Politikk

Ut mot rapporteringskrav: Koster småbedriftene 20 milliarder

NHO, Regnskap Norge og Revisorforeningen vil ha rapporteringskutt for å spare næringslivet tid og penger.

Krever opprydning i skjemaveldet: Fra venstre adm. direktør Rune Aale-Hansen, Regnskap Norge, adm. direktør Karen Kvalevåg, Revisorforeningen og adm. direktør Ole Erik Almlid i NHO. Kilian Munch/NHO
Krever opprydning i skjemaveldet: Fra venstre adm. direktør Rune Aale-Hansen, Regnskap Norge, adm. direktør Karen Kvalevåg, Revisorforeningen og adm. direktør Ole Erik Almlid i NHO. Kilian Munch/NHO
Publisert Sist oppdatert

Rapporteringskrav fra offentlige etater koster små og mellomstore bedrifter rundt 20 milliarder kroner i året. 

Det viser en undersøkelse gjennomført av NHO, Regnskap Norge og Revisorforeningen, som vil ha kutt i kravene for å spare næringslivet penger.

– Dette bør være en vekker: Det er for komplisert å drive business i Norge. Spesielt kjenner de små og mellomstore bedriftene på en bølge av skjemaer og rapporteringskrav, understreker Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, i en pressemelding. 

Bedrifter må blant annet rapportere årsregnskap, lønnsopplysninger og andre generelle forretningsdata til de ulike aktørene – enkelte ting til flere av dem, som fører til opplevelsen av unødig dobbelrapportering.

Ifølge undersøkelsen er det Skatteetaten som utgjør den største posten på anslagsvis 9,8 milliarder, etterfulgt av Brønnøysundregistrene og NAV. 

Totalt oppir små og mellomstore bedrifter at de rapporterer til sammen til 43 ulike etater.  Små virksomheter med en til ti ansatte oppgir i snitt å bruke 11 timer i måneden. 

Vil ha fortgang

NHO, Revisorforeningen og Regnskap Norge peker på at regjeringen må følge opp egen målsetning om å lette administrative byrder for næringslivet med 11 milliarder i løpet av inneværende stortingsperiode. 

Ett år igjen av stortingsperioden er besparelsen nemlig kun på rundt 3,6 milliarder. 

Blant annet mener de også det offentlige må følge opp egen målsetning om felles struktur på deres nettsider, ettersom næringslivet omtaler det som en tidstyv å forflytte mellom ulike dataløsninger. 

NHO-sjefen viser til en medlemsundersøkelse i NHO der 55 prosent av bedriftene har sagt at byrden har økt. 

– Vi trenger fortgang i forenklingen, økt produktivitet og innovasjonskraft, ikke større reguleringsbyrder, sier Almild. 

Dette er hovedfunnene

  • Undersøkelsen ble gjennomført blant medlemmer i NHO, Regnskap Norge og Revisorforeningen, i perioden fra 13. til 20. september 2024. Totalt 1 711 personer har deltatt i undersøkelsen. 

  • Kostnadene på 20 milliarder fremkommer ved å ta bedriftenes gjennomsnittlige oppgitte tidsbruk multiplisert med en timekostnad på kr 600 og deretter ganget med antall bedrifter i Norge med inntil 100 ansatte. (Totalkostnad = timer brukt x timepris x antall virksomheter). 

  • Alle som driver virksomhet i Norge har krav om rapportering til det offentlige, selv om antall krav, og følgelig tidsbruk, varierer mellom bransjer og størrelser

  • Det er omfanget og tidsbruken ved rapporteringen som er mest krevende for de små og mellomstore bedriftene, dernest kompleksitet i regelverk og på tredjeplass utfordringer med teknologiske løsninger (manglende driftssikkerhet og brukervennlighet). 
  • Bedriftene bruker mye tid på rapportering. Små virksomheter med en til ti ansatte oppgir i snitt å bruke 11 timer i måneden. 
  • Fire av ti bedrifter opplever i høy grad å rapportere samme informasjon til flere offentlige instanser. 
  • 6 av 10 mener at de fleste rapporteringsløsningene har som formål å gjøre det enklere for det offentlige mer enn for næringslivet. 
  • Små og mellomstore bedrifter oppgir til sammen rapportering til 43 ulike etater. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.