Regjeringen skal bruke ett år på å gjøre det enklere å finne frem i virkemiddel-jungelen
"Et av mine viktigste politiske prosjekter", sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
I fjor sommer startet regjeringen en gjennomgang av rundt 180 forskjellige ordninger for pengestøtte. Disse forvaltes igjen av 14 departementer og 18 ulike nasjonale aktører.
Prosjektets utgangspunkt var en kostbar orientering, søknadsprosess samt rapportering. Én søknad koster ifølge tall fra SSB 30.000 kroner. En ny kartlegging Deloitte har gjort for Nærings- og fiskeridepartementet viser også at det er vanlig å bruke ti dagsverk til sammen per søknad.
Videre viser rapporten at 2 av 5 trenger hjelp til å søke, og at nesten 1 av 5 betaler for å få hjelp.
Nå skal en ny digital portal gjøre jobben lettere. Portalen kan ifølge næringsministeren være oppe og stå i løpet av ett års tid.
– En digital port inn til alle ordningene er bare et lite skritt på veien i denne store prosessen, sier Røe Isaksen i en pressemelding og legger til:
– Ved å gjøre det lettere å få tak i viktig informasjon kan næringslivet spare mye tid og penger. Brønnøysundregistrene kan for eksempel danne utgangspunkt for en slik samlet port. Teknologien finnes allerede, dette trenger derfor ikke bli dyrt, sier han.
– Entreprenørene må med
Ovennevnte kartlegging viser også at 17.000 brukere mottok råd eller penger fra virkemiddelapparatet i 2016. Det ble til sammen gitt i underkant av 14 milliarder kroner i støtte.
Denne uken skrev Shifter om Alva Industries' finansieringsansvarlig, Knut Klonteig Nielsen, som står bak 22 søknader til virkemiddelapparatet gjennom halvannet år. Prosessen ga en samlet gevinst på 60 millioner kroner.
– Dette er et spennende tiltak. Men departementet må være nøye på å få med entreprenørene i utviklingen av portalen, slik at det blir et nyttig verktøy for begge sider, påpeker han.
Les også: Studenten hentet flere titalls millioner med "soft funding". Her er hans beste tips