investor
Tidligere Investinor-styreleder flytter stadig mer kapital ut av Norge: – Rammebetingelsene for gründere svekkes her hjemme
Engleinvestor Thomas Falck investerer stadig mer i USA - det uroer ham.
Thomas Falck er tidligere styreleder i Investinor, statens investeringsarm for vekst og oppstartsselskaper. Den erfarne investoren, som foretrekker å satse på startups og vekstselskap som utvikler programvare for bedriftsmarkedet, såkalt B2B SaaS, hadde et relativt aktivt 2023.
7 nye startups fikk ham på eiersiden i 2023, mens han fylte på i 13 eksisterende investeringer, mens tre ble realisert. I sum var det litt lavere investeringstakt enn i 2022, men Falck er på ingen måte en investor som har satt seg ned for å vente på bedre tider.
– Jeg ble litt overrasket selv. Jeg ønsket egentlig å være mer forsiktig inn i nedturen, men gjorde 10 nyinvesteringer i 2022 og 7 i 2023.
– Hva skjedde?
– Det var flere gode muligheter som dukket opp, og da må man nesten slå til. Samtidig som jeg har opprettholdt takten, har jeg også redusert størrelsen på initial investeringene noe de siste to årene.
Av de syv direkte investeringene i 2023 finner vi et flertall av kvinne-ledede startups, som Aiba, som beskytter barn på nettet. Kakadu, som gjør det enklere for eldre å orientere seg digitalt, mens Testnor har en plattform for testing av data knyttet til trafikk og veiinfrastruktur. Falck gikk også inn i Ei Solutions, et verktøy for styring av klimarisiko innen eiendom.
– Det er tilfeldig at 4 av 7 ny investeringer er ledet av kvinner. Jeg leter etter de beste investeringsmulighetene jeg kan finne - og dette året ble det slik.
Investerer mer i USA
Flere av selskapene han har gått inn i det siste året, holder til i USA. Indykite ble riktignok startet av norske gründere, men har base i USA. Try Marine Global og True North Cyber er amerikanske selskaper. Målt i kapital har 66 prosent av Falcks nyinvesteringer i 2023 gått til USA (gjennom investeringsselskapet Sølen AS).
Falck var også inne i første finansieringsrunde i norsk-gründede Portal One som også holder til i USA og er også investert i en håndfull andre amerikanske startups.
– Det er et dilemma, også for meg, at mer og mer av mine investeringer går i retning USA. Det skyldes en kombinasjon av nærhet til marked, talent og kapital som er uovertruffent i USA - og at jeg opplever at rammebetingelsene for gründere svekkes her hjemme nå, sier han.
Falck er ikke skattemessig motivert. Investeringene i USA blir rammet av 15 prosent kildeskatt på gevinster - og krona er jo svak.
– Jeg søker de beste mulighetene tilpasser mitt investeringsunivers og mengde, og opplever jo dessverre at retorikk, formuesskatt og politisk oppmerksomhet rundt det å bygge nytt næringsliv utenfor noen få prioriterte sektorer blir svekket.
Som tidligere styreleder i Investinor følger Falck fortsatt utviklingen rundt det statlige investeringsmiljøet tett. I statsbudsjettet ble det tydelig at allokeringene gikk ned.
LES OGSÅ | Regjeringens gründerpakke: – På grensen til provoserende
– Det virker som det nå er stor vilje til å investere offentlige midler i det grønne skiftet, i havvind, hydrogen og batterifabrikker, mens det blir mindre til tech og det bredere næringslivet gjennom for eksempel Investinor. Det er et dilemma synes jeg, når forskning viser at 2 av 3 nye jobber skapes i små og mellomstore bedrifter. Samtidig reiser det mye risikokapital fra landet eller tas inn gjennom formuesskatt, risikoen er økt, investeringsevnen er redusert og investeringsviljen sitter lengre inne. Alt dette virker i feil retning, sier Falck.
– Og dette blir, slik jeg opplever det, ikke kompensert av de nye private fondene som reises.
Underskogen bremser opp
Ifølge Falck bremser underskogen av norsk næringsliv opp nå.
– Dette skyldes mange forhold, men at staten som den store investoren, med den største risikobærende evnen - og som i tillegg er den som tar ut flere gevinster enn alle andre (i form av skatter og avgifter, skygger banen innen teknologi-startups, er et alvorlig signal og tankekors, sier han.
Alt bråket rundt den tilstrammede formuesskatten har ikke gjort ting bedre.
– Dette inndrar betydelig privat risikokapital, og det får enorm effekt. I tillegg ser vi en økende utflytting av private investorer, som virker i samme retning, samt at de profesjonelle ventureaktørene også flytter mye av sin aktivitet ut.
Han viser til fond som Verdane, Northzone, Summa Equity, Alliance, Viking Venture og Sandwater.
– Alle gjennomlever en periode med høye renter, samtidig ser vi økt risiko og usikkerhet som følge av pandemi og krig. Dette reduserer både viljen og evnen til å ta risiko, for stat, private og fond, sier han.
Falck oppfatter også at det er en redusert interesse i å lytte til private næringsaktører.
– Interessen i å lytte til og samarbeide med private næringsaktører - det som har vært en suksessoppskrift for Norge, er i ferd med å gå ut på dato.
Spådde kapitaltørke
Tidlig 2022 spådde Falck at venture-verden kunne være på vei inn i en tre år lang kapitaltørke.
– Den spådommen traff ikke så aller verst, konstaterer han i dag etter to beinharde år for startups med brennmerker i lommene.
– Hvordan blir 2024 for din del?
– Jeg venter i utgangspunktet på en exit eller to før jeg er klar til å investere i nye selskaper igjen. Nå er jeg mest opptatt av å beskytte og støtte min eksisterende portefølje.