Stortingsmelding om datadrevet økonomi og innovasjon:
– Terningkast fem for ambisjoner. Terningkast to for gjennomføring
Fredag la regjeringen frem sin stortingsmelding om datadrevet økonomi og innovasjon.
Blant tiltakene som foreslås (se faktaboks nederst i saken), er etableringen av en egen «datafabrikk» myntet på oppstartsbedrifter.
– At Norge tar en sterk og ledende rolle i dataøkonomien er avgjørende for at vi skal klare å skape mere verdier og flere arbeidsplasser i hele landet. Vi har svært gode forutsetninger for å lykkes, men nå må det handling til, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.
Men det er nettopp konkret handling det skorter på i meldingen, mener NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia.
– Vi hadde forventet mer. Ikke når det gjelder ambisjonene, der leveres det absolutt, men vi hadde forventet mer når det gjelder gjennomføringsevne. Terningkast 5 for ambisjoner. Terningkast 2 for gjennomføring, sier Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia.
Han mener regjeringen har forstått hvilke muligheter som ligger i dette området, og opplever at næringslivet er blitt lyttet til.
Samtidig påpeker foreningen at det foreslås å «vurdere» eller «utrede» intet mindre enn 73 ganger i løpet av det 94 sider lange dokumentet.
– Vi hadde nok forventet flere konkrete tiltak, for eksempel delingsplikt på offentlige data og gjennomgang av regelverket for bruk av data i næringslivet. Dette får vi nå nye utredninger og ekspertgrupper på, til tross for at det er problemstillinger som ble løftet allerede før KI-strategien i 2019, sier Thorvik Brun.
Stortingsmeldingen om datadrevet økonomi og innovasjon ble varslet ved lanseringen av nasjonal strategi for kunstig intelligens, og omtaler tema som deling av offentlige data, regulering og retningslinjer for bruk av data i næringslivet, kompetanse og internasjonalt samarbeid.
Meldingen kan leses i sin helhet her.