Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Sensorgründerens julegave: 40 millioner kroner til å stoppe energisløsing

Publisert Sist oppdatert

Erik Fossum Færevaag og Disruptive Technologies "henter" 40 millioner kroner til å utvikle og demonstrere deres sensorer for bruk i energieffektiv drift av bygninger.

2017 ser ut til å ha vært en eneste stor opptur for sensorselskapet Disruptive Technologies. Gründer Erik Fossum Færevaag og hans team har hentet inn priser i øst og vest og fått stor oppmerksomhet for sine sensorer som er på størrelse med et frimerke, som noe som virkelig kan sette fart på det mye omtalte Internet of Things. Selskapet er backet av blant andre den kjente seriegründeren og exit-kongen Geir Førre. Startupen er også en del av programmet Nordic Scalers, som Shifter nylig omtalte.

Nå topper de året, med en skikkelig julegave fra Innovasjon Norge, med en av de største tildelingene fra den såkalte miljøteknologiordningen i år.

Lanseres i 2018

Disruptive Technologies utvikler verdens minste, fullt integrerte trådløse sensorer. Gründer Erik Fossum Færevaag har bakgrunn fra halvlederindustrien og har tidligere vært med på å starte to vellykkede teknologiselskaper, Energy Micro og Chipcon. Teknologi og produksjonsmetoder fra halvlederindustrien gjør størrelsen og de lave produksjonskostnadene for sensorene til selskapet mulig. Disruptive Technologies utvikler nå en trådløs sensor på størrelse med en tastatur-knapp. De første sensortypene skal komme på markedet våren 2018, ifølge en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Sensorene har innebygget prosessering, radiokommunikasjon og batteri med en varighet på opptil 15 år. De er tidlig ute, og har ambisjoner om å selge milliarder av sensorer til et marked som spås å bli enormt etter hvert som nettet blir mer og mer dominert av maskiner som snakker sammen. Målet er å bli den fremste tilbyder av løsninger for å koble alle «ting» til internett.

— Mange snakker om Internet of Things, vi gjør det mulig å få alle tingene på internett, sa gründer Færevaag da de tidligere i høst mottok prisen for beste nordiske IoT-startup.

Bedriften har kunder som ved hjelp av de nye sensorene vil teste om de kan styre energibruken i sin bygningsmasse på en helt ny måte, og dermed gjøre store besparelser i sitt energiforbruk, hevdes det.

Ambisiøs satsing

Medgründer Jarle Kvamme sier i pressemeldingen at støtten betyr mye for selskapet.

-- Vi vil komme raskere i markedet og vil, gjennom samarbeid med våre partnere, kunne tilby miljøeffektive sensorløsninger for å få ned energiforbruket i stor skala, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis.

Støtten til prosjektet kommer fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, et program for utvikling og demonstrasjon av nye miljøløsninger. Miljøteknologiordningen fikk en økning i statsbudsjettet og vil i 2018 være på 565 millioner kroner.

-- Med en banebrytende teknologi og forretningsmodell som sikrer rask skalering og vekst, tror vi at dette er blant de prosjektene vi har finansiert i år som har størst potensiale, både for verdiskapning og positiv miljøeffekt, sier Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge i pressemeldingen.

FAKTA

Disruptive Technologies ble etablert i 2013 og har 40 ansatte på kontorer i Bergen, Oslo, Trondheim, London, Paris og München. Selskapets hovedkontor er på Kokstad i Bergen.