Norwegian Otovo joins forces with French In Sun We Trust.

Otovo går inn i Sverige: "Skal bytte språk til skavlansk nå."

Publisert Sist oppdatert

Solgründer Andreas Thorsheim tror businessen blir lettere på andre siden av grensen.

Det har ikke gått lang tid siden oppstarten av selskapet, og Otovo har ekspandert i høy hastighet i Norge. Nå ruller det raskt voksende solcelleselskapet inn over svenskegrensen.

– Vi ansetter sjefen nå i høst, så skal hun få bygge opp et team rundt seg, forteller gründer Andreas Thorsheim. Planen Otovo installerer solceller på boliger og bygninger. De står for kosten ved installasjonen. Deretter betaler husstanden en fast månedspris som er en nedbetaling av anlegget. All solstrøm som produseres går til husstanden. Overskuddsstrøm kan selges tilbake til strømnettet.

Allerede da Otovo hentet 22,5 millioner kroner i fjor høst, fortalte den tidligere Schibsted- og Opera-direktøren at de så etter nye markeder utenfor Norge. Thorsheim forklarte i samme slengen at det er veldig god kvalitet på bygningsdata i Norden. Ting som hvor høyt taket er, vinkelen, størrelsen osv, som betyr at Otovo automatisk kan regne ut hvor mange paneler huset trenger og hva det vil koste. Da slipper de å ha personer som regner ut dette gjennom først å befare eiendommen og deretter beregne kosten.

Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

Disiplinert

Tidligere i år kunne Shifter melde at Otovo hentet ytterligere 60 millioner kroner, fra blant andre Obos og Selvaag Bolig og Anders Opsahl Eiendom. Så selskapet bør ha kapital til å gi gass borte hos svenskene.

Thorsheim viser til at Otovo har en software og salgsprosess som gjør at de er effektive, og kan gjøre installasjonen billigere.

– Den fordelen tror vi at vi kan utnytte godt også i andre markeder enn Norge. Vi har lært oss å jobbe disiplinert med forholdsvis høye norske lønninger, og det tar vi med oss inn i konkurransen i andre land.

Eget svensk team

– Er det noe dere eventuelt må gjøre annerledes i Sverige?

– Vi vil ha et eget svensk team og jobbe med svenske elektrikere og montører. Otovo skal bytte språk til skavlansk nå.

– Er det tøffere konkurranse der borte?

– Det er i hvert fall flere solcellebedrifter. Men strømprisen er enda høyere enn i Norge, som gjør businessen lettere.

NB: Lytt også til ukens podcast, der Otovo-gründer Andreas Thorsheim og Salvador Baille diskuterer fremtida for den norske energisektoren. 

Hør hele episoden her. Eller enda bedre last den ned via mobilen på itunes eller en annen podcast-klient.