Investorer

Investorene Kjetil Holmefjord (t.v.) og Henrik Hatlebrekke har tenkt til å bruke fint lite penger på raske biler og mest på gründere, så da er det jo greit at arbeidsfellesskapet de leier i Møllergata allerede har en Porsche utstilt.

«Ukjent» SaaS-milliardær investerer i Sondo

Potten har blitt større, og Holmefjord og Hatlebrekke har fortsatt 90 prosent igjen av fondet til å gjøre en investering i måneden.

I sommer hadde Kjetil Holmefjord og Henrik Hatlebrekkes Sondo Fund I fått inn mer kapital enn de hadde planlagt for. Siden den gang har det kommet inn 50 millioner kroner ekstra slik at forvaltningskapitalen nå er på 230 millioner kroner.

– Vi fikk inn mye mer i første lukking av fondet enn forventet, så derfor har vi ikke behøvd bruke veldig mye tid på kapitalinnhenting denne høsten, sier Holmefjord om at fondet nå er stengt for nye investorer.

Norsk SaaS-milliardær

De to er kjent for sitt utstrakte nettverk i det norske startup-miljøet. Det var gjennom nettverket at Sondo kom i kontakt med en av de nye investorene Børge Hald som står bak det amerikanske mega-selskapet Medallia som ble solgt til oppkjøpsfondet Thoma Bravo i oktober for 6,4 milliarder dollar eller 64 milliarder kroner.

Hald og kona Amy Pressman satt på opp mot 6 millioner aksjer på dette tidspunktet til en verdi av 2,3 milliarder kroner. Men de sitter trolig igjen med langt større verdier enn dette. Da Finansavisen møtte den mediesky Hald i 2019, kontrollerte paret om lag 14 millioner aksjer i SaaS-selskapet som de har bygget opp sammen.

Shipping, eiendom og gründere

En annen fjær i hatten for Sondo er at KLP også går inn, med 20 millioner kroner.

– Investeringen er en del av vårt norske seed-mandat, som har som mål å gi tilgang til kapital for norske oppstartsselskaper. Det har vært morsomt å jobbe med noe veldig annerledes enn eiendom, sier Andreas L. Farberg i KLP i et innlegg på LinkedIn. Han er investeringsansvarlig for pensjonsfondets globale eiendomsinvesteringer.

– Vi liker den energiske tilnærmingen til Sondos grunnleggere Kjetil Holmefjord og Henrik Hatlebrekke, og vi gleder oss til å følge fremgang deres.

Andre institusjonelle investorer er Leif Høegh Stiftelse som også har plassert penger hos Skyfall, og Ticon Invest - investeringsselskapet til Christer Falck-Pedersen som i 25 år har drevet aktiv byutvikling i Drammensregionen og ifølge Kapital har en formue på 1,5 milliarder kroner.

– Vi har også fått med ytterligere noen gründerprofiler, som Paal Larsen som har vært 20 år i Meltwater og Nikolai Heum, CTO og medgründer i Enode, sier Holmefjord.

Er timingen god eller dårlig?

Ettersom fondet nettopp er lukket, sitterSondo på rundt 90 prosent tørt krutt, som etter planen skal fordeles på en ny investering hver måned de neste tre-fire årene.

– Hva tenker dere om timingen med å sitte på en stor pengesekk som skal plasseres nå?

–Gitt utviklingen vi har sett i markedene, er det mye absolutt bedre at vi startet å investere nå i andre halvår 2022, enn om vi hadde begynt i starten av 2021.

Sondos investeringer

  • Sondo har investert i 16 selskaper til nå, og seks i høst.
  • Ikke alle er offentlige ennå, men det er kjent at Sondo er blant investorene i Breyta, Aiba, Strise og Zerolytics.
  • Sondos investerer i de instrumentene som gründerne mener er mest hensiktsmessig, enten det er SLIP, SAFE, konvertible lån eller ordinære aksjer.

Mens børsnoterte tech-selskaper har falt med over 60 prosent, peker Tor Bækkelund i TBU Runway nå i Dagens Næringsliv på at verdsettelsene for startups har falt med rundt 30 prosent.

– Ja, verdsettelsene er lavere, jeg vil si kanskje 30, 40 eller 50 prosent sammenlignet med «toppen». Men det varierer veldig, avhengig av selskap og fase. Noen ting er markant ned og noen holder seg litt i pris. Mange investorer har nok flyktet litt fra sektoren til noe de oppfatter som tryggere.

Han spår at flere startups står foran en kalddusj i 2023.

– Mange gjennomførte interne brorunder i 2022 og klarte seg med det til nå. Men fremover vil flere måtte gå ut eksternt for å få finansiering, og da vil de kunne få en «reality check» på verdsettelsen. Det øker sannsynligheten for at vi får flere konkurser, da potensielt flere ikke har livets rett under dagens betingelser.

Stor variasjon i arbeidsoppgavene

Både Holmefjord og Hatlebrekke har bakgrunn fra Startuplab. Investeringsstrategien deres i dag ligger tett opp den hos deres gamle arbeidsgiver.

– Det handler mest om mennesker og mindre om tall.

Han legger ikke skjul på at variasjonen i arbeidsoppgavene er større nå.

– Det er flere ting å vurdere og som vi må forstå. Vi er kun to nå, mens vi tidligere var et større team. Det betyr at vi kan være ekstremt kjappe, men det innebærer også at vi må ta stilling til oppgaver som andre tok seg av før, som kontor, backoffice og lunsjgjennomføring. Å drive et fond er definitivt mer enn å skrive sjekker. Vi skal også bygge selskapet Sondo, og det er noe av det som gjør arbeidet ekstra morsomt.

Holmefjord har brukt mye tid på sette seg inn i den makroøkonomiske turbulensen.

– Slike perioder som vi er i nå kommer heldigvis ikke ofte, men når de kommer tenker jeg det er spesielt viktig å være observant, å lytte og lære. Da unngår man potensielt å havne i tilsvarende situasjoner igjen. Det er tross alt mye billigere å lære av andre feiltrinn