Investorer

Tidligere Katapult-sjef til ny jobb: – Mange gode grunner til å se til Norden

Linn-Cecilie Linnemann blir ny partner i Lumo Labs, som nå retter blikket mot Norden og Baltikum med nye investeringer.

Linn-Cecilie Linnemann med Andy, founding partner in Lumo på kontoret i Eindhoven
Linn-Cecilie Linnemann med Andy Lürling, founding partner ved Lumo på kontoret i Eindhoven
Publisert Sist oppdatert

Det siste året har tidligere Katapult-profil, Linn-Cecilie Linnemann, vært noe hemmelighetsfull om hva hun skal gjøre etter at hun blant flere forlot investeringsmiljøet i fjor høst. 

Nå kan den tidligere engleinvestoren avsløre at hun blir ny partner hos nederlandske investeringsaktøren Lumo Labs – som annonserte et nytt europeisk milliardfond tidligere i sommer.

Hun blir med det den andre eks-Katapult profilen på to dager, som kan melde om ny jobb, etter at Jørn Haanes fortalte om comebacket som klimainvestor onsdag.

Med Linnemann som ny partner i Lumo etablerer fondet seg i Norden og Baltikum, noe hun mener er veldig godt nytt for Norge. 

Ønsket å jobbe mer internasjonalt

For Shifters lesere er Linnemann altså best kjent fra Katapult og som engleinvstor gjennom North Venture, i tillegg til at hun var med på å etablere SHE Conference sammen med Heidi Aven.

I over syv år bygget hun også kommunikasjonsbyrået Design Container sammen med mannen sin, som senere ble solgt til et større selskap.

I fjor høst var det på tide med et skifte og hun ønsket å jobbe med blikket mer rettet ut av Norge. 

– Selv om jeg er glad i å bo i Norge, liker jeg det internasjonale perspektivet. Der synes jeg Norge noen ganger kikker litt for mye innover. Så da jeg begynte å tenke på det neste steget, ble det naturlig med et internasjonalt miljø, forteller hun. 

For henne var Lumo Labs en spennende aktør, fordi fondet blant annet retter seg mot impact- og deeptech-selskaper. 

Lumo Labs

  • Linn-Cecilie Linnemann blir en av to nye partnere for den nederlandske investeringsaktøren, Lumo Labs, etter lanseringen av det nye europeiske milliardfondet.
  • Linnemann kommer inn i rollen etter at hun gikk ut av norske Katapult, der hun hadde rollen som CEO, i fjor høst. 
  • Lumo Rise Fund, som fondet har blitt døpt, vil over de neste fire årene investere i 30 til 35 «impact»-drevne teknologi-startups.
  • Linnemann vil jobbe med investeringer i Norden og Baltikum.
  • Den nederlandske fondsforvalteren ble grunnlagt i 2016 av teknologigründere Andy Lürling og Sven Bakke.
  • Gjennom det første fondet investerte Lumo Labs i 23 i «impact»-drevne og digitale deeptech oppstarter som Alphabeats, Aiosyn, Autoscriber og Hulo.

– Jeg er opptatt av å bruke de systemene vi har for «the greater good». Det å jobbe med mennesker som driver en positiv påvirkning på planeten og samfunn, er derfor helt avgjørende for meg, sier hun og legger til:

– Lumo Labs står veldig sterkt innenfor impact-miljøet i Europa. Det blir dermed veldig fint å fokusere på Norden og Baltikum, og å bygge et miljø her på hjemmefronten, men samtidig være en del av det europeiske miljøet.

«Gründer by heart»

Linnemann sier hun lenge har hatt en gründer i hjertet, noe hun også vil bruke i sin nye rolle. 

Som administrerende direktør i Katapult og i andre roller hun har hatt de siste årene, har hun også møtt og jobbet tett med en rekke gründere. 

–  Jeg vet gründerselskaper i tidligfase møter mange utfordringer. Jeg har med den erfaringen forståelse for hva det betyr å stå i ulike prosesser – som hvor tøft det kan være å hente penger eller når det må gjøres kutt.  God finansiering og støtte er, og vil alltid være, uunnværlig.

– Å kunne spille på de erfaringene jeg har sammen med gründerne, er en stor fordel, understreker hun.

