Thomas Falck fratrer rollen som styreleder i Investinor. Han er også CFO i Cognite.
Thomas Falck fratrer rollen som styreleder i Investinor. Han er også CFO i Cognite.

Thomas Falck gir seg i Investinor: «En ny fase»

Etter syv års tjeneste, fratrer Thomas Falck styreledervervet i Investinor. Erstatteren varsler flere exits i den statlige startup-porteføljen.

Publisert Sist oppdatert

Det foregår en større omveltning på styrenivå i det statlige investeringsfondet Investinor.

Etter syv års tjeneste, går styreleder Thomas Falck av. Han har vært en sentral skikkelse i mang en startup de seneste årene, men sa fra seg en rekke styreverv da han for ett år siden gikk til en operasjonell rolle i Cognite, hvor han i dag er CFO. Den gang ønsket han å beholde rollen i Investinor, men overfor Shifter bekrefter han nå at han tidligere i år ba eierne, Nærings- og fiskeridepartementet, om å få takke av.

En ny fase

Det er flere grunner til det, forteller Falck, utover at drøyt syv år er lenge i en slik rolle.

– Terje Eidesmo er nå vel installert som CEO - og organisasjonen og lederskapet er topp, skriver Falck i en SMS, og fortsetter:

– Investinors rolle er nå sikret og samtidig bredere med den nylig tilførte fond-i-fond-aktiviteten. Selskapet beveger seg inn i en ny fase hvor nye krefter naturlig bør slippes til.

Videre forteller Falck at alle mål han hadde for Investinor nå er nådd.

– Med solid avkastning, godt omdømme og viktig rolle i forhold til å katalysere privat kapital, norsk og internasjonal, til norske tidligfaseselskaper, skriver han.

Den siste milepælen kom ifølge Falck da regjeringen åpnet at Investinor skal kunne forvalte private midler i felles fond myntet på skog- og trenæringene, dersom det ikke finnes egnede private forvaltere.

Falck har vært styreleder siden 2014. I starten av hans periode drev Investinor hovedsakelig med direkteinvesteringer. De senere årene har det statlige investeringsselskapet også fått tilført et fond-i-fond et ko-investeringsmandat og andre egenkapitalordninger fra Innovasjon Norge.

Mer exit

Hans Aasnæs, som også har vært styremedlem i Investinor siden 2014, tar over som ny leder. Han har en langt mer industriell bakgrunn enn sin forgjenger, blant annet i rollen som CEO i tørrlastrederiet Western Bulk og sjef for Storebrand Kapitalforvaltning. Han sitter også i styret til Norges Bank.

Under hans ledelse vil investeringsselskapet øke innsatsen innen såkalt ESG (Environmental, social and corporate governance) i porteføljeselskapene.

Samtidig varsles det enda flere «exits» i den eksisterende porteføljen, en strategi daglig leder Terje Eidesmo iverksatte i fjor.

– Slik at vi frigir ytterligere kapital som kan reinvesteres for å skape morgendagens næringsliv, sier Aasnæs i en pressemelding.

Nytt styre

I tillegg til Falck, fratrer investor Thor Egil Five styret. Morten Henriksen, for tiden Executive Vice President i Arendals Fossekompani ASA, og Åsmund Heen, CFO i Frydenbø Gruppen AS og styreleder i Sarsia Seed, går inn som nye styremedlemmer i Investinor.

Ut over disse fortsetter Anne Kathrine Slungård som styrets nestleder, mens tidligere leder av Folketrygdfondet, Olaug Svarva, og daglig leder i startupen Farmforce, Anne Jorun Aas, beholder sine styreplasser.

– Jeg vil takke Falck og Five for svært gode bidrag til Investinors styre gjennom en årrekke. Samtidig har vi nye, kompetente medlemmer som vil utvikle vårt gode styrekollegium videre i årene som kommer, sier Aasnæs.

Siden oppstarten i 2008 har Investinor investert 6 milliarder kroner, mens private investorer har tilført 11,6 milliarder kroner. Investeringene er i all hovedsak tilført norske selskaper i tidlig fase. Etter de nye mandatene er Investinor direkte og indirekte investert i mer enn 500 selskaper.

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

INVESTINOR AS

Investinor AS er et investeringsselskap finansiert av den Norske staten. På kommersielle vilkår skal Investinor bidra til økt samlet verdiskaping og omstilling av norsk næringsliv gjennom å bedre markedet for venture- og ekspansjonskapital.

Les mer om selskapet her

TRONDHEIM

Terje Eidesmo

11-20

  • NÆRINGS- OG HANDELSDEPARTEMENTET
Se hele selskapsprofilen
Powered by Labrador CMS