jeg stoler på ham, sier Bentes.

Wasim Rashid trer inn i rollen som CDO/CTO i R8 Property og Daniel Bentes får rollen som Digital Achitecht Lead.

Rashid og Bentes har jobbet sammen i Schibsted, Telia, DNB og nå R8 Property.