Full fart for norsk proptech: – Folk klager på dieselbiler på tomgang i to minutter. Men byggene står på fullgang 20 timer i døgnet
Med ny teknologi fra norske startups, får gamle bygg lengre og sunnere liv. Selvaag Eiendom er blant de nyfrelste eiendomsgigantene som er i samarbeids-samtaler.
Startup-inkubatoren TheFactory gjennomførte i vår Nordens første dedikerte proptech-akselrator. Samtidig kunne Shifter rapportere at investeringene i proptech ble mer enn tredoblet på verdensbasis i fjor.
Nå har flere tunge, norske aktører fått øynene opp for utviklingen - som er formidabel, også her til lands.
– Vi ser at det satses på området, og jeg tror det kommer til å vokse, sier leder for proptech i TheFactory, Øyvind Grøndalen.
Han forteller at de er i full gang med å fornye avtalene med sine eksisterende samarbeidspartnere, og at flere nye pengesterke aktører har vist interesse for å bidra til å utvikle proptech-selskaper.
Ny verdiskaping
Eiendomsgiganten Selvaag er blant dem som har latt seg overbevise. I fjor dannet de sin egen "proptech hub" på Madserud Gård, og i mars ble selskapet offisiell partner med TheFactory.
Nå er selskapet, som har alt fra boliger til næringslokaler, kontorer og museer i porteføljen, i samtaler med flere startups om ulike samarbeid. Shifter er også kjent med at Thon er i samtaler med norske proptech-startups.
– For oss dreier det seg om å skape verdier i flere ledd, blant annet fornøyde kunder, redusere driftskostnader, optimalisere energiforbruk, og generelt bedre innsikt og kontroll på våre eiendommer, sier teknisk sjef i Selvaag Eiendom, Thomas Thorstensen.
Han mener det har vært "et stort skifte" på området det seneste året, og at interessen for ny teknologi i den "tradisjonelt sett veldig konservative" bransjen er økende.
– Det er mye som skjer og mange tilbud om løsninger, men vi ser også at det fortsatt er nødvendig med mer fokus på realisering av verdi. Når dette endelig løsner, forventer vi at de store aktørene i større grad tar sjansen på å ta i bruk ny teknologi og nye forretningsmodeller, sier Thorstensen.
Spennende selskaper
Beregninger gjennomført av Sintef viser at opp mot 80 prosent av dagens bygninger vil stå frem til 2050, og at mer enn én fjerdedel av disse vil være fra før 1950.
Samtidig stiller leietakere og myndigheter stadig strengere krav til gårdeiere, om effektiv energibruk og inneklima. I Granavolden-plattformen skriver regjeringen blant annet at de vil "realisere målet om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030."
– Det ser vi både på antall startups, men også blant partnerne våre. De har større fokus på teknologi som skal forbedre brukeropplevelsen, og teknologi som forbedrer interaksjonen med brukerne, sier Grøndalen i TheFactory.
– Vi har besluttet en rekke områder innen eiendomsteknologi som vi mener vil bidra til å skape verdier for oss. Med bruk av metoder for å avdekke behov og muligheter, finner vi mange nye spennende selskaper og tjenester som kan gi verdi til oss og bransjen, sier Thorstensen i Selvaag.
Nye krav
En av de som ser ut til å ha knekt koden det seneste året, er gründer Sjur Usken og selskapet hans Smart Plants. Med deres nye tjeneste ClevAir, bruker de eksisterende data og ventilasjonssystemer, som kan være helt fra 70-tallet, til å optimalisere og automatisere energiforbruket i alle typer bygg. Samtidig forbedres inneklimaet, eksempelvis ved bedre regulering av temperaturen i byggene.
– Bygg bruker 40 prosent av energien i verden. Folk klager på dieselbiler som står på tomgang i to minutter. Men så er det fire bygg rundt som står på fullgang i 18 - 20 timer i døgnet, påpeker Usken.
– Byggeierne som sitter på gjerdet kommer til å få krav fra leietakerne om at dette skal være på plass. Da blir de tatt på senga. De er nødt til å begynne nå, mener han.
Store kontrakter
Løsningen hans har landet Smart Plants avtaler med alt fra en brannstasjon og barnehager til kjøpesentre, og nylig det Usken beskriver som "en stor internasjonal møbelforhandler", uten at han kan avsløre hvilken. Selskapet har også avtaler som underleverandør til ulike kommuner, inkludert Oslo.
Og resultatene har vært gode. På Mortensrud kjøpesenter har systemet eksempelvis sørget for halvering av klimagassutslippene og en betydelig lavere strømregning. Systemet sørget for eksempel for å oppdage en defekt varmepumpe som kun slukte strøm - hele døgnet, året rundt.
– Hvis vi ikke klarer besparelser, så tar vi ikke betalt, sier Usken.
– Og det skjer av og til?
– Nei. Det har ikke skjedd til nå.
Usken anslår at de nye kontraktene kan bli verdt flere hundre millioner kroner, og mener suksessen til slike selskaper i Norge lover godt for deres internasjonale ambisjoner.
– Norge er et av de tøffeste landene å lykkes i, på grunn av lav strømpris. Så hvis vi lykkes her, er det godt potensial utenfor. Det er ingenting som begrenser oss til Norge, sier han.
Økt etterspørsel
Men mulighetene i det norske markedet kommer til å øke betraktelig i tiden fremover, tror Thorstensen i Selvaag. Da er det nærliggende å benytte seg av tjenestene til norske fremadstormende startups, mener han.
– Det er jo et faktum at de fleste eiendomsbesittere har flere eldre bygg, og dette gjør at vi må tilpasse oss de eksisterende systemene på de ulike eiendommene. Dette kan være utfordrende, og vi får ikke til alt vi ønsker nå med en gang, men dette gir oss muligheten til å planlegge i god tid fremover og teste systemer underveis. Dette gir oss også tid og rom for å rigge eiendommene for en digital og tilpasningsdyktig hverdag, sier han.