drikkekultur
Techtopp lot hvit måned bli til hvitt år: – Nå holder jeg meg til lykkepromille
Yngvar Ugland i DNB skulle egentlig bare ha én hvit måned. Nå har han begynte å drikke igjen, men på en annerledes måte.
Ferdig med hvitt år: Yngvar Ugland kjørte et helt år uten alkohol. Han møtte delte reaksjoner. Her poserer han under Ulrikens topp under DNB Next.
Petter Tran/ Innovasjonsuken OPP
Dette er sak nummer fem i Shifters serie om drikkekultur i gründerverdenen. Se alle her.
– Mange tar en hvit januar og det har jeg gjort mange ganger også. Men jeg synes det ble for enkelt. Det er ikke så mange sosiale situasjoner i januar der det blir rart at man ikke drikker, så jeg valgte meg april i stedet, forteller Yngvar Ugland, leder for tech-labben til DNB.
Han tenkte det var vanskeligere å stå imot i påsken og med varmere vær i luften.
Lykkepromille
- Lykkepromillen ligger på mellom 0,5 og 1 promille, det er her produksjonen av dopamin (gledeshormon) er størst.
- Lykkepromille refererer til den innledende rusen der stimuleringen av lystsentrene overskygger den sløvende effekten.
- Studentsamskipnadene jobber med et Lykkepromille-prosjekt og har utviklet en app man kan laste ned og bruke gratis. Den heter Lykkepromille.
- Prosjektet startet i 2012 i Akan. Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet og forankret i faglige samarbeid med Kompetansesenter for rus Bergen og Kompetansesenter for rus Midt-Norge.
Kilde: Lykkepromille.no
– Da kommer utepilsen og alt det der.
Shifter har snakket med Dealflow-gründer Stine Sofie Grindheim Simonsen som følte seg presset til å drikke og tar et oppgjør.
Advokat og investor Ivar Hillestad beskriver at han ble dritsliten av å drikke, men følte at han «måtte» delta.
Validé, Connect Vest og Startuplab mener gründernes drikkevaner har endret seg.
Deltok i testgruppe
Den hvite april-måneden gikk bra for Ugland. Da bestemte han seg for å prøve et halvt år, og så ble det til ett år.
Samtidig deltok han i en testgruppe i forbindelse med at legen og forfatteren Torkil Færø skrev bok om stresshåndtering – «Pulskuren».
Drikkekultur
- I en serie artikler vil Shifter se næmere på drikkekultur i gründerverdenen. 15 prosent av nordmenn har et risikofylt drikkemønster, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
- Med avholdstrender som NoLo, der stadig flere unge står over alkohol eller nøyer seg med noe med lav alkoholprosent, skulle man kanskje tro at det står ganske greit til i et ungt og dynamisk startupmiljø. Eller kanskje ikke?
- Tips oss gjerne på kristine@shifter.no
Da kunne Ugland se hvilke utslag alkohol-kuttet gjorde for helsen, blant annet hvordan det påvirket nervesystemet.
– Det var interessant og det ble lett for meg å motivere meg til å gjøre dette til noe mer enn bare et eksperiment, sier Ugland.
Fra april 2022 til april 2023 droppet han alkohol helt. Han var stille om valget sitt i begynnelsen.
– Først etter seks måneder begynte jeg å publisere noe om det og det nærmest gjøre det til en fanesak.
Underveis møtte han på mange situasjoner der han måtte «forklare seg».
– En del satte pris på at jeg turte å si det, og gjorde det lettere for andre å la seg inspirere. Hvis jeg hadde vært kvinne, ville jeg sikkert fått spørsmålet om jeg var gravid, sier Ugland.
Han har også opplevd at folk rundt ham har vært skeptiske.
– Noen ganger har folk reagert litt fiendtlig – og stilt spørsmål om «hvorfor kan du ikke være en av oss?» eller «ta nå og kos deg litt, du fortjener det».
Ikke merket press, men forventninger
– Har du opplevd at det har vært alkoholpress?
– Jeg har aldri tenkt på det som press, men det er en slags autopilot der, en slags forventning. Det er en automatisk forventning om at man skal drikke, sier Ugland.
Etter at Ugland hadde hatt ett år uten alkohol, merket han store endringer i hvordan kroppen reagerte på alkohol.
– Selv om jeg er en stor mann på nesten to meter og har hatt stor motstandsdyktighet mot alkohol tidligere, måtte jeg nå lære meg å drikke på nytt. Jeg tok en hyggelig lang lunsj i solen i et varmt land, og da merket jeg hvor lite jeg tålte. Klokken seks på ettermiddagen fikk jeg «hang-over-følelsen». Man får et veldig direkte og usminket forhold til hva man egentlig putter i seg. Selv om vi alle vet at det egentlig er gift for kroppen, så tar vi ikke så mye hensyn til det, sier Ugland.
Han har en ny strategi for drikking etter det hvite året.
– Jeg drikker så jeg har lykkepromille på 0,5. Jeg bruker en app, Lykkepromille, for å forstå hvor mye alkohol man trenger for å nå det nivået, og hvor sakte man må drikke for å holde det nivået.
– Jeg synes det smaker bedre med vin med et lite inntak, enn mye.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.