kunstig intelligens

Telenor investerer i finsk AI-startup

– AI er et satsingsområde for Telenor, og vi er skikkelig tent på potensialet vi ser i LastBot, sier Lisa Marie Nyvoll.

Lisa Marie Nyvoll er investeringsansvarlig i Telenor Amp.
Publisert

Forrige uke kom nyheten om at Telenor lanserer Telenor AI Factory, med start-upen Hive Autonomy som første kunde. 

Nå annonserer Telenor Amp, selskapets investeringsarm, at de investerer i et finsk AI-selskap. Formålet er å utnytte kunstig intelligens til å forbedre måten de kommuniserer med kunder i deres salg- og kundeserviceapparat. 

– AI er et satsingsområde for Telenor, og vi er skikkelig tent på potensialet vi ser i LastBot, sier Lisa Marie Nyvoll, investeringsansvarlig i Telenor Amp.

I dag er Telenors finske virksomhet, DNA, kunde av det finske AI-selskapet. Erfaringen har vært såpass gode at Telenor ønsker å gå inn på eiersiden.

– LastBot har utviklet en teknologi som gjør kundekommunikasjon enklere, raskere og bedre. Det gjelder både salg- og kundeservice. Ved å bruke AI kan vi automatisere dialogen og gjøre kundedialogen mer personalisert. Det har vi stor tro på, sier Nyvoll og legger til:

– Nå er vårt finske datterselskap godt i gang med å utforske teknologien. Avhengig av erfaringene herfra vil vi vurdere om å rulle ut teknologien til andre virksomhetsområder blir aktuelt. Det får tiden vise. 

Telenor Amp har i dag 19 investeringer i porteføljen til en samlet verdi på cirka 10 milliarder kroner. Det er en blanding av oppstartsselskaper som Sensorita, Shapemaker og Plaato, men også etablerte selskaper som Telenor Connexion, Telenor Linx, Telenor Maritime, Allente og Carousell.

Fortsetter å jakte investeringsmuligheter

Siden Telenor Amp ble etablert i 2020, har enheten gjort en rekke kjøp og salg. Det siste året har investeringsarmen solgt flere selskap i porteføljen, eksempelvis heleide Telenor Satellites og Working Group Two, som de eide sammen med Cisco. 

Salget av Telenor Satellite til Space Norway og Telenors andel av Working Group Two til Cisco har gitt Telenor rundt tre milliarder kroner.

– I Telenor Amp er vi opptatt av å optimalisere porteføljen, og da snakker vi gjerne om «develop or divest» (utvikle eller avhende). Vi utvikler selskaper der vi ser en mulighet til å ta en posisjon. Der vi ikke ser denne muligheten, vil det være naturlig å se etter andre eiere for selskapene, sier Dan Ouchterlony, EVP i Telenor Amp.

Dan Ouchterlony leder Telenor Amp.

I juni etablerte Telenor cybersikkerhetsselskapet Telenor Cyberdefence. En måned etter kjøpte Telenor opp Combitech AS (tidligere Watchcom Security Group), som ble en del av Telenors nye cybersikkerhets-satsing.

Ifølge Ouchterlony, er Telenor Amp fortsatt sulten på flere investeringer.

– Cybersikkerhet ligger tett på kjernen til Telenor, så det var en perfect match. Men vi er stadig på utkikk etter potensielle partnere, da spesielt innenfor IoT og sikkerhet. Hvis vi finner noen interessante selskaper innenfor disse områdene, kan både oppkjøp eller partnerskap være aktuelt, avslutter Ouchterlony.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.