kapital
– Venturekapital er ikke ment å være for mange gründere
Et viktig moment i debatten om tilgang til risikokapital, mener Snö-partner Magne Uppman.

I den pågående diskusjonen om tilgang på kapital blant et stort mangfold av gründere, mener blant andre Kimberly Larsen det er viktig å forstå investorenes perspektiv før man tar kontakt. Det kan ifølge den mangeårige gründeren spare flere debutanter for både tid og avslag.
Shifter tok derfor en runde blant flere profilerte startup-investorer, og først ut: Magne Uppman, partner i investeringsselskapet Snö.
I deres portefølje står selskaper som Breyta, oppstartsselskapet til seriegründer Chris Moen. Snö investerte også tidlig i Confrere, etablert av Svein Willassen, Ida Aalen og Dag-Inge Aas, alle med bakgrunn fra også øvrige teknologiselskaper.
– Hvor viktig er tidligere oppstartserfaring når dere investerer?
– Tidligere oppstartserfaring er ofte en stor fordel, men vi ser oss ikke blinde på det. Vi sier nei til mange seriegründere, akkurat som vi sier ja til mange førstegangsgründere. Rundt halvparten av selskapene vi har investert i, er startet av førstegangsgründere.
– Det viktigste for oss er at de har noe spesielt ved seg som gjør at de står ut i mengden, vi må tro på at de kan klare den utrolig vanskelige reisen det er å bygge en internasjonal suksess.
– Ser dere en risiko i at kapital konsentreres hos et fåtall?
– Venturekapital er ikke ment å være for mange gründere. Det skal være for de svært få som har potensial til å skape et kjempestort selskap. Vi ser etter de beste casene og de beste gründerne, og investerer i ett av rundt 1000 selskaper vi ser på.
– Dette er et viktig moment i debatten om tilgang til risikokapital. Det er vanskelig å få tak i denne kapitalen, og det skal være vanskelig.
– Hvordan finner dere gründere utenfor eget nettverk?
– Vi bruker alle kanaler. Mye kommer gjennom nettverk, men vi tar også kontakt med mange, og vi får mange henvendelser inbound.
– Hva skal til for at en «cold outreach» fanger deres interesse?
– Vi ser på all cold outreach som kommer til oss, og vi har også investert flere ganger som følge av det. Hvis du ønsker å gjøre en cold outreach til oss eller andre investorer, er det nok lurt å gjøre litt research og sikre at du tar kontakt med relevante investorer, de som investerer i din fase og sektor.
– Og still deg spørsmålet - er risikokapital riktig valg for selskapet ditt? De fleste nei vi gir, er til gruppen av selskaper som ikke bygger for å skape en stor internasjonal suksess, men ønsker å ta mindre risiko og fokusere mindre. Da bør man tenke på andre finansieringsmetoder enn venture kapital.
– Hvor stort ansvar har investorer som dere for å fremme et mer inkluderende økosystem?
– Vi mener vi har et stort ansvar, og prøver å ta det ved å være aktive i økosystemet gjennom egne og andres arrangementer, der vi møter gründere, deler kunnskap, og er lette å få tak i. Vi opplever at Oslo og Norge har et lite, åpent og inkluderende økosystem, som det bør være relativt enkelt å komme inn i for nye gründere.
– Har dere investert i gründere uten oppstartserfaring eller sterke nettverk?
– Uten oppstartserfaring - ja, mange. Uten sterke nettverk - de fleste gründere vi har investert i har nok et relativt sterkt nettverk. Ikke nødvendigvis mot investormiljøer, det får de fra oss uansett, men de bør ha nettverk som gjør tilgang til kunder, partnere, talent osv lettere. Nettverk løser ikke alt, men det er en viktig del i miksen av alt som kan bidra til fremtidig suksess.
– Hva kan gründere uten nettverk gjøre for å øke sjansene for finansiering, tenker du?
– Bygg nettverk. Du skaper ikke en suksess ved å sitte i et vakuum. Du må ut og treffe folk, utveksle idéer og tanker, lære mer, bli kjent med flere folk. Det er mange som ønsker å dele kunnskap og åpne dører, så det er bare å hoppe i det.