Travelt år til tross for pause

I en periode har hun altså holdt kortene tett til brystet om sin nye rolle. Å ta en lengre pause mellom to store roller, er noe hun tenker flere burde gjøre, om man har mulighet til det.

–  Da får man tid til å reflektere over det man har lært og hva man vil gjøre videre, påpeker hun.

Linnemann – som også er styremedlem i en rekke selskaper – har likevel ikke bare slappet av det siste året. Mye tid har nemlig gått til å delta på ting hun vanligvis ikke får tid til –  som å delta i paneler, arrangementer og juryer. 

– Det har vært utrolig gøy, og jeg har blitt kjent med masse nye gründere. Hvis jeg dro seks måneder til India for å meditere – ikke at det er noe galt i å gjøre det – ville jeg kanskje tenkt at det var fordi jeg ikke var der jeg burde være i livet. 

Linnemann utdyper: 

– Jeg har brukt mye av tiden min de siste månedene i de samme miljøene, og dykket ned i samme fagområdene, men med et annet blikk og perspektiv. I tillegg til å ha brukt tid på studier. Så jeg tenker jeg er der jeg burde være i livet.

– Jeg ville vært litt mer bekymret hvis jeg hadde behov for å kaste alt på sjøen og gjort noe helt annet.

Gode nyheter for Norden

Linnemann forteller at Lumo har sett på mulighetene for å etablere seg mer i Norden og Baltikum siden 2020 – selv om de frem til nå ikke har hatt mandat til å investere i området.

– Slik jeg ser det har man store fordeler her, deriblant ved at vi har veldig høy tech-kompetanse i Norden. Det er i tillegg veldig sterke deeptech-miljøer og forskningsinstitusjoner i flere av landene. Man har også mye industriell kompetanse, innenfor energisektoren for eksempel, påpeker hun. 

– Så det er mange gode grunner til å se til Norden. 

Linnemann påpeker videre at Lumo blant annet investerer i klima og bærekraftige byer, der det skjer mye i Norden for tiden. Også innenfor helse begynner Norden å utpeke seg, mener hun.

– Er det noen felt du tenker er spesielt interessant for investering?

– Innenfor teknologi ser vi på deeptech og software, AI-løsninger, VR/AR og IoT spesifikt. Vi investerer innenfor 4 SDGer, på klima siden er det Sustainable Cities og Climate Action, og på samfunnssiden er vi interessert i Helse og Utsdanning, svarer hun.

En god del med andre ord. 

Fornøyd med teamet

Linnemann startet offisielt denne uken, men har allerede rukket å bli godt kjent med store deler av teamet som holder til i Eindhoven i Nederland  – som visstnok er kjent som «Europas Silicon Valley», og er fødestedet til blant annet Philips og ASML.

Linnemann vil først og fremst jobbe fra Norge, men vil likevel tilbringe mye tid i Nederland og reise rundt i tiden fremover. 

– Jeg synes det er spesielt positivt at tre av seks partnere er kvinnelige. Ikke at vi alltid skal dra «kjønnskortet», men det er noe med det å ha en balanse i teamet  – både når det kommer til kompetanse, kjønn og andre parametere. Det gir et bedre bilde, bedre sparringspartnere og investorer, sier hun. 

Som nevnt var hun i sin tid med på å etablere SHE Conference, for nettopp å styrke kvinners deltagelse i investeringer og næringslivet  – som i dag har vokst seg til et av Europas største initiativ på feltet. 

–  Blir dette med mangfold og inkludering også viktig inn i denne jobben?

–  Absolutt! Det er noe jeg tar med meg over alt. Forskning viser at man, ved å fikse kjønnsmangfoldet, gjerne også fikser mange andre mangfoldskriterier, påpeker hun.

– Hva blir det gøyeste fremover?

– Det blir gøy å dykke dypere og se på hva som skjer i de forskjellige miljøene. Jeg liker veldig godt å jobbe tett på gründerne, og det blir spennende å se hvordan vi kan bidra til å støtte selskapene vi investerer i. 

– Så jeg gleder meg selvfølgelig veldig til å annonsere de første investeringene i Norden, avslutter hun med et smil.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.