EXIT

Wiral-gründeren måtte gi seg etter sju år der han prøvde «alt»

– Jeg har lært mye, og angrer ikke, sier Øivind Aabye etter at han solgte restene av det som en gang var et av landets heteste oppstartsselskaper.

Wiral-gründer Øivind Aabye har lagt startup-tiden bak seg, og begynt i Inventas.
Publisert Sist oppdatert

Kabelkamera-startupen Wiral ble først kjent for offentligheten da de satte kickstarter-rekord i 2017 og forhåndssolgte for over ti millioner norske kroner. I årene etter lansering leverte de over 13 000 produkter til 80 forskjellige land, frem til pandemien inntok verden i 2020.

– Pandemien og nedstengingen traff oss knallhardt, men vi følte at vi skyldte både kundene våre og alle som hadde trodd på oss å gjøre alt for at produktet og brandet kunne leve videre. Selv om dette er et salg som ingen blir rike av, føles det bra å vite at Wiral kan fortsette å glede nye generasjoner av filmskapere, sier gründer Øivind Aabye om at selskapet han var med å starte nå blir en del av amerikanske Evo Gimbals.

– Skal jeg si gratulerer, eller er det mest vemodig?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg har blandede følelser. Vi hadde ønsket et annet utfall, at det kunne gått bedre med Wiral. Samtidig er det veldig flott at vi fikk til at noen tar dette videre.

Salgstallene har vært ganske gode, og de har flere ganger sett en positiv utvikling, men det tok aldri helt av for kabelkamera-gründerne.

– Vi fikk ikke nok respons på de tiltakene vi gjorde, til at vi synes det var fornuftig å satse videre, sier Aabe, som var teknologisjef i selskapet.

– Det er jo en ærlig sak - men på hvilken måte kom denne erkjennelsen?

– Det var en totalvurdering etter en lengre periode der vi hadde forsøkt mye. Vi tok en fot i bakken for å vurdere hvilke resultater det hadde gitt, og bestemte at det var bedre at en partner tok det videre.

Historisk bilde fra den gangen Wiral herjet i folkefinansiering, med det daværende teamet, Andrea Holvik Thorson (daglig Leder), Eivind Sæter (sjefsdesigner og idehaver, er i plakatform fordi han er i Kina å jobber mot produksjon), Osmund Bøe (produktutvikler), Helle Grande (designer og konseptutvikler), Eivind Nervik Lea (Kreativ ansvarlig) og Emilie Aabakken (markedssjef). Øivind Aabye var i plakatform fordi han var i Kina for å jobbe mot produksjon. Foto: Wiral Technologies

Fra krise til krise

Avtalen med EVO Gimbals innebærer at selskapet legger ned sin norske virksomhet og selger alle eiendelene til den amerikanske familiebedriften. Selskapet har vært en av Wirals viktigste amerikanske distributører. Eiendelene de overtar inkluderer alle produkter, teknologien, produksjonslinjen, patenter, nettbutikken, distribusjonsavtaler og designkonsepter for fremtidige produkter.

Han peker på flere faktorer som har gjort at de til slutt valgte å selge selskapets eiendeler til EVO Gimbals for det som virker til å ha vært en ganske symbolsk sum. Wiral-teamet hadde riktignok sett en antydning til positiv utvikling høsten 2021, og fikk inn flere nye distribusjonspartnere, men så stagnerte det igjen i 2022, med krigen i Ukraina.

– Vi har gått fra en krise til en annen krise. I fjor ble pandemien avløst av nedgangstidene innen detaljhandelen, spesielt i USA, med inflasjon og kostnadsøkning, påpeker Aabye.

Kundene til Wiral har hovedsakelig vært små hobbyfilmskapere og semiprofesjonelle aktører, men selskapet har i noen tilfeller også klart å nå ut til profesjonelle aktører som BBC og NRK, der kamerasystemet er brukt i en del av produksjonene.

– Volumene ble ikke store nok, erkjenner gründeren.

