arbeidsliv
– Vår generasjon stiller helt andre krav til fleksibilitet
Se kryptoselskapet Firis interne håndbok med tips og krav for å lykkes med en hybrid arbeidshverdag, punkt for punkt.
Fire år gamle Firi har 65 ansatte i en hybrid arbeidsmodell. Omtrent halvparten jobber primært fra hovedkontoret i Oslo. Resten av teamet sitter enten på selskapets kontorer i Stockholm og København - eller på hjemmekontor i øvrige norske og europeiske byer.
– Vi lar de ansatte bestemme selv, og det gir oss det beste fra begge verdener.
Firi, tidligere Miraiex, ble skapt på hjemmekontoret, forteller selskapets COO Marius Blaker Høgevold. Alle gründerne jobbet med Firi som et "sideprosjektet" på kveldstid.
Les også: Norges største kryptobørs bytter navn og utvider i Norden
– Så tok det helt av under corona, og da var det uansett ikke snakk om å sitte på et kontor. Vi kommer dermed fra remote-siden og har tilnærmet oss det fysiske kontoret.
Kryptobørsen Firi hentet tidligere i år 60 millioner kroner og fikk Schibsted på eiersiden.
Overgangen kan imidlertid by på noen utfordringer, forteller Blaker Høgevold. I forrige uke hadde han en (av hans ukentlige, i hvert fall annen hver) en-til-en-samtale med en av hans ansatte som jobber remote. Personen hadde merket mindre aktivitet på Slack.
– Så det prøver vi nå å ta tak i, sier Høgevold og fortsetter:
– Det er fortsatt verdi i å møtes rundt kaffemaskinen, men vi oppfordrer samtidig alle til å bruke Slack i større grad. Vi har også mange åpne kanaler, og selv om du bare skal snakke med én person, ønsker vi at du bruker disse kanalene i stedet for å sende en privat melding, hvis man tenker at det også kan være av interesse for andre.
– Allmøter og andre viktige møter foregår også som hybride treffpunkter, sier han.
Firi Playbook
Firi har også utarbeidet en håndbok for god hybrid-praksis. "Firi Playbook" er laget av de ansatte og utvikles kontinuerlig ettersom Firi utvikler seg, forteller Blaker Høgvold.
Håndboken blir brukt både i onboarding av nye ansatte og underveis i arbeidsoppholdet. Leder for forretningsutvikler i Firi, Carl Ellingsen, supplerer:
– Håndboken sier noe om rutiner og strukturer på selve arbeidsdagen, men gir også tips til hvordan du best kan klare å skille mellom jobb og fritid på hjemmekontoret, som jo kan være en stor utfordring. Det fikk nok mange erfare under corona, sier han.
– Så hva er det magiske trikset for å balansere jobb og fritid hjemme?
– Litt magi skulle vi gjerne kunnet påberope oss, men i stedet har vi noen enkle punkter som utgangspunkt for en god arbeidshverdag, sier Ellingsen og nevner:
Ha en dedikert fysisk plass som er din "arbeidsplass" hjemme. På den måten er det også enklere psykisk å skille mellom jobb og fritid.
"Dress for success". Ta på jobbklærne, enkelt og greit. Da føler man i større grad at man også er på jobb.
Sørg for godt utstyr. En solid arbeidsstilling er helt avgjørende for å bruke hjemmet som arbeidsplass. Da trenger man en god pult, stol og skjerm. Gjerne også bra videoutstyr som gjør det enkelt for både deg og andre å være i videomøter.
Ta nok pauser, og sørg for at du kobler skikkelig av hver pause.
Håndboken tar også for seg god remote-kommunikasjon og lister opp, direkte referert:
- We use notifications and @mentions in Slack with extreme care
- We document all important information in Notion/Confluence
- Email inbox zero every day
- Over-use your calender
- Video-call like a pro
Listen over er ifølge Ellingsen inspirert av Braver Consulting, og håndbokens "Remote work mainfesto" er inspirert av Gitlab og inneholder følgende punkter, direkte referert:
- Hiring and working from all over the world instead and from a central location
- Flexible working hours over set set working hours
- Writing down and recording knowledge over verbal explanations
- Writing down processes over on-the-job training
- Public sharing of information over need-to-know access
- Opening up every document for editing by anyone over top-down control of documents
- Asynchronous communication over synchronous communication
- The results of work over the hours put in
- Formal communication channels over informal communication channels
– Men vi forsøker hele tiden å optimalisere hybridmodellen, sier Høgvold.
– Ja, kan du egentlig designet det perfekte opplegget i forkant?
– Modellen kommer litt av seg selv. I dag en vi en ledende kompetanse-hub innen teknologi og krypto i Norden, men for at vi skal beholde den posisjonen, og bli enda bedre, må vi lete etter folk overalt. Talentgrunnlaget er ikke stort nok i Oslo.
Helt andre krav
Gjennomsnittsalderen i Firi er rundt 30 år. Det stiller ifølge dem også helt andre krav.
– Vår generasjon har helt andre forvetninger til fleksibiliteten i en jobb.
– I forrige uke jobbet en gjeng fra oslokontoret i Stockholm, og i høst planlegger vi en "workcation" til Bali. For et par uker siden jobbet en ansatt fra Italia i et par uker. Det er en unik ting ved å jobbe hos oss, og de ansatte verdsetter denne fleksibiliteten høyt.
Firi stiller heller ingen krav til å jobbe innenfor gitte tidspunkter, eller når du må møte opp. Selvsagt med unntak i perioder, for eksempel under kampanjer og lanseringer.
– Hver enkelt teamleder bestemmer dette, avhengig av om teamet må jobbe synkront eller asynkront i perioder. Vi har også ledere på remote, og det gjør det nok til lettere å lykkes hybrid, enn om alle lederne satt samlet - og resten var spredt, sier Ellingsen.
– Hvordan vite at en nyansatt passer inn i en hybrid arbeidshverdag?
– Det finnes nok ikke ett magisk spørsmål, men det handler om å bruke mye tid på å forstå hvor motiverte og engasjerte de er, og om de deler vår visjon, sier Høgvold.
– Vi ser en høy korrelasjon mellom de som er svært motiverte og samtidig stiller krav til fleksibilitet, legger Ellingsen til og sier:
– Er du nødt til å være på kontoret for å være produktiv, kan det være et tegn på at du ikke nødvendigvis syns det du gjør er så givende å holde på med. Vi ønsker selvsagt motiverte medarbeidere som virkelig deler vår visjon om å skape bedre finansielle tjenester og muligheter.