Håvard og Siva Snarby står bak ConnectTheDots (CTD). Selskapet utvikler digitale verktøy med mål om å forenkle, effektivisere og øke produktiviteten i opplæring av helsepersonell.

Tromsø-søsknene henter 11 millioner kroner til VR-startup

ConnectTheDots (CTD) er bare ett år gammelt, men Siva og Håvard Snarby har allerede hentet hjem gjeve priser for VR-løsningen. Nå satser også en eks-Kahoot-topp på søskenparet fra Tromsø.

Publisert

Siva Snarby nølte ikke da hun etter hvert gikk «all in» på brorens VR-prosjekt. Som mastergradsstudent ved NTNU, hadde Håvard Snarby hatt et fokus på mulighetene for å bruke VR til utdanning av helsepersonell og fortsatte i de baner også etter studiene. Han er selv utdannet sivilingeniør innen datateknologi.

Lillesøster heiet først fra sidelinjen, men da hun selv skulle i gang med egen masteroppgave, ble siviløkonomen med spesialisering i økonomisk styring, inspirert til å se nærmere på hvordan VR kunne effektivisere opplæring.

De parallelle jobbene resulterte i fjorårets etablering av ConnectTheDots (CTD), og det lå nok i kortene, forteller Siva, i hvert fall at søsknene skulle starte noe eget.

Snarby-familien etablerte Snarby Strikkestudio i 1987, i dag også en nettbutikk.

– Å være søsken og gründere har så langt vært utelukkende en styrke, sier hun.

– Vi har allerede hatt de tøffe samtalene. Vi vet også hvor vi har hverandre til enhver tid, hvordan den andre tenker, og at vi alltid vil være ærlig med hverandre.

– Ingen utfordringer?

– Nei, så langt har vi bare sett fordeler, sier Siva.

Et virtuelt supplement

Tromsø-selskapet utvikler i dag spesialtilpassede digitale verktøy med mål om å forenkle, effektivisere og øke produktiviteten i opplæring av helsepersonell.

– Ambisjonen er å øke kompetansen og kvaliteten på tjenester i helsesektoren. Vi ønsker å introdusere vår virtuelle verden som et supplement til dagens trening, understreker Siva.

Hun mener dagens opplæringsmetoder i helsesektoren har begrensede treningsmuligheter, i tillegg til at de krever mye tid og ressurser. Med CTDs verktøy kan helsepersonell trene og samhandle uavhengig av lokasjon.

– Det betyr at en sykepleier i Tromsø enkelt kan samhandle med en sykepleier i Oslo. Det er helt revolusjonerende for opplæring og utdanning av helsepersonell.

CTDs løsning kan videre detektere gjennomføringsevne, gi tilbakemeldinger og justere vanskelighetsgrad deretter, forklarer medgründeren.

– Dette for å optimalisere læringsutbyttet til både nybegynnere og eksperter.

Bildet illustrer CTDs virtuelle legekontor. For å komme inn i den virtuelle verden trenger brukeren kun et VR-headset og to kontrollere, forklarer gründerne. Rommet er fylt med ulike medisinske utstyr som kan bli brukt underveis i prosedyretreningen.

Lange avstander

Første versjon av løsningen ble lansert på tampen av sommeren, og selskapet har allerede signert flere avtaler med kunder, deriblant Akershus Universitetssykehus.

CTD opererer med en månedlig lisens der kunder betaler for skreddersydde pakker.

Siva forteller videre om viktige samarbeid med Dyrøy og Tromsø kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Troms og Finnmark.

– Vi jobber tett med kundene. Det nytter ikke å utvikle noe de ikke trenger. Derfor får vi jevnlig tilbakemeldinger som vi tar med oss inn i utviklingen, sier hun.

Toril Bülow, leder i USHT Troms, sier hun ser mange fordeler med løsningene.

– Vi synes det er interessant å benytte oss av en virtuell virkelighet for å øke kompetansen til helsepersonell. Det er med stor fordel at man kan delta i treningsscenario i vårt fylke som har lange avstander, da slipper man å avlyse kurs grunnet dårlig vær eller pandemi. Vår region vil tjene mye på det, sier hun.

Hentet 11 millioner kroner

Selskapet fikk i høst innvilget et innovasjonsprosjekt på 11 millioner av Innovasjon Norge. Sagene Tech Ventures og tidligere CTO i Kahoot, Martin Kværnstuen, var blant investorene som også bidro til pengepotten som skal holde ut 2022.

Siva peker på CTDs langsiktige plan som er å bygge en plattform der kunder kan lage sine egne prosedyrer. I dag tilbyr selskapet én prosedyre og flere er i utvikling.

– Sånn sett er det flere synergier med for eksempel Kahoot, sier medgründeren.

CTD gikk i høst også hjem med prisene for både «Best XR Experience for Education» og «Best XR Health Experience» under nordiske VRINN Awards.

– Det er herlig å få anerkjennelse for noe vi har jobbet hardt med å få til, sier Siva.

– Det er mange som jobber med VR bare i Norge, men det er mange utviklingsområder innenfor helsesektoren, sier Siva og legger til:

– Jeg tror bedrifter med fokus på VR kan spille hverandre gode.