Kamerasystemet går på en line, slik at man får jevn filming - og har særlig blitt brukt i scener der det er mye bevegelse. Foto: Wiral

Konkurranse fra droner

Aabye medgir at teknologiutviklingen innenfor droner har hatt en viss betydning for markedet for kabelkamera-løsninger som den fra Wiral, men at dette ikke har vært avgjørende for utfallet.

– Det har påvirket oss litt, men samtidig hindrer regelverket bruk av droner i mange situasjoner. I mange land har man blitt strengere med tillatelser for kommersiell bruk der det er mennesker.

Han viser til at Wiral for eksempel ble brukt under en Kygo-konsert i fjor, der det hang i en line over publikum.

– Der kunne man aldri flydd med en drone, og det kommer ikke til å endre seg med det første.

Erfaringene

– Ingen er blitt rike av dette, men hva har du fått igjen?

– Ingen av aksjonærene har fått noe igjen, men vi har fått sjansen til at produktet lever videre. Gimbals ønsker å bruke merkevaren i andre produkter i kamerabransjen, det gjør oss glade.

– Det er syv år siden selskapet ble startet, og dette ble resultatet. Angrer du på at du begynte dette?

– Jeg har fått veldig mye bra erfaring, og tar med meg mye positivt fra denne tiden, så jeg angrer ikke.

– Hva er det som er positivt?

– Vi har tatt et produkt gjennom absolutt alle stegene, fra idé til realisering, kommersialisering og internasjonalisering, gjort det til en merkevare som mange kjenner.

– Man må jo ha litt flaks for å lykkes som gründer, så det trenger jo ikke handle om at dere ikke var dyktige nok, men er det noe dere kunne gjort annerledes for at dette skulle fått et annet utfall?

– Jeg klarer ikke umiddelbart å sette fingeren på én konkret ting. Dette er en kombinasjon av mange faktorer, både endringer i verden og interne forhold.

– Gründere må jo gjerne ha utholdenhet, men i blant må de også medgi at nok er nok. Kunne dere trukket ut stikkontakten litt tidligere?

– Det vil vi aldri få det endelige svaret på. Og det blir etterpåklokskap å si noe mer om det.

Rådet til andre gründere

Øivind Aabye startet Wiral sammen med Andrea Holvik Thorson og Emilie Aabakken da de gikk på Entreprenørskolen på NTNU i Trondheim.

Holvik Thorson hoppet av i 2020, mens Aabakken og Aabye fortsatte videre. De siste månedene har det imidlertid bare vært Aabye som har jobbet i selskapet, for å sikre overføringen til EVO Gimbals. Nå har også han fått ny jobb i Inventas, samme sted som hans tidligere gründerkollega Andrea Holvik Thorson gikk til da hun sluttet.l

– Jeg skal jobbe med produktutvikling, altså mye av det samme som jeg gjorde med Wiral, ta produkter fra idé til marked.

– Det har jo vært et tøft løp, advarer du andre mot å bli gründere?

– Det skal være et gjennomtenkt valg, men jeg mener fortsatt det er vel verdt å prøve. Finner du en idé du brenner for, er det absolutt å anbefale.

Ikke «aldri mer»

Selv om det hadde vært mye lettere å starte et selskap som Wiral nå, med all den erfaringen han nå har, mener han det er bra å gå på et gründerløp som nyutdannet, slik Wiral-gjengen gjorde.

– Har man pågangsmot, er det bare å hive seg ut i det. Det er en fase etter at man er ferdigutdannet at man virkelig har muligheten til å kjøre på. Samtidig får man en erfaring på kort tid det er vanskelig å få ved å jobbe i et etablert selskap.

– Hvor lang pause trenger du nå, før du eventuelt starter noe nytt?

– Det er ikke godt å si, men jeg skal ikke se bort fra at jeg kjenner på nysgjerrigheten og trangen til å gjøre noe nytt igjen. Men akkurat nå skal jeg jobbe i det vanlige arbeidslivet en stund, så blir det plutselig aktuelt å begi seg utpå en gang igjen.