Fra venstre: Per Oscar Andersen (Frontend-utvikler), Tan Anh Le (Tech-lead), Alf Gunnar Andersen (Daglig leder), Rina Andriana (Fullstack-utvikler), Runar Tistel (Fullstack utvikler).

Vill vekst for app som lar folk kvitte seg med kredittkort. Men selv vet Horde ennå ikke hvordan de skal tjene penger

Fintech-gründerne som lar deg si opp kredittkortene dine møter motstand hos DNB og Nordea.

Publisert Sist oppdatert

Horde har utviklet en app i løpet av sommeren som gir folk oversikt over sine kredittkort og forbrukslån. I appen kan man også enkelt si opp sine kredittkort.

I løpet av noen måneder har de fått 33.000 registrerte brukere, over 100.000 innlogginger, og funksjonen « Si opp kort » har vært brukt 48.000 ganger.

Nå møter de motstand fra enkelte av de store bankene.

Hvorfor navnet Horde?

– Horde, som i en horde med mennesker. Vi er et jo et forbrukerverktøy av forbrukere for forbrukere. Vi er som en horde med mennesker som stormer bankene og forlanger bedre løsninger. Dessuten var domenet horde.no ledig, så da falt det på plass, sier gründer og daglig leder Alf Gunnar Andersen til Shifter.

Trege banker førte til ideen

Selskapet hadde egentlig planer om å bygge en «kul» plattform i forbindelse med at PSD2 ble innført (et EU-direktiv som betyr at bankene må kunne dele kundedata med tredjeparter).

Horde gikk rett i toppen på finansapper i App Store.

– Men bankene var så treige med å åpne API-ene sine. I tillegg så ble gjeldsregisteret opprettet i sommer, og da tenkte vi at vi kunne bygge noe vi selv ville brukt. Jeg har selv hatt dårlige erfaringer med forbrukslån etter et samlivsbrudd. Hva hvis man fikk oversikt over all gjelden sin, den effektive renten man betaler, hvilke kort man ikke bruker, og enkelt kunne si opp kortene du ikke bruker?

Slik ble ideen og tjenesten født. Tre måneder etter oppstart har Horde 33.000 registrerte brukere, og pågangen ble så stor for å si opp kredittkort hos DNB og Nordea, at de nå nekter kundene å si opp kortene sine via e-post.

– Nå tvinger de kundene til å enten ringe inn eller logge inn i nettbanken for å si opp kortet, sier han.

Ingen forretningsmodell

– Hva er forretningsmodellen deres?

– Vi har ikke noe klar forretningsmodell for appen. Vi ville bare lage et kult produkt. Nå har vi ca 200 superbrukere som kommer med innspill og tester nye funksjoner. Det hele utvikler seg ganske organisk, sier han.

– Men hvordan skal dere tjene penger på dette?

– Vi har en annen del av selskapet, Horde Solutions, hvor vi i samarbeid med Finance Innovation og Sparebanken Sogn og Fjordane, skal utvikle et bedre kredittstyringsverktøy for banker, sier han.

Han forteller at dagens banker er basert på gamle systemer og modeller, og at det må finnes bedre måter å vurdere og å gi kreditt på.

– Dagens modell, hvor bankene nesten er insentivert for å putte kunden i en dårlig situasjon, mener vi ikke er bærekraftig, sier Andersen.

Selv om appen ikke tjener penger selv, så mener han at den har gjort Horde synlig i bankmarkedet.

–Det har vært mange banker som har tatt kontakt med oss, inkludert mange sammenligningstjenester, men vi satser heller på at Horde Solutions skal bære forretningsmodellen.

– Hvilke utfordringer har Horde Solutions?

– Når du jobber med banker, uansett hvor fremoverlente de er, så er det dessverre byråkratiske prosesser der som tar tid. Vi har snart snakket i snart et år med banker for å komme dit vi er nå.

– Er dere i prosess med flere banker?

– Nei, vi hatt tatt et valg om å fokusere på en bank. Sitter vi med tre, kommer vi ingen vei. Vi valgte den banken som vi mener passet oss best.

Profilerte styremedlemmer

Horde ble stiftet i oktober 2018 av Andersen og medgründerne Torstein Mellingen og Øystein Bakke. Disse sitter begge i styret, og er ikke aktive i daglige arbeidet.

I selskapet jobber Andersen selv og fem utviklere.

Resten av styret består av Ivar Borge, tidligere partner i PWC, Bård Strøm, CDO i Cutters og Synnøve Sagafoss, CEO i Myldring.

Ellers har alle ansatte og nøkkelpersoner har aksjer i selskapet. De eksterne investorene er følgende personer og virksomheter:

  • VIS Innovasjon
  • Gantech AS
  • Geir Økland
  • Evik AS
  • Stord Innkvartering AS
  • ·Florø Restaurant holding AS
  • Prosjekt bygg AS

Trenger ikke penger med det første

– Når går dere tom for penger og må hente mer?

– Vi har nok til å klare oss ut 2020, sier